Binnen 3 jaar zal het merendeel van de zakelijke transacties via de cloud verlopen. Dat is de mening van meer dan de helft van de CFO's. De cloud is duidelijk aan een opmars bezig, niet in het minst omdat de CFO's steeds vaker controle krijgen over IT-investeringen. Ze zijn zich meer en meer bewust van de kostenbesparing en de strategische voordelen die de cloud kan bieden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!53 % van de CFO’s is van mening dat meer dan de helft van hun zakelijke transacties binnen de drie jaar via de cloud zal verlopen. 12 % van hen gebruikt de cloud hier vandaag al voor.  Het wordt steeds duidelijker dat de CFO’s de oplossing niet langer enkel als een nuttig hulpmiddel zien voor “niet-cruciale processen” zoals project management en e-mail maar ook voor centrale ERP-processen zoals het financiële beheer, HR management of procurement.

De CFO’s van vandaag, die steeds meer beslissingsrecht krijgen als het over de IT-investeringen van hun bedrijf gaat, beseffen dat de cloud meer is dan een eenvoudige manier om de kosten te drukken. Ze zijn zich bewust van de strategische voordelen die de cloud biedt, onder andere om heel snel initiatieven te lanceren die de groei van het bedrijf bevorderen. Dat kan bijvoorbeeld via de eenvoudige updates naar een nieuwe applicatie of het beschikbaar stellen van nieuwe analyse- of mobiele mogelijkheden voor de medewerkers.

De CFO’s staan uiteraard niet alleen in hun geloof in het potentieel van de cloud. Volgens analist Forrester zal de wereldwijde cloud computing-markt 241 miljard dollar waard zijn in 2020, tegenover 40,7 miljard in 2011. IDC, een andere analist, heeft berekend dat het SaaS-model vijf keer sneller groeit dan de softwaremarkt in zijn geheel.  

Bij veel bedrijven wordt de cloud ingezet bij de overgang naar een nieuwe applicatie of bij een update van de bestaande systemen. Maar de cloud kan ook helpen bij het snel doorvoeren van aanpassingen in een veranderende zakelijke omgeving. Door de mogelijkheden die de cloud biedt om snel applicaties te implementeren, bijvoorbeeld om een reorganisatie in goede banen te leiden, een nieuw departement te integreren of een commercieel initiatief te testen, worden organisaties verlost van de technische moeilijkheden die hun vaak oude en weinig flexibele IT-systemen met zich meebrengen.

Een voorbeeld: toen General Electric het departement Morpho Detection verkocht aan Safran, moest het bedrijf een volledig nieuwe IT-infrastructuur bouwen. “We hadden een systeem nodig dat onze cashflow kon beheren,” zegt Morpho CFO Jeremy Avenier. “We wilden de kosten beperken na de initiële investering.” Morpho Detection heeft dan gekozen voor cloud-diensten die het volledige ERP-systeem herbergen. “De veiligheid van de data en van de kredietkaartgegevens is een van onze belangrijkste prioriteiten. Werken met de cloud geeft mij als CFO een geruster gemoed bij wat ik moet goedkeuren.” 

De CFO’s blijken ook de operationele voordelen van de cloud te waarderen. De applicaties die in de cloud draaien zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar, wat erg belangrijk is voor organisaties die filialen hebben in verschillende tijdszones.

Daarnaast hebben gebruikers enkel een internetbrowser op computer, tablet of smartphone nodig om toegang te krijgen tot hun applicaties. Dat is niet enkel een noodzaak voor flexwerkers, maar bijvoorbeeld ook voor zakenreizigers of medewerkers met verschillende uurroosters.

Zoals u merkt is de cloud dus wel meer dan een flexibelere implementatiemethode. Daarnaast zou het ook ronduit fout zijn om de cloud enkel te beschouwen als een IT-platform. Het gebruik van de cloud impliceert wijzigingen in hoe een bedrijf functioneert, omdat het naadloos de mogelijkheden met sociale netwerken en mobiele IT integreert.

De cloud biedt daarnaast nieuwe commerciële opportuniteiten. Volgens een studie van PwC maakt de cloud organisaties wendbaarder en flexibeler. “Een goede CIO zal een manier vinden om de cloud te gebruiken voor het veel sneller vinden van commerciële mogelijkheden, onder andere dankzij een snellere “time to market” en incubatieperiode. Als u een strategie wil testen of iets nieuws wil proberen, is het heel eenvoudig om de tools in de cloud op te zetten. Van zodra het project een zekere omvang en maturiteit kent, is het makkelijk uit te breiden in de cloud of over te zetten op de eigen systemen. Met de cloud zijn hoge, vaste kostprijzen verleden tijd.”

Tot slot nog dit: de gebruikerservaring in de cloud is erg verschillend van de traditionele systemen. Vooral generatie Y, de Facebookgeneratie die vandaag de arbeidsmarkt betreedt, vindt die nieuwe gebruikerservaring erg aantrekkelijk en belangrijk.

Deze jonge volwassenen zijn gewend aan een informele communicatie en tools die hen ondersteunen in wat ze ondernemen. Voor dit groter wordende deel van uw personeel wordt de intuïtieve navigatie, de integratie van social media en de unified communications een tweede natuur. En dat is een evolutie waarop iedere CFO moet inspelen.