Als we kijken naar de sector van beleggingsbeheer, is de complexiteit van technologie waarschijnlijk de afgelopen jaren niet veel veranderd. Wat verandert, is de bereidheid en het vermogen van de individuele vermogensbeheerder om complexiteit te accepteren.

Advertentie

 
Waarom zou je met een hoge complexiteit moeten leven? Vooral in gebieden die niet essentieel zijn voor uw bedrijf? Uw kernactiviteit bestaat over het algemeen uit het nemen van goede investeringsbeslissingen en niet uit IT-werkzaamheden. Cloud biedt de kans om een deel van de complexiteit naar iemand anders – de cloudprovider – te verplaatsen, zodat u complexiteit kunt uitbesteden.
 
De live ervaring van IT-outsourcing kan gemengd zijn, maar er is een belangrijk verschil tussen traditionele “lift en shift” outsourcing naar een private cloud en migratie naar een publieke cloud. Het verschil is dat private cloud over het algemeen een vaste pool van toegewijde hardware met handmatige processen betekent om iets te veranderen, terwijl openbare cloud draait om een gedeelde pool van hardware die op extreme schaal wordt bediend met alles wat geautomatiseerd is en betaald door consumptie.
 

De hoofdoorzaken van de complexiteit van technologie

Laten we een stap terug doen en ons concentreren op hoe de complexiteit van de technologie zich in de eerste plaats voordoet. De complexiteit van technologie is bijzonder hoog wanneer meerdere operationele systemen worden gebruikt, die op een tijdige en correcte manier moeten samenwerken. Voorheen was het niet ongebruikelijk om systemen te zien die in sommige gevallen 2-3 dagen niet synchroon liepen. Nu is de verwachting meestal dat systemen direct in realtime samenwerken – ook over de grenzen van de organisatie heen. Veel systemen betekenen nog meer interfaces. Deze moeten worden behouden wanneer een component wordt bijgewerkt of de configuratie wordt gewijzigd.
 
De oplossing voor deze broze ondernemingsarchitectuur was vroeger initiatieven zoals bedrijfsbusbussen, maar deze zijn vaak onderbelicht gebleven wat betreft hun beloften. Een betere oplossing is om te verhuizen naar veel minder systemen of beter nog, een enkel systeem. Het resultaat is weinig of geen intersystem-interfaces die moeten worden onderhouden. Een deel van dat onderhoud zou moeten verdwijnen met de introductie van verstandig beheerde API’s met versiebeheer.
 

Bron: Lindberg International-onderzoek voor SimCorp, 145 Asset Managers, Asset Owners en Asset Servicers wereldwijd (2017), genormaliseerd naar 100%

 
Toch blijft u buiten de organisatie nog steeds verbonden met interfaces met systemen van derden. Elk vertegenwoordigt een afzonderlijke marktinfrastructuur, waardoor de ruimte voor vereenvoudiging zeer beperkt is. De enige optie om de complexiteit hier te verminderen is om over te stappen naar beheerde interfaces in de cloud. Een dergelijke connectiviteit, gecombineerd met op standaarden gebaseerde API’s voor één of enkele systemen, biedt een krachtig vereenvoudigd platform, dat minder afhankelijk is van specialistische vaardigheden voor onderhoud en aanpassing aan veranderende behoeften.
 

Kosten- en risicovragen die bedrijven naar de cloud duwen

Een grote uitdaging voor veel investeringsmanagers is het opzetten van een technologieplatform dat schaalgrootte en groei van het bedrijf mogelijk maakt – maar hoe biedt u systemen aan die op elk moment de juiste maat hebben? Traditioneel, en vandaag nog steeds het geval in ware privéwolken, moest je hardware naar het hoogwater markeren van je behoeften en als het bedrijf of de volumes verder groeiden, nou, dan had je een probleem. Variaties van public cloud bieden een oplossing – elasticiteit. Ervoor zorgen dat je elke minuut genoeg van de juiste hardware hebt, wordt dan het probleem van iemand anders. On-demand cloudcapaciteit is niet goedkoop, maar in veel gevallen is er voldoende gelegenheid om het gebruik te optimaliseren om bijna dezelfde of zelfs lagere kosten te bereiken, terwijl u geen van de problemen hebt.
 
Anders Kirkeby is Technical Fellow, VP – Enterprise Architecture bij SimCorp