Blog

En het jaar van de Linux-desktop?

 

Nee, ook 2008 is niet het jaar van de Linux-desktop geworden. Ook al voorspellen de open source-fans al gedurende tien jaar, elk jaar opnieuw, dat het dit keer toch eindelijk zover is. Sterker nog: de laatste kans is nu verkeken. Het heeft namelijk geen zin meer om de desktop te veroveren, want die is nu zelf definitief voorbijgestoken door de laptop.

Die overwinning van de laptop is voor een groot deel te danken aan een nieuwe subcategorie: de netbook.

Precies op die netbook was Linux nochtans heel veelbelovend van start gegaan. Windows Vista draait niet op die apparaten en dus greep Asus voor zijn Eee aanvankelijk naar het openbron besturingssysteem.

Maar helaas, weinig mensen kopen alleen maar een netbook. Het is typisch een tweede of derde computer. En de eerste twee zijn, statistisch gezien, meestal Windows. De consument lustte de Linux-netbooks dus niet.

En dat is jammer. Ikzelf heb een Windows XP-versie van de Asus Eee gekocht. Maar ik heb daar ook Ubuntu op geïnstalleerd. Het ging om de speciale Ubuntu Eee-editie, die helemaal op het apparaat afgestemd is. En het was veruit de vlotste Linux-installatie die ik ooit heb meegemaakt. Linux hoefde mijn hardware niet te herkennen en er drivers voor te vinden. Deze Linux was helemaal op maat gemaakt voor mijn toestel.

Ondersteuning van hardware is amper een moeilijkheid met Linux op een netbook. En ook dat andere koppige Linux-probleem – de installatie van bijkomende software – is hier eigenlijk niet zo’n zorg. Op een SSD van 8 gigabyte is er namelijk geen plaats voor software. Zelfs in de veronderstelling dat de Atom-chip die software zou kunnen draaien.

In feite waren Linux en de netbook voor elkaar geboren. Als gestandaardiseerde, goedkope computers eerder waren doorgebroken, had Linux ook elders een veel betere kans gehad. Weliswaar had elke fabrikant dan misschien zijn eigen Linux geproduceerd, of zelfs een aparte Linux voor elk model, naar het voorbeeld van Ubuntu Eee. Maar goed, het heeft allemaal niet mogen zijn.

Laten we niet vergeten dat er in 2009 meer dan waarschijnlijk een presentabele nieuwe versie van Windows uitkomt. Dat is al van 2001 geleden, als we het fiasco Vista buiten beschouwing laten. Windows 7 is al op netbooks gedemonstreerd. In 2009 heeft Windows maar van één kant concurrentie te vrezen: Mac OS X. Zowel op de computer, als op de mobilofoon trouwens.

Let wel, Linux blijft in opmars in datacenters, waar het de plaats van zijn voorvader Unix heeft ingenomen. En het krijgt nog een herkansing op de gsm, via Android, een platform waar ik erg in blijf geloven. Maar dat zal wel ten vroegste voor 2010 zijn.

En misschien is er nog een ander lichtpunt voor Linux, of toch een troost. Een Amerikaanse columnist merkte onlangs op dat Linux de strijd om de desktop eigenlijk toch stiekem gewonnen heeft, want software draait steeds vaker in "de wolk". En die cloud computing-toepassingen draaien meestal op de LAMP stack. De "L" staat natuurlijk voor Linux. Dat is leuk, maar laten we het belang daarvan toch ook niet overdrijven. Toepassingen in de wolk worden een realistisch alternatief voor een aantal toepassingen. Maar de dag dat het besturingssysteem daardoor totaal irrelevant wordt, zullen we in 2009 alvast niet meemaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business