ERP werd lange tijd als de laatste der Mohikanen beschouwd wat betreft migratie van onsite naar de cloud. ERP in de cloud was onmogelijk, om tal van redenen, en daar waren zelfs de meeste ERP-leveranciers het over eens: bedrijfskritieke data hoorden niet buiten de bedrijfsmuren, integratie met andere processen en systemen vormde een onoverbrugbaar obstakel, […]

Advertentie

ERP werd lange tijd als de laatste der Mohikanen beschouwd wat betreft migratie van onsite naar de cloud. ERP in de cloud was onmogelijk, om tal van redenen, en daar waren zelfs de meeste ERP-leveranciers het over eens: bedrijfskritieke data hoorden niet buiten de bedrijfsmuren, integratie met andere processen en systemen vormde een onoverbrugbaar obstakel, en zo kunnen we nog even doorgaan.

Maar intussen is de technologiesector grondig veranderd. Organisaties hebben geleerd dat de cloud niet zo onbetrouwbaar of onveilig is als eerst werd vermoed, wel integendeel. De softwareleveranciers zetten hun koudwatervrees opzij, en geloven vaak meer in hun cloud-aanbod dan in de ‚on premise’ alternatieven. En de cloudleveranciers zelf hebben ook al een hele evolutie doorgemaakt, en hebben hun aanbod en voorwaarden veel beter afgestemd op de behoeften van elk type bedrijf.

 

ERP haalbaarder dan gedacht

ERP werd ook lange tijd onhaalbaar of zelfs onwenselijk genoemd voor de KMO. Ook hier hoorden we tal van redenen: veel te duur, niet nodig als je slechts een handvol medewerkers had, veel te log voor een flexibel bedrijf, … 

Maar net die argumenten die de KMO’s weghielden bij ERP worden door ERP in de cloud vaak weggewerkt. Hier wordt ERP aangeboden in abonnementsvorm, waardoor de initiële investering wegvalt ten voordele van maandelijkse of jaarlijkse betalingen. Bovendien hoeft de KMO niet zelf te investeren in de hardware en ondersteunende infrastructuur, een ander argument waarop KMO’s vroeger vaak afknapten. En – last but not least – aangezien je het aantal gebruikers vlot kan verhogen en verlagen in functie van de bedrijfsbehoeften, krijg je een dynamische en flexibele oplossing op maat van jouw bedrijf. 

Maar heeft een KMO wel een ERP nodig, blijf je je misschien afvragen. Als je hierbij denkt aan sommige sectorspecifieke oplossingen met ondersteuning van complexe processen voor duizenden gebruikers, is het antwoord uiteraard negatief. Maar als je denkt aan software die de boekhoudfunctionaliteit verrijkt met functionaliteit die jouw dagelijkse processen ondersteunt, automatiseert en versnelt, dan ben je wellicht wel geïnteresseerd. 

 

NAV en Azure, the Microsoft way

Ervaring leert ons dat de interesse voor een online ERP-oplossing stijgt. Met name de cloud-versie van Microsoft Dynamics NAV krijgt veel aandacht. Niet te verwonderen, want naast de hierboven opgesomde voordelen biedt deze ERP-oplossing voor KMO’s het bijkomende voordeel van een vlotte integratie met andere Microsoft-producten zoals Office 365 (Productivity), Exchange (E-mail) en Azure.

Azure is Microsofts cloud platform waarop je toepassingen kan hosten, beheren, integreren en ontwikkelen. Het doet voor de cloud wat Windows jarenlang voor de desktop heeft gedaan: een vertrouwde omgeving bieden aan de eindgebruiker en de ICT professionals waarop je vlot toepassingen kunt bouwen en integreren. En zo combineert het de voordelen van de cloud – geen hardware-investeringen, snel schakelen, gespreide betalingen, enkel betalen voor wat je gebruikt – met de voordelen van de Microsoft-omgevingen van weleer: betrouwbaarheid, vertrouwde interface, vlotte integratie,enzovoort.

 

‚Betrouwbaar’ en ‚cloud’ sluiten elkaar niet uit

Schrik je nog als je het woord ‚betrouwbaarheid’ in dezelfde zin ziet als het woord ‚cloud’? Dan moet je je dringend beter informeren, want de cloudleveranciers hebben op dat vlak een enorme weg afgelegd. Neem nu bijvoorbeeld Azure: dit platform is intussen wel degelijk geschikt om bedrijfskritische applicaties aan te bieden, en biedt hiervoor sluitende service levels en garanties. Microsoft kan ook de nodige certificaten voorleggen op het vlak van security en audit: ISO270001, SOC2 Type II, FISMA enzovoort. Bovendien draaien duizenden en duizenden gebruikers dagelijks hun office toepassingen op Azure via Office 365.

ERP aanbieden op Azure is zeker geen pionierswerk meer. Doorheen Europa blijft de vraag stijgen, konden we vaststellen op de recentste NAV Techdays. In België heerst er nog enige terughoudendheid rond de cloud maar het prijsverschil met een zelf gehoste ERP-oplossing is zo significant dat de bezwaren of het koudwatervrees uiteindelijk wel zullen verdwijnen.


Geen velden gevonden.