Blog

Enterprise architecture, een beslissingstool voor corporate governance?

 

Ondanks de recessie die eraan lijkt te komen, blijven de IT-behoeftes nog steeds groeien. Voor iIT-departementen blijft het een constante zoektocht naar manieren om de kosten te drukken. De meest mature organisaties beginnen daarom echt met IT financial management. Rightsizing maakt het mogelijk om de onderhoudskosten te beperken, maar ook de kosten van operations moeten omlaag en we moeten sneller nieuwe systemen ontwikkelen aan een lagere prijs en met minder risico.

Enterprise architecture (EA) is daarbij een belangrijk instrument. Het voorziet modellen en governance methodes die leiden tot correcte en coherente beslissingen. Met behulp van EA kan het management zijn strategie van informatiebeheer interpreteren en integreren met de ondernemingsstrategie. Vervolgens kan de business deelnemen aan de ontwikkeling en het onderhoud van de IT-architectuur (business, data, informatie, functioneel, enzovoort). Zo kunnen de bedrijfsleiders beslissingen nemen betreffende operations en over nieuwe oplossingen die geïmplementeerd moeten worden. De IT verlaat op die manier het spoor van het cost center, en gaat de juiste weg op om, samen met andere bedrijfsprocessen, waarde te creëren. Het is simpel, het is evident… en het werkt niet!

De EA-consultant wordt meestal geconfronteerd met een volledig gefrustreerde klant die veel tijd en geld in IT-oplossingen geïnvesteerd heeft, die de verwachtingen van het management niet inlossen.

Veel bedrijven trappen namelijk in dezelfde val. Net als de strategie is enterprise architecture een proces dat sterk verbonden is met de cultuur, de organisatie en de visie van de onderneming. Het is dan ook absurd te geloven dat je een enterprise architecture met zijn modellen en middelen kunt implementeren en dat die dan als vanzelf ingebed zullen geraken in de meest fundamentele governancemechanismen van het bedrijf en zullen leiden tot betrokkenheid van het management in IT-beslissingen.

Er is voldoende materiaal te verzamelen in de verschillende shelf-ware, dat moet dan georganiseerd en genormaliseerd worden in een EA-repository. De uitdaging bestaat erin een evenwicht of alignment tussen IT en de business te houden. Van de IT-kant moet de architectuur worden onderhouden van wat bestaat, van de operations, de projecten en de strategie. Van de business-kant moet de voorstelling van de processen doorheen de operations, de projecten en de bedrijfsstrategie worden onderhouden. De integratie van die twee zaken moet er transparant en begrijpelijk uitzien voor alle beslissers. Op dat laatste punt kan het helpen om de informatici en de business managers vorming te geven, maar uit de praktijk blijkt dat het veel efficiënter is om uit te gaan van de bestaande kennis van de verschillende partners.

Het is niet noodzakelijk zo om toegevoegde waarde te halen uit de enterprise architecture. Vaak is er al heel wat stof aanwezig, maar de sleutel zit hem in het verzamelen, de integratie, de normalisatie en opslag van die informatie in de precieze contexte van de ondernemingscultuur. Vooral de presentatie van die informatie moet simpel en begrijpelijk zijn. Ze moet erop gericht zijn dat de juiste beslissingen kunnen worden genomen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business