De geconcentreerde toekomst is een feit geworden. Maar de aandacht moet ook blijven uitgaan naar de onderliggende netwerkinfrastructuur die de communicatie ondersteunt.


 
De ’intelligente woning’ stond vorig jaar, aan het begin van de Gartner hype cycle, nog in zijn kinderschoenen. Een aantal maanden later werden de nieuwste technologieën om allerhande apparaten met het internet te verbinden al voorgesteld op beurzen zoals CES in Las Vegas en het Mobile World Congress. De geconnecteerde toekomst is een feit geworden.
 
Vandaag zijn er honderden producten op de markt die uw huis tot een intelligent huis kunnen omtoveren. Van de keuken tot de garage zal elke kamer in huis met het internet verbonden kunnen worden. Analisten voorspellen dat er in 2017 meer dan 800 miljoen smart tv’s zullen zijn. In 2020 zal 90 procent van de auto’s aangesloten zijn op het internet tegenover 10 procent in 2012. Gartner voorspelde onlangs dat dit jaar 1,1 miljard geconnecteerde dingen gebruikt zullen worden door smart cities. Intelligente huizen en commerciële gebouwen zullen hier 45 procent van vertegenwoordigen.
 
Het lijdt geen twijfel dat de hype rond het Internet der Dingen blijft toenemen en iedereen wil als eerste het nieuwste verrassende apparaat ontdekken. Maar terwijl er steeds meer toestellen beschikbaar worden voor de consument, moet de aandacht ook blijven uitgaan naar de onderliggende netwerkinfrastructuur die de communicatie tussen deze apparaten ondersteunt.
 
De overvloed aan geconnecteerde apparaten zal grote hoeveelheden data genereren. Hierdoor komt er , een enorme druk op de bandbreedte terwijl de communicatie van al deze kleine apparaten via het internet naar de cloud en het datacenter gaat. Al deze informatie moet in real-time ontvangen, opgeslagen, bewerkt en herverdeeld worden en elk obstakel dat dit dataverkeer vertraagt moet dan ook vermeden worden. Vandaag zijn de meeste datacenters gebouwd om aan eerder bescheiden opslag- en bandbreedte-eisen te voldoen. Maar opdat het intelligente huis succesvol zou zijn, is hier nog werk aan de winkel.
 
Bedrijven die willen inzetten op het ‘smart home’ moeten daarom niet alleen hun eigen infrastructuur op orde krijgen. Ze moeten de groei van de geconnecteerde apparaten ook aangrijpen als een kans om samen te werken in het Internet of Things -tijdperk. Door zich te vestigen in datacenters met andere bedrijven uit vergelijkbare sectoren, kunnen zij profiteren van een snelle en goedkope interconnectiviteit. Dit is cruciaal voor de kwaliteit van de on-demand ervaring die consumenten willen.
 
Het geconnecteerde huis is een feit en de mogelijkheden zullen alleen nog maar toenemen, dus we kunnen er maar beter klaar voor zijn.

Frederik Dewulf is sinds 2009 Managing Director van Interxion Belgium. Interxion is een Europese marktleider op het gebied van carrierneutrale datacenterdiensten. Met bijna 20 jaar ervaring in de technologiesector zoekt hij continu naar innovaties op de datacentermarkt en is hij een drijvende kracht achter de evolutie van Cloud Computing in België.