Blog

Hoezo, een ERP-project kost veel geld?

Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf, de complexiteit van uw werking en de aard van uw ERP- project heeft u verschillende opties op het gebied van ERP implementatie. Niet elk ERP project vergt een langdurige ontwikkeling op maat. Ga bijvoorbeeld na of u niet klein kunt beginnen met een kant-en-klaar ERP-systeem. Of misschien bestaat er al een standaard ERP-systeem specifiek voor uw branche.

Beide opties bieden bovendien mogelijkheden om nadien verder te groeien als u dat zou wensen. Als derde optie is er ook wat wij “ERP van de derde generatie” noemen. Alle bestaande IT-applicaties, dus niet alleen het ERP-systeem, worden daarbij in kleinere stappen geoptimaliseerd en steeds beter met elkaar geïntegreerd. De bedrijfsvoering verloopt daardoor ook steeds vlotter, maar dan zonder grote investeringen of vernieuwingsoperaties.

Ready-2-Benefit

  

We merken dat steeds meer klanten bereid zijn om zich te schikken naar een standaard, kant-en-klare oplossing. Bij een vooraf geconfigureerd ERP-pakket zoals onze Ready-2-Benefit oplossing vertrekt men niet vanuit de eigen processen, maar schikt men zich flexibel naar de processen die verankerd zitten in de software. Deze aanpak vraagt om iets meer change management, om de gebruikers te begeleiden bij de overgang naar een nieuwe werkwijze.

Het voordeel van deze aanpak is een snelle opstart, zonder bovendien de mogelijkheden voor de toekomst te beperken. De bijbehorende documentatie en gegevensmigratie zijn standaard, waardoor de kosten beperkt blijven. We zien dat deze aanpak steeds meer succes kent, zowel bij kleinere als startende bedrijven, net omwille van de mogelijkheden tot uitbreiding die blijft bestaan. Een kant-en-klare ERP kan ook in de cloud opgezet worden, waardoor het economisch nog interessanter wordt.

 

  Ready for your industry    

Voor bepaalde branches is het mogelijk om zo’n standaard ERP-pakket toch te gaan verrijken met specifieke modules. Projectgerichte organisaties koppelen bijvoorbeeld een module voor projectcalculatie en planning, of productiebedrijven integreren een module voor productconfiguratie in hun nieuwe systeem.

Generieke ERP-systemen zoals Microsoft Dynamics AX breiden hun mogelijkheden verder uit, waardoor men steeds minder een beroep moet doen op modules van andere leveranciers. Dat vereenvoudigt de implementatie aanzienlijk, net als het toekomstig onderhoud. Microsoft zal binnenkort bijvoorbeeld modules voor magazijn- en transportbeheer aanbieden in Dynamics AX, zodat distributiebedrijven meteen met de standaardsoftware aan de slag kunnen.

Ready for the next generation 

Voor grotere bedrijven of organisaties met complexe informatiestromen of verschillende filialen is het minder evident om te werken met een standaard oplossing. Zeker bij fusies en overnames staat men voor de keuze om hetzij bestaande systemen helemaal te vervangen, hetzij om te kiezen voor een stapsgewijze aanpak. Dit betekent zeker niet dat men moet overstappen naar een volledige ERP-ontwikkeling op eigen maat. De gemiddelde duurtijd van zo’n maatwerk project bedraagt immers meer dan een jaar, en dan bekijkt u best even alle opties.

Als behoeften evolueren, kan het voordeliger zijn om bepaalde onderdelen van andere IT-applicaties te optimaliseren en die te koppelen met het ERP-systeem. Dat wordt dan de centrale as van een reeks bedrijfsapplicaties, bijvoorbeeld voor het beheer van klantenrelaties, voorraden of e-business. Die constructie noemt men  3de generatie ERP  en we merken dat ze door bedrijven onvoldoende onderzocht wordt.

Of u moet kiezen voor een integrale vervanging of een stapsgewijze verbetering, komt u te weten aan de hand van een maturiteitsscan van uw ERP-systeem. Want u hoeft zeker niet altijd het kind met het badwater weg te gooien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business