Blog

2008: het jaar van de governance

 

In het jaar 2008 was er veel bedrijvigheid op het gebied van ICT-beheer. Verscheidene nieuwe publicaties en ‘best practices’ doken op. ITIL V3 won aan bekendheid en werd ook aanvaard door hen die het bij de lancering vorig jaar erg argwanend bekeken. CobiT werd verrijkt met meerdere publicaties en referenties, die gratis te verkrijgen zijn op itgi.org. Ik kan in het bijzonder de downloads ‘IT Governance Global Status Report – 2008’ en ‘Information Security Governance: Guidance for Boards of Directors and Executive Management, 2nd Edition’ aanbevelen.

De projectverantwoordelijken werden verwend met de komst van ‘Managing Successful Programmes’, opgesteld door de eigenaar van ITIL ‘Office of Government Commerce’. Vooral de gids ‘Enterprise Value: Governance of IT Investments, Getting Started with Value Management’ is de moeite waard voor hen die governance willen uitoefenen op de waarde die door ICT-investeringen wordt gerealiseerd.

Ook een nieuw professioneel certificaat werd boven de doopvont gehouden, namelijk het ‘Certificate in the Governance of Enterprise IT’. Het is een erkenning voor hen die zich bezighouden met de invoering van een goede ICT-governance. Het eerste examen vond plaats in december 2008, het volgende zal voor juni 2009 zijn. Wereldwijd hebben al meer dan een miljoen mensen het certificaat behaald.

De ongekende financiële crisis van het voorbije jaar heeft ons aan het denken gezet. De wet Sarbanes-Oxly en de inspanningen van de banken rond de richtlijnen van Basel II moesten ons beschermen tegen dergelijke onaangename verrassingen. Uiteraard pleit iedereen nu voor nieuwe maatregelen en een betere inschatting van de risico’s.
 

Volgend jaar zullen de CIO’s zich volgens mij toeleggen op de optimalisering van het procesbeheer. Het uitgangspunt daarbij zal enterprise architecture zijn, dat tot uiting komt door een betere ontwikkeling van de systemen en een transformatie van het vak dankzij controle van de middelen en de informatiesystemen. Men zal dat vooral zien gebeuren bij de ondernemingen die ICT betrekken in de innovatie en identificatie van nieuwe opportuniteiten.

De implementatie van risicobeheer van de processen en projecten zal ook aan belang winnen in wat men meer algemeen GRC (governance, risk and compliance) noemt.

Nadat het gebruik en het beheer van de systemen en de netwerken geautomatiseerd is, zal het de beurt zijn aan de ontwikkeling en het beheer van andere informatieprocessen. Meerdere ondernemingen zien het belang in van een goede automatisering van het beheer van de portefeuilles, van de projecten en van het waardevol menselijk kapitaal.

Al die ontwikkelingen moeten zorgen voor een grotere transparantie en een betere besluitvorming. De ICT-governance zal verbeteren naarmate die wordt opgenomen in alle domeinen van het bedrijfsbeleid.

Georges Ataya is hoogleraar aan de Solvay Business School, internationaal vicepresident van het IT Governance Institute en afgevaardigd bestuurder van ICT Control SA-NV.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business