Business

Option lost kroonprins Rogge

Philippe Rogge wordt niet de nieuwe CEO van technologiebedrijf Option. Jan Callewaert wordt opnieuw de man van het dagelijks beheer. Het voorzitterschap lost hij dan weer aan Olivier Lefebvre.

Philippe Rogge, die ook bekendheid verwierf als Belgisch delegatieleider op de Olympische Spelen en de zoon van IOC-voorziter Jacques Rogge is, verlaat Option. Option had medio 2008 Rogge, die een topfunctie had bij Belgacom, gestrikt om bij de mobiele dataspecialist aan de slag te gaan. Hij kreeg toen volgens insiders het vooruitzicht om na een ‘inrijperiode’ Jan Callewaert op te volgen als CEO.

Maar dat verhaal gaat niet door, bleek gisterenochtend. Integendeel. Option maakte bekend dat de functie van operationeel directeur, die bekleed werd door Rogge, geschrapt wordt en dat sterke man Jan Callewaert CEO blijft. In de praktijk betekent dit dat Callewaert nu opnieuw tal van taken van dagelijks beheer die hij aan Rogge had gedelegeerd zelf ter hand neemt.

Lefebvre
Callewaert verliest wel de functie van voorzitter van raad van bestuur aan Olivier Lefebvre, zodat het toch geen terugkeer van de situatie naar het pre-Rogge-tijdperk wordt. Lefebvre was ooit kabinetschef van minister van Financiën Philippe Maystadt en kreeg later de post van voorzitter van de beurs Euronext Brussel. Momenteel leidt hij het alternatief energiebedrijfje Xylowatt.

Lefebvre is vanuit zijn vorige leven ook nauw betrokken bij regels van deugdelijk bestuur. Dat laatste was bij Option een pijnpunt, omdat stichter Callewaert niet alleen de belangrijkste aandeelhouder was, maar ook nog eens het voorzitterschap over de raad van bestuur combineerde met het CEO-schap. Statutair kan hij ook de meerderheid in de raad van bestuur benoemen zolang hij 15% van de aandelen controleert.

Logische stap
Telkens als er bij Option iets fout liep, werd Callewaert persoonlijk door de buitenwacht gehekeld omdat hij te veel functies zou combineren. Callewaert liet er zich niet door van zijn stuk brengen, maar lijkt er nu zelf van overtuigd te zijn dat de cumul niet langer nodig is. Tussen Callewaert en Lefebvre, die medio 2008 bestuurder werd bij Option, blijkt vertrouwen te bestaan.

Bovendien was het een logische stap. Option is in volle transformatie en alle stakeholders wilden dat Jan Callewaert zich concentreert op het dagelijks beleid. De plannen om een volumeproducent te worden van draadloze communicatiehardware liepen vrij faliekant af en het bedrijf plooit zich terug op de rol van leverancier van software-oplossingen gekoppeld aan hardware.

Dat gaat gepaard met een forse herstructurering. Van meer dan 700 mensen eind 2008 is het bedrijf gereduceerd tot 320 mensen nu. Vandaar dat er ook geen plaats meer was voor een topdirecteur als Rogge, die verschillende afdelingen in binnen- en buitenland moest overzien. Option moest opnieuw lenig en flexibel worden en zeer snel kunnen schakelen in een snel veranderende omgeving. De beste kapitein daarvoor is Callewaert. De afslanking aan de top is bovendien noodzakelijk als gevolg van de inkrimping van het bedrijf.

"We gaan terug naar de ondernemende spirit", zei Callewaert gisteren. "Ik ken de sector door en door en mijn contacten daar zijn nuttig voor Option. De raad van bestuur vroeg me zelf die rol te spelen. Iedereen keek naar mij."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business