Blog

Slechts één enkele governance

 

In mijn columns heb ik het al vaak gehad over de relatie tussen enterprise architecture, businessstrategie en IT-strategie. Dankzij het alignment tussen die drie componenten ontstaat er een sterke en gestructureerde governance die waarde en winst creëert voor de business.

Onlangs wou ik de begrippen ‘operationeel beheer’ en ‘project office’ daaraan linken, maar dat deed heel wat stof opwaaien. Toch zou ik graag op dat onderwerp verdergaan. Er zijn geen verschillende beleidsportefeuilles meer in een onderneming. Er is slechts één enkele geïntegreerde governance die de onderneming op coherente manier bestuurt. De processen van die governance verdelen zich over verschillende organen en personen in de organisatie. Wanneer er sprake is van alignment tussen business en IT, gaat het gewoon om het afstemmen van IT-procesbeheer en businessprocessen, en hun onderlinge samenhang.

Het is dan ook niet meer dan normaal dat besluitvorming op operationeel niveau, net als de aankoop van IT en externe consulting- of outsourcingservices, volledig geïntegreerd is in het proces van enterprise governance. Wanneer we zien hoe groot de kloof in alle ondernemingen is tussen die processen, hoe weinig de strategie van een organisatie te maken heeft met de her en der opgerichte machtsblokjes, dan is duidelijk dat er nog een enorme weg afgelegd moet worden.

Hetzelfde geldt voor de projecten. Er zijn vijf doelstellingen voor ‘governance’ van de projecten: kosten controleren, de businesswaarde maximaliseren, het gebruik van de middelen en het behoud van kennis maximaliseren, het juiste evenwicht behouden in het investeringsportfolio tussen de departmenten en de afdelingen, én het uniform inzetten van best practices op het gebied van administratie en projectbeheer.

Interessant om weten is dat na de installatie van dat governanceproces de link met enterprise architecture duidelijk wordt. De taak van EA is om onder andere een geheel van business- en IT-standaarden in het governanceproces te definiëren en om tijdens projecten na te gaan of die standaarden goed worden aangewend. Ook de ‘return on investment’, het gebruik van meetmethoden voor het operationele en de projecten, en de processen voor controle van uitgaven en kosten zijn daarmee verbonden.

De samenhang tussen die processen in één enkel enterprise governance is momenteel de enige manier om business, financiën en IT op elkaar af te stemmen. Het is het krachtigste middel voor elk project om maximale waarde te creëren of om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Het is de meest efficiënte tool om kosten te beheren en inkomsten te genereren. Tijdens deze moeilijke periode, waarin het kleinste zandkorreltje een levensbedreigende storm kan veroorzaken, is die coherente governance de enige solide basis om weerstand te bieden aan risico’s, die naam waardig.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business