Blog

Fintech maakt banken afhankelijker van ICT

[Blog] De opkomst van fintech start-ups en nieuwe technologie veranderen de manier waarop banken te werk gaan en financiële diensten worden verleend.

 
Als reactie op de concurrentie van fintech-start-ups, doen steeds meer banken een beroep op technologie om hun processen en businessmodellen te optimaliseren en de klantervaring te verbeteren. Volgens The Economist is er de afgelopen vijf jaar wereldwijd meer dan 25 miljard dollar geïnvesteerd in fintech (financiële technologie, nvdr). Spelers in deze markt dagen banken uit op elk mogelijk product- en dienstengebied. In China hebben de fintech-spelers Tencent en Alipay reeds meer klanten dan de grootste banken.
 
Geconfronteerd met deze uitdaging beginnen veel banken met het afbreken van hun geïsoleerde eilandjes van business units en technologie. Sommige banken hebben diverse systemen in de cloud ondergebracht om werknemers toegang te bieden tot uiteenlopende databanken. Andere banken implementeren servicegeoriënteerde architecturen die de interoperabiliteit vergroten, en koppelen hun front-endsystemen en klanteninterfaces aan gemeenschappelijke gegevensbronnen en applicaties.
 

In China hebben de fintech-spelers Tencent en Alipay reeds meer klanten dan de grootste banken
 

Toenemende risico’s

Als gevolg van deze ontwikkelingen, moeten banken en financiële instellingen grotere datavolumes verwerken. Analisten voorspellen dat de hoeveelheid data die door banken wordt verwerkt tussen nu en 2020 met een factor zeven zal groeien. Al deze data heeft uiteraard een potentieel gevoelig of privékarakter en valt daarmee onder de wet- en regelgeving inzake databescherming. Het groeiende aantal aanvallen door hackers en datalekken onderstreept het belang van een gedegen beveiligingsprogramma.
 
In 2015 werd JP Morgan het slachtoffer van de grootste zakelijke hack ooit. Hierbij werden 83 miljoen gegevensbestanden gestolen. De informatie die tijdens deze cyberaanval werd buitgemaakt, omvatte geen kredietkaartnummers of rekeninggegevens, maar e-mailberichten. De hackers gebruikten de inhoud van de buitgemaakte e-mailberichten om de aandelenmarkt te manipuleren.

Is blockchain-technologie wel veilig?

Financiële instellingen die voor de opgave staan om voor kostenbesparingen te zorgen, de klantenservice te verbeteren en te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving, zijn voortdurend op zoek naar nieuwe financiële tools. Velen van hen proberen het innovatietempo bij te benen door gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals blockchain. Deze technologie lijkt een veelbelovende ontwikkeling, omdat deze voorziet in een gedistribueerd bestandssysteem waarmee banken kopieën van bestanden kunnen bewaren en met andere partijen instemming kunnen bereiken over wijzigingen van deze bestanden. Elk bestand bestaat uit blokken, en elk blok bevat een cryptografische handtekening van het voorgaande blok.
 
Blockchain-transacties beloven rechtstreekse, cryptografisch beveiligde en publiekelijk geverifieerde betalingen te bieden, zonder de noodzaak van een gevestigde financiële instelling die als intermediair optreedt. Blockchain-technologie is ook veiliger, omdat de gedistribueerde aard van de transactie zorg draagt voor inherente verificatie van de integriteit van betalingstransacties zorgt. Deze transacties hebben bovendien een transparanter karakter en kunnen niet worden gewijzigd. Dit maakt het uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk voor cybercriminelen om er misbruik van te maken. Banken koesteren dan ook de hoop dat de technologie zal bijdragen aan veilige geldtransfers en handel in alle mogelijke effecten, uitgroeit tot een standaard voor de internationale financiële handelstransacties.

Bitcoin

Blockchain is echter nog altijd in grote lijnen een onbeproefde techniek. Er is tijd nodig voor de verdere ontwikkeling van deze technologie en om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de eisen voor moderne bancaire instrumenten. Bitcoin, dat gebruikmaakt van blockchain-technologie, geniet al jarenlang populariteit bij aanbieders van peer-to-peer-systemen. De technologie is echter misbruikt door criminelen. Veel gebruikers verloren miljoenen dollars als gevolg van cyberdiefstal. Dus hoewel Blockchain een einde kan maken aan een groot aantal verouderde en inefficiënte, handmatige handelsprocessen brengt de technologie nog altijd veel beveiligingsrisico’s voor banken met zich mee.
 
Ook de vertrouwelijkheid van transacties blijft een belangrijk punt van zorg voor banken. Als een blockchain wordt gebruikt voor de opslag van vertrouwelijke contractuele of betalingsgegevens, kan het repliceren van het bestand cybercriminelen in potentie meer kansen bieden voor het buitmaken en misbruiken van data.

De juiste strategie

Met de opkomst van fintech wordt de beveiliging een steeds belangrijker punt van zorg voor banken. Het is daarom van cruciaal belang voor financiële instellingen om een holistische beveiligingsstrategie te ontwikkelen en zich voor te bereiden op nieuwe technologieën en de beveiligingsrisico’s die deze met zich meebrengen. Ze moeten in kaart brengen welke beveiligingsrisico’s de klantgegevens in gevaar brengen en een plan opstellen dat voorziet in beleidsregels en procedures die deze risico’s in toom houden.
 
Financiële instellingen moeten verder passende beveiligingsmechanismen implementeren en hun plannen voortdurend aanpassen aan de laatste technologische ontwikkelingen, de gevoeligheid van klantengegevens en interne en externe risico’s rond de informatiebeveiliging. Naarmate er nieuwe vormen van cyberbedreigingen de kop opsteken, moeten zij hun beveiliging in real time opwaarderen, met behoud van overeenstemming met de wetgeving inzake databescherming.
 
Ten slotte moeten financiële dienstverleners erop kunnen vertrouwen dat hun ICT-afdeling en de leverancier waarmee ze werken, over de kennis en ervaring beschikken die nodig zijn om de beveiligingsregels en beveiligingsapparatuur die onderdeel vormen van hun legacy infrastructuur te migreren naar hun nieuwe technologieën en oplossingen.
 
 
Filip Savat is country manager bij Fortinet Belux

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business