Blog

Haalt Oracle het Trojaans paard binnen?

Nu het stof wat is gaan liggen, wordt het duidelijk hoe ingrijpend de overname van Sun door Oracle is geweest voor het IT-landschap.
 

Oracle promoveert naar de eredivisie. Het is de belangrijkste, ja, eigenlijk de énige uitdager van IBM geworden. Dat zijn namelijk de enige twee bedrijven die de volledige ‘stack’ aanbieden, in de breedst mogelijke betekenis. Eigen CPU, eigen servers, eigen besturingssysteem, eigen middleware, eigen applicatiesoftware. Microsoft blijft van de hardware af, en HP heeft amper applicatiesoftware. Wie heb je daarnaast nog? Cisco, misschien? Zij hebben nog een héél lange weg te gaan, ondanks de aankondiging van een eerste blade server.

Oracle heeft dus zijn stack. Maar we moeten ons wel afvragen wat de concurrentiële meerwaarde daarvan is, aangezien een flink aantal componenten uit open source software bestaan. MySQL is nu ‘van’ Oracle. Maar het is uiteindelijk evengoed van IBM of Cisco, zoals Oracle goed genoeg weet. Het probeerde twee jaar geleden zelf supportcontracten op Red Hat Linux aan te bieden. Oracle heeft toen wel geleerd dat het toch niet zo simpel is. Hoewel de broncode van iedereen is, maakt het wel degelijk uit wie de belangrijkste ontwikkelaars van zo’n pakket binnen zijn muren heeft. Die partij kan zich het best positioneren om dat pakket te implementeren en ondersteunen.

En, wellicht veel belangrijker dan dat, het plaatst de eigenaar ook in de positie om de verdere ontwikkeling van het pakket te sturen. MySQL zal voortaan evolueren in de richting die Oracle het best uitkomt. En bijgevolg in de richting die voor maximale groei zorgt in markten en bedrijven waar Oracle nog geen voet aan wal heeft, zonder de eigen Oracle 11g database te schaden. Onderaan de databasemarkt, dus.

Voor OpenOffice geldt er geen beperking. Sun financierde het vooral om Microsoft te verzwakken en af te leiden. Oracle zal hetzelfde doen. Alleen is Oracle veel meer bedreven in de kunst van cross- en up-selling. Het zal erin slagen om aan veel van zijn databaseklanten OpenOffice te leveren – en het bijbehorende onderhoudscontract, aan stevige Oracle-tarieven. Zal Oracle er, omgekeerd, ook in slagen om zijn commerciële software – database en ERP – binnen te smokkelen bij de huidige gebruikers van MySQL en OpenOffice? Waarschijnlijk niet. Maar dat weet Larry Ellison heus wel.

Wat zijn dan de gevolgen voor de open source-wereld in haar geheel? Een aantal van de meest prominente en succesvolle open source-projecten worden nu gecontroleerd door IT-reuzen met grote en tegenstrijdige belangen in commerciële software. Die beweging is nog niet afgelopen. Het zou weinigen verbazen als Novell of Red Hat straks wordt opgeslorpt door Microsoft, IBM of alweer Oracle.

Is dat erg? Red Hat, en het voormalige MySQL zelf, zijn in wezen ook al commerciële bedrijven. Maar het kapitalisme van Red Hat en Oracle zijn toch wel van een andere orde. Worden de meest succesvolle open source-projecten simpele instrumenten in de handen van de grote IT-spelers? Of loopt het net omgekeerd? Sluipt open source nu bij alle grote Oracle-klanten binnen, en begint het daar langzaam het zakenmodel van Oracle, Microsoft en andere softwarereuzen van binnenuit aan te vreten? Heeft Oracle, met andere woorden, het Trojaans paard van de open source binnengelaten? We zullen zien.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business