Blog

Is de smartphone de nieuwe pc?

 

Bedrijven die hun prijzen buitensporig verlagen om een aanbesteding binnen te halen en hun winstkansen te verhogen, ondergaan bijna systematisch hetzelfde lot: de uiteindelijke prijs dekt de kosten niet meer volledig. Vaak wordt dat verlies pas vastgesteld nadat de buit is binnengehaald.

Is de smartphone dan de nieuwe pc, zoals je steeds vaker hoort beweren? Eén ding is zeker: het zijn niet de IT-departementen die daarop aandringen. Nee, de vraag komt van twee kanten. Aan de ene kant willen de consumenten een hippe telefoon. En zo gauw ze die hebben, willen ze er hun mail mee lezen. En even later willen ze toegang tot hun dashboard, het CRM-systeem, enzovoort.

IT-afdelingen gaan doorgaans niet zo snel door de knieën voor de vragen van de consument. Tenzij die consument toevallig in de directieraad zit. (Binnen de moedermaatschappij van de uitgever van dit magazine bestaat een Facebook-groep ‘Wij willen iPhones bij Corelio’, en een aantal prominente directieleden zijn daar lid van.)

Langs de andere kant azen de makers van pc’s en pc-software op de doorbraak van de smartphone. Om voor de hand liggende redenen: er worden veel meer telefoons verkocht dan pc’s, en met betere marges. Voor de prijs van een iPhone heb je al een heel robuuste desktop-pc, met 19-inch scherm erbij. En de ooit zo lucratieve laptopmarkt is totaal verpest door netbooks van 400 euro, dus maken de pc-fabrikanten nu smartphones. Of liever, ze laten die maken in China.

Ooit ging men ervan uit dat de telefoonmarkt een totaal andere wereld was, die volgens totaal andere regels werkte. Maar Apple bewees dat de overstap mogelijk is. Het bedrijf toonde ook aan dat smartphones een leefbare markt vormen voor software. Een markt die veel meer gesloten is dan die voor Windows- of Linux-pc’s, maar voor ontwikkelaars is dat een voordeel. De fragmentatie, daarentegen, is een nadeel.

Dell en Acer zijn natuurlijk geen Apple, integendeel zelfs. Maar 2009 wordt een héél ander jaar dan 2007 of 2008. In 2008 waren er al heel wat kopies van de iPhone op de markt, maar de meeste mensen kozen voor het origineel. In 2009 zullen misschien meer consumenten genoegen nemen met iets wat een beetje op een iPhone lijkt, met een weliswaar minder knap ontwerp maar ook een lagere prijs. Die goedkopere smartphone zou van LG of HTC kunnen komen. Maar het zou IT-departementen goed uitkomen als het Dell of Acer is, want die fabrikanten kennen de uitdagingen van de CIO. Dus die CIO mag hopen dat Acer straks telefoons maakt waar de iPhone-fan, met wat tegenstribbelen, vrede mee neemt.

Is de smartphone echt de rol van de pc aan het overnemen? Wel, laten we niet overdrijven. Veel mensen gebruiken hun iPhone of BlackBerry inderdaad voor taken die ze vroeger alleen op een pc konden doen: mailen en (een beetje) websurfen. Maar veel verder gaat het nog niet. Op kantoor heb je een pc met een groot LCD-scherm, thuis heb je een tv met een nog veel groter LCD-scherm. Alleen onderweg zou je op dat piepkleine gsm-schermpje willen werken.

In ieder geval, als smartphones toch de rol van pc’s gaan overnemen – al is het maar voor een klein deel – dan mogen wij in IT alleen maar hopen dat er snel een open platform zoals Googles Android doorbreekt. Of, als het echt moet, Windows Mobile.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business