Applicaties zijn er in overvloed tegenwoordig. Van een app op een smartphone tot cloudgebaseerde desktops. Maar hoe integreert u al deze verschillende toepassingen op een juiste manier? In silo's opgesloten bedrijfsdata vertragen de business-processen en maken het er niet efficiënter op. Een integratieplatform zorgt voor een juiste samenvoeging van deze silo's. Maar waar moet u op letten bij de keuze voor een dergelijk platform?

Advertentie

Business apps: 5 aandachtpunten voor een integratieplatform

Applicaties zijn er in overvloed tegenwoordig. Van een app op een smartphone tot cloudgebaseerde desktops. Maar hoe integreert u al deze verschillende toepassingen op een juiste manier? In silo”s opgesloten bedrijfsdata vertragen de business-processen en maken het er niet efficiënter op. Een integratieplatform zorgt voor een juiste samenvoeging van deze silo’s. Maar waar moet u op letten bij de keuze voor een dergelijk platform?
On-premise en cloud
Organisaties gebruiken veel cloudgebaseerde oplossingen waarvoor kortetermijncontracten zijn afgesloten. Ook wordt er redelijk vaak van aanbieder gewisseld. Het verloop is dus groot en de veranderingen volgen elkaar snel op. Dat maakt handmatig programmeren en onderhouden een ingewikkeld karwei. Een applicatieplatform kan deze problemen het hoofd bieden. Hiermee blijven oplossingen bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere tool juist functioneren. Zorg er voor dat het platform geoptimaliseerd is voor het verbinden van cloudomgevingen met andere systemen, services en databases, of die zich nu on-premise of in the cloud bevinden.

In-memory Data Grid-architectuur

In-memory Data Grid-architectuur
Een integratie-oplossing moet continuïteit garanderen. Bovendien moet deze zonder buitensporige extra kosten uitbreidbaar zijn zodat groei en onverwachte pieken in gebruik worden opgevangen. Een In-memory Data Grid-architectuur biedt die beschikbaarheid en schaalbaarheid. Een dergelijke architectuur verdeelt de verwerking over verschillende “nodes” (knooppunten). Valt een node uit, dan verplaatst het beheersysteem de verwerking automatisch naar een andere node. Dat voorkomt dataverlies. Bij een piek in de belasting kan het systeem nodes bijschakelen voor meer verwerkingskracht.

 

Datamobiliteit

Datamobiliteit
Voor een efficiënte ontwikkeling van een app is het belangrijk dat een integratieplatform naadloos samenwerkt met een “multichannel” app-ontwikkelplatform. Zeker als u bedenkt dat de connectie met backend-processen het lastigste punt is in de ontwikkeling van mobiele bedrijfsapplicaties. Een platform dat op workflow gebaseerd is, kan bedrijfsprocessen eenvoudig mobiliseren. Dit in tegenstelling tot puur datagebaseerde oplossingen.
Met zo’n ontwikkelplatform kunnen apps gebouwd worden waarvan de interface is aangepast aan het device, zoals Apple- of Android-smartphones, tablets of de desktop.
 

Backend-systemen

Backend-systemen
De waarde van integratieoplossingen ligt in de ondersteuning van allerlei verschillende backend-systemen. Let er daarom op dat de reseller van de integratieoplossing gecertificeerd is voor het werken met de huidige belangrijke IT-systemen. Dan bent u verzekerd van een goede werking met uw huidige oplossingen, en van support wanneer nodig.

Real-time data

Real-time data
U haalt het meest uit uw bedrijfsdata wanneer deze real-time worden gemeten, geanalyseerd en opgevolgd. Maar volume en snelheid van al die gegevens nemen steeds verder toe, zodat u moeilijker een goed overzicht bewaart.
In-memory Data Grids zijn ideaal voor real-time dataverwerking. Zo”n Grid kan meerdere taken tegelijkertijd afhandelen, wat u verzekert van een snelle toegang tot informatie. Het is bovendien onafhankelijk van de dataverwerking door systemen van derden. Een applicatie die draait op een In-Memory Data Grid, kan dus daarom eenvoudig real-time data verwerken en presenteren.
 
Een integratieplatform zorgt voor een gestandaardiseerd, snel en eenvoudig ontwikkelproces en voor een koppeling met diverse cloud- en backend-systemen. Om voldoende rendement uit een investering te halen, is het belangrijk dat het platform langere tijd zijn waarde behoudt. Kies dan ook verstandig en zorg dat het minstens aan de hierboven genoemde eisen voldoet.

John Verwaaijen is sinds 2000 werkzaam bij Magic Software Enterprises. In 2001 is hij benoemd tot manager Professional Services, de consultancy dienstverlening van Magic Software, waarbij Integratie en interplatform-operabiliteit belangrijke werkgebieden zijn. Sinds oktober 2005 was hij werkzaam als Commercial Director van Magic Benelux. Daarnaast was Verwaaijen business unit manager bij Pecoma Projecten waar hij grote integratieprojecten heeft geleid, waaronder bij enkele uitgeverijen.