Business

Steve Jobs best presterende topman

Steve Jobs van Apple is de best presterende topman ter wereld, zegt Harvard Business Review. Het blad heeft een lijst opgesteld die niet alleen beoordeelt op omzet of verloning. Ook KPN-baas Ad Scheepbouwer staat in de top vijftig.

De lijst probeert een beeld te schetsen van het verschil dat een topman heeft gemaakt binnen zijn bedrijf. Daarbij keek Harvard Business Review naar de achtergrond van de persoon in kwestie, maar ook naar de staat waarin zijn voorganger het bedrijf heeft achtergelaten en hoe het bedrijf door de jaren standhoudt. Er wordt niet gekeken naar charisma of andere subjectieve factoren.

Volgens de lijst heeft Jobs sinds zijn terugkeer naar Apple in 1997 de marktwaarde van het bedrijf met honderdvijftig miljard dollar vermeerderd. Op de tweede plaats staat Yun Jong-Yong van Samsung Electronics. Alexey B. Miller van het Russische Gazprom neemt de derde plaats in. KPN-baas Ad Scheepbouwer haalt als enige topman uit de Benelux in de top vijftig een 48e plaats.

Selectiecriteria
Harvard Business Review heeft in totaal 1.999 topmannen gescreend, maar is wel zeer selectief geweest. Zo beoordeelt het alleen topmannen die tussen 1995 en 2007 aan de macht zijn gekomen in beursgenoteerde bedrijven. Dat verklaart onder meer waarom Bill Gates niet werd opgenomen. Steve Ballmer van Microsoft voldoet wel aan de criteria, maar veroverde blijkbaar geen plaats in de lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business