Blog

Crisis als dankbaar excuus

 

Hét gespreksonderwerp van de voorbije maanden was steevast de financiële crisis en de impact ervan. Grote IT-bedrijven zoals HP, Microsoft en Cisco sluiten afdelingen, ontslaan personeel en reorganiseren. De crisis is de excuustruus van dienst geworden, want recente afdankingen stonden al lang op het programma of zijn het gevolg van paniekvoetbal. Zoals Bart Van Coppenolle, CEO van Metris, stelde: "In tijden van crisis moet een ondernemer zich opstellen als manager, en niet als ondernemer." Cost-cutting op alle mogelijke manieren dus.

Gisteren kreeg ik een telefoontje dat bovenstaande stelling bevestigde. Concreet ging het over een gereputeerd IT-bedrijf dat verschillende young potentials, afgestudeerd in juni 2008, tijdens de laatste week van hun proefperiode op staande voet had ontslagen. Op die manier omzeilt het bedrijf de wettelijke opzegvergoeding van 3 maanden voor 15 mensen. De trieste waarheid is dus dat men mensen ontslaat op basis van hun loonkost, en niet op basis van hun prestaties.

Young potentials die net van de schoolbanken komen, presteren doorgaans beter – mits goede begeleiding – dan iemand die al jaren vastgeroest zit in een job en de nieuwste IT-ontwikkelingen en -technieken niet onder de knie heeft of er zelfs huiverachtig tegenover staat. Het "conservatisme" bestaat dus ook in de IT-wereld. Innovatie en verandering zijn geen evidentie in die erg snel evoluerende sector. De kost om een ‘veteraan’ te ontslaan is doorgaans heel hoog en daarom geniet de ‘goedkoopste weg’ de voorkeur.

Met bodyshopping, outsourcing en consultancy is in tijden van economische groei geld te verdienen. Maar tijdens recessies vallen daar de meeste ontslagen, omdat de afhankelijkheid tussen bedrijf en klant een grote rol speelt. Toen de internetbel in 2001 uit elkaar spatte, gebeurde net hetzelfde. Zonder verklaarbare reden werden medewerkers ontslagen en projecten on hold gezet, en dat terwijl IT uiteindelijk kan helpen om te besparen, te innoveren en een blauwe oceaan voor de onderneming te creëren. Zoals Vlaams minister voor Economie en Ondernemen Patricia Ceysens op onze nieuwjaarsreceptie bevestigde: "Bedrijven die innoveren en willen investeren, zullen de economie stimuleren en de recessie tegenhouden. Maar slechts enkele durven die uitdaging aan en slagen erin."

Ook de Vlaamse regering neemt maatregelen om de bedrijven te ondersteunen. Het Participatiefonds versoepelt de voorwaarden om kredieten te verkrijgen en ook de waarborgregeling laat banken toe om het risico te spreiden. Initiatieven zoals de kmo-portefeuille laten bedrijven toe om mensen goedkoper op te leiden, zodat het menselijk kapitaal rendeert.

Vlaanderen in Actie wil ervoor zorgen dat Vlaanderen tegen 2020 één van de vijf Europese topregio’s is. Om dat te kunnen verwezelijken, ondertekenden alle maatschappelijke partners het Pact 2020. In het kader daarvan heeft minister Peeters toegezegd om drie miljard euro extra vrij te maken voor Onderzoek & Ontwikkeling ter ondersteuning van bedrijven. Dat geld zal doorvloeien naar het IWT, IBBT, IMEC en andere innovatiecentra.

Hopelijk kunnen de 15 getroffen young potentials snel weer aan de slag en geloven ze nog in hun toekomst in IT.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business