Blog

Fabrice F., ex-spammer

 

Het hoogste Franse gerechtshof, het Hof van Cassatie, velde recent een arrest waarin het bevestigt dat het ongevraagd versturen van reclame per e-mail onwettelijk is.

Fabrice F. had gedurende enkele jaren het web afgestruind op zoek naar e-mailadressen. Hiervoor maakte hij gebruik van software zoals Robot Mail en Freeprospect. Vervolgens verstuurde hij reclame naar deze adressen. Fabrice F. was van oordeel dat omdat de e-mailadressen toch vrij beschikbaar waren op websites, hij het recht had deze te verzamelen en vervolgens reclame toe te sturen.

De feiten zelf dateren van voor de Franse antispamwet van 2004, waardoor deze niet kon worden toegepast. Dit hinderde het Franse Hof van Cassatie echter niet om op basis van de algemene privacywet een uitspraak te doen: het verzamelen van e-mailadressen voor spamdoeleinden is in strijd met die wet. Zelfs indien deze informatie publiek beschikbaar is, mag deze nog niet worden gebruikt om de geadresseerden ongevraagd elektronische reclame te bezorgen.

Deze uitspraak is belangrijk omdat het een van de eerste gerechtelijke uitspraken is van een hooggerechtshof in Europa waarbij spam in praktijk wordt verboden. Sinds een tweetal jaar hebben de Europese lidstaten immers elk een nationale antispamwet gebaseerd op een Europese richtlijn.

Het versturen van reclame per elektronische post zonder de voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de bestemmeling is verboden in elk van de 25 landen in de Europese Unie. Tot nog toe is er echter nog niet bijzonder veel rechtspraak waaruit zou blijken dat deze wetgeving geen dode letter is.

Ook in België hebben we dergelijke antispamwetgeving, maar werd er nog geen enkele klacht behandeld in de rechtbank. De uitspraak van het Franse Hof van Cassatie kan dan ook voor ons land een belangrijke aanzet zijn om in juridische actie te schieten. De overheidsinstanties doen alvast hun best om het slachtoffer van een spamactie ter wille te zijn. Vanaf 1 juli zal het slachtoffer zich kunnen richten tot één centraal meldpunt dat via het internet beschikbaar is.

Indien we zelf echter niet voor de rechter willen worden gedaagd, zullen we toch ook iets moeten doen aan de beveiliging van onze eigen computers. België wordt immers door Symantec beschouwd als één van de vijf grote spamverspreiders ter wereld: onze computers die allemaal op breedband zijn aangesloten worden door gebrekkige beveiliging blijkbaar gretig als bots ingezet voor spamcampagnes.

Patrick Van Eecke is advocaat, gespecialiseerd in IT-recht. Hij doceert tevens aan Queen Mary University (Londen) en Universiteit Antwerpen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business