Blog

Beste werkloze ICT'er,

Beste werkloze ICT’er, 

Het zal u maar overkomen: zware studies doorworstelen, 20 jaar noeste inzet voor een topwerkgever en toch plots op straat staan. Als ervaringsdeskundige kan ik erover meespreken. En vandaag komt daar nog eens bij dat er geen zicht is op onmiddellijk beterschap. Wat dan gedaan?

Natuurlijk blijft u niet bij de pakken zitten. U stuurt tientallen spontane cv’s naar potentiële werkgevers. Of de massa zelfstandige consultants vervoegen? "Nee, dat is niets voor mij." En toch, u bevindt zich met al uw ervaring in polepositie om nu de sprong naar zelfstandig ondernemerschap te wagen. Bovendien hebt u ook heel wat troeven achter de hand.

Ten eerste is de kans reëel dat u tijdens uw carrière op dat fameuze toekomstige ‘gat in de markt’ gestoten bent. Inderdaad, een pas afgestudeerde met de beste financiële en businessplanomkadering kan onmogelijk evengoed als u het kaf van het koren scheiden in toekomstige groeisectoren. U staat al jaren dicht bij de markt en bevindt zich in een unieke situatie om latente noden, hét product, dé dienst of hét proces te detecteren waar de toekomstige internationale gebruiker op zit te wachten.

Onvoldoende eigen financiële middelen, productie- en/of marketingcapaciteit? Ook hier hebt u voorsprong op de jonge starter. De kans is immers groot dat u al mogelijke partners kent die de capaciteiten in huis hebben – ook financiële – die u mist. De kunst is om uw passie voor dat ‘gat in de markt’ over te brengen op die potentiële partners. U moet wel bereid zijn om die ‘mede-investeerders’ te laten delen in de winst, en alle partners gedurende het volledige traject tevredenhouden. Maar ook dat heeft u als jonge manager geleerd.

De voorbije drie jaar had ik het voorrecht om het verhaal van vijftien lokale doorgroeiers (‘gazellen’) te horen. En weet u wat? Zij waren allemaal vanuit een gelijkaardige crisissituatie gestart. Maar dat deden ze niet alleen, iedereen had de hulp ingeroepen van – complementaire partners – niet zelden jonge kaderleden die elkaar in grotere ondernemingen hadden leren kennen en waarderen, en die zich na een ‘incident’ bij hun werkgever samen verzelfstandigen. Ze kennen en vertrouwen elkaar, focussen elk op hun eigen sterkte en maken van netwerking met complementaire partners de steunpilaar van hun nieuwe onderneming. De ‘gazellen’ slagen erin om snel met hun nieuw product of dienst op de internationale markt te komen. Natuurlijk weten ze dat banken pas over de brug komen nadat de eerste bestelling binnen én betaald is. En dat is hun gemeenschappelijk doel.

Vóór de start van hun onderneming hebben ze al enkele klanten op het oog. Hun eerste businessplan hebben ze meer dan eens neergeschreven op bierviltjes in hun stamcafé. Door die ijver vergeten ze overheidssubsidies aan te vragen. Daar verliezen zij hun kostbare tijd niet mee. Allen nemen ze een goede accountant onder de arm die een absolute vertrouwenspersoon én virtuele financieel directeur is. Dus niet getreuzeld, haast u nú naar uw stamcafé om er de fundamenten van uw toekomstige rijkdom te leggen.

Veel succes,

uw ex-collega Karel.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business