Blog

FTTH zonder verhoging van ons maandelijke breedbandabonnement

 

Deze column ging al enkele malen in tegen de algemeen aanvaarde ‘waarheid’ dat de overheid een krachtiger IT-vriendelijk fiscaal en subsidiebeleid moet voeren. België is inderdaad slechts een zwakke middenmoter op het vlak van IT-gebruik. Dat zou onze toekomstige welvaart in gevaar brengen.

Deze column verdedigde de stelling dat, wegens de vroegere toevloed van internationale instellingen en bedrijven naar ons centraal gelegen landje, wij afgeleerd hebben om zelf internationaal te ondernemen.

Alle IT-toplanden zijn ook gekenmerkt door een rist eigen wereldmerken, actief in de meest diverse economische sectoren. En die waren er eerst, voordat deze landen zich ook als IT-vriendelijk manifesteerden.

Internationaal ondernemen is dus een oorzaak van IT-groei én van een zelfversterkende spiraal van meer productiviteit en meer welvaart. Dat neemt niet weg dat de overheid wel een flankerend beleid moet voeren dat IT-gebruik stimuleert. Twee recente voorbeelden.

The Economist van 10 mei brengt het verhaal van kleine Indische vissers die dankzij de mobilofoon hun vangst laten veilen in de haven met de hoogste vraag. Vroeger – zonder gsm – konden zij enkel terecht in hun thuishaven. Dan gebeurde het wel eens dat bij overaanbod verse vis moest worden vernietigd. Dankzij de gsm en een betere marktwerking over een groter gebied winnen én de visser (met gemiddeld hogere prijzen doordat hij steeds zijn vangst te gelde kan maken) én de consument (met gemiddeld lagere prijzen). Mooi meegenomen is dat de overheid enkel licenties voor mobilofonie hoefde toe te kennen. Een voorbeeld hoe dankzij IT de economie groeit zonder dat de overheid investeert of met subsidies of fiscale gunstmaatregelen over de brug komt.

En dan het hoofdartikel van het IT-magazine The Register van 17 mei jongstleden: ‘BT, we need fibre, not share buybacks’. Dit edito gaat tekeer tegen Openreach, de van BT afgesplitste infrastructuurarm: ‘Fibre to every home and business (FTTH) in the UK is desperately needed if the UK is to keep its long-term economic competitiveness.’ The Register is diep ontgoocheld dat BT een terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 3,5 miljard € aankondigde: ‘Op langere termijn zouden wij er allemaal, inclusief de aandeelhouders van BT, baat bij hebben als het bedrijf in FTTH had geïnvesteerd in plaats van een cashuitbetaling op korte termijn.’

Doordat de Britse telecomregulator een rendement van tien percent op alle investeringen van Openreach toelaat, berekent The Register dat de aandeelhouders van BT geen (of weinig) risico lopen bij een uitrol van FTTH over heel Groot-Brittannië. In het Verenigd Koninkrijk is de splitsing tussen telecominfrastructuur en diensten al doorgevoerd door de verzelfstandiging van het netwerk van BT dat openstaat – Openreach – voor alle mogelijke dienstenaanbieders. De onderhoudskosten van een verouderd kopernetwerk liggen heel wat hoger dan die van een modern glasvezelnet.

100 mbps bandbreedte (symmetrisch) maakt de échte digitale ontsluiting mogelijk van zowel woningen als KMO’s en verhoogt trafiek en omzet (niet mogelijk met DSL of Wimax). Inclusief het openleggen van de straten schat The Register de meerkost van FTTH voor 90% van alle Britse woningen op 3,5 € per maand per aansluiting.

Gezien de hoge marges die nu in België gerealiseerd worden voor pseudobreedband laat dit veronderstellen dat, bij ons, een derde partij een gloednieuw glasvezelnetwerk zou kunnen aanleggen… zonder verhoging van ons maandelijks DSL- of kabelabonnement en zonder investeringen door de overheid.

Karel Uyttendaele geeft advies over alle aspecten van de mondialisering en was voordien directeur bij Agoria, bij HP en kabinetschef van de Staatssecretaris voor Informatisering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business