Nieuws

Telenet boert goed over heel de lijn

Telenet won vorig jaar klanten op alle terreinen waar het actief is: 131.000 voor breedbandinternet, 112.000 voor vaste telefonie en 329.000 voor digitale televisie. Dat laatste compenseert het verlies van 60.000 analoge-televisiekijkers ruimschoots.

En met de lancering van gesubsidieerde gsm’s (voor de prijs van 1 euro, in combinatie met een abonnement) en de overname van Bel Company, lijkt ook het mobiele-telefonieaanbod nu definitief van de grond gekomen. Er kwamen vorig jaar 24.000 mobiele klanten bij. "Daarmee doen we het in het postpaidsegment even goed als Mobistar, en zelfs iets beter dan Base", aldus topman Duco Sickinghe.

Meer producten
Nog beter nieuws voor het Mechelse bedrijf is dat de klanten ook steeds meer producten afnemen. 52 procent van de klanten had eind december meer dan één Telenetproduct in huis, tegenover slechts 45 procent een jaar eerder. Zo’n 651.000 klanten, of 28 procent van het totaal, hebben triple play: zowel televisie als internet als telefoon. De gemiddelde klant was in het vierde kwartaal goed voor een omzet van 36,8 euro. In het vierde kwartaal van 2008 was dat nog maar 32,4 euro.

[related_article id=”158455″]

Natuurlijk zijn de sterke groeicijfers voor een groot stuk te danken aan de overname van Interkabel en Bel Company. Maar volgens Sickinghe is er nog veel groeipotentieel. In Vlaanderen heeft breedbandinternet nu een penetratie van 73 procent. Maar in Nederland is dat 91 procent.

Financieel
Het commerciële succes leidt ook tot mooie financiële resultaten, die de eigen verwachtingen overtreffen. De omzet steeg met 18 procent, terwijl Telenet maar een groei met ongeveer 16 procent in het vooruitzicht had gesteld. Negen procent van die groei kwam er op eigen kracht, dus zonder rekening te houden met de bijdrage van Interkabel en Bel Company, zegt financieel hoofd Renaat Berckmoes.

De nettowinst komt uit op 233 miljoen euro, terwijl er in 2008 nog 15 miljoen euro verlies was. Maar het cijfer voor 2009 werd beïnvloed door een belastingkrediet van 124,6 miljoen en een verlies op indekkingsinstrumenten tegen renteschommelingen. Houdt men daar geen rekening mee, dan is er 129,4 miljoen euro nettowinst.

De aandeelhouders kunnen mee profiteren van de mooie cijfers. Telenet gaat aan de algemene vergadering voorstellen 249 miljoen euro, of 2,23 euro per aandeel uit te keren, allicht in de vorm van een kapitaalvermindering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business