Blog

Het verborgen gezicht van strategisch alignment

 

De afstemming of alignment tussen de bedrijfsstrategie en de IT staat hoog op de agenda voor de meeste CIO’s. Het wordt zelfs meestal voorgesteld als zijn ultieme missie. Maar alignment kan ook een bron zijn van chaos die nog moeilijk op te lossen valt.

De alignment met de IT kan leiden tot tegengestelde en ordeverstorende doelstellingen. Ik kan het vergelijken met de afstemming tussen mijn auto en mijn behoeftes. De auto moet elke dag paraat staan om mijn luidruchtige, vuile of slechtgezinde adolescenten te vervoeren. Hij doet ook dienst om meubels te verhuizen en moet dakloos rondrijden op zonnige dagen. Arme machine.

In veel bedrijven vereisen de tegengestelde en uiteenlopende wensen een informaticasysteem dat vlekkeloos de dag doorkomt en ‘s nachts mirakels kan doen. Het systeem moet flexibel, maar toch betrouwbaar en onfeilbaar zijn.

Om die herculestaken aan te kunnen, introduceren efficiënte bedrijven het begrip enterprise architecture. Het omvat methodes om de verschillende aspecten van de bedrijfsinfrastructuur te beheren. De vier elementen van de architectuur moeten geïnventariseerd en gepland worden: de ondernemingsprocessen, de toepassingen, de gegevens en de technische infrastructuur alsook de interactie tussen die elementen, hun evolutie en aanpassingen aan nieuwe behoeftes.

Een goed beheer van de architectuur bestaat er ook in standaardisatieprojecten op te zetten. Net als projecten om de gegevens en systemen te integreren. De standaardisatie zorgt dat nieuwe oplossingen sneller en goedkoper kunnen worden ingevoerd als er al iets gelijkaardigs in gebruik is. Dankzij de integratie kunnen beschikbare gegevens en systemen beter gebruikt worden.

De vier elementen van de architectuur zijn beperkte, maar onderling afhankelijke middelen die door verschillende verantwoordelijken en technici beheerd worden. Een goed beheer van het geheel is echter noodzakelijk om de onderneming aanpassingsvermogen en reactiesnelheid te bezorgen. Er kunnen dan nieuwe bedrijfsactiviteiten worden uitgetekend, gecombineerd met impactstudies, alternatieve scenarios en aangepaste implementatiestrategieën.

De alignment moet nochtans voorzichtig aangepakt worden, want strategische ondernemingsprojecten of innovatieprojecten zijn niet noodzakelijk in harmonie met de huidige structuur van de processen. Ze maken geen gebruik van de bestaande gegevens en zijn niet makkelijk te integreren in de applicatieportfolio. Vaak is nieuwe infrastructuur nodig die de duur betaalde homogeniteit weer verzwakt.

Een strategisch project of een belangrijke innovatie oefenen een aantrekkingskracht uit op de algemene directie. Het gevaar bestaat dat er dan een te hoge verwachting gecreëerd wordt, waardoor de bestaande integratie- en standaardisatieprincipes omzeild moeten worden.

De activiteiten in verband met Enterprise Architecture moeten gesplitst worden van de IT-architecten. Die laatste actitiveit blijft doorgaans beperkt tot de inventarisatie en het beheer van informaticasystemen. Maar om er maximaal profijt uit te halen, moeten de Enterprise Architects deelnemen aan de formulering van de bedrijfsstrategie. Verwaarloos het belang van die discipline niet, ze zal u fors belonen.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business