Blog

Een nieuw evenwicht voor filesharing op het internet?

 

Als je tegenwoordig aan 18-jarigen vraagt wat ze over Zweden weten, is de kans groot dat je meer dan eens een verwijzing zal horen naar The Pirate Bay, de drukst bezochte filesharing website ter wereld. Maar het zijn moeilijke tijden voor piraten. De media berichtten uitvoerig over het vonnis van een Zweedse rechtbank op 17 april: de financier en de drie beheerders van de site werden tot één jaar gevangenisstraf en 2,7 miljoen euro schadevergoeding veroordeeld.

The Pirate Bay host zelf geen illegale content, maar biedt een platform aan waarop gebruikers links naar bestanden ("torrents") kunnen publiceren en delen met andere gebruikers. De Zweedse wet laat echter toe om ook personen te vervolgen die slechts een bijdrage leveren aan schendingen van het auteursrecht. De rechtbank vond de bijdrage in dit geval bewezen, en zag bovendien een verzwarende omstandigheid in het feit dat de beklaagden als team samenwerkten.

The Pirate Bay stelt zich graag voor als een mijlpaal in de omgang met het auteursrecht op het internet. Want – zo redeneren ze – over vele jaren zal men begrijpen dat de zogenaamde inbreuken op het auteursrecht die nu via websites zoals The Pirate Bay worden gepleegd, in feite helemaal geen inbreuken zijn maar de voorbode van een nieuwe omgang met digitale media. Het vonnis van de Zweedse rechtbank had daarbij een nieuwe "Sony Betamax"-beslissing moeten worden.

In de Betamax-zaak (1984) werd Sony in de VS door de tv-stations en filmmaatschappijen aangeklaagd omdat het videorecorders op de markt bracht waarmee auteursrechtelijk beschermd materiaal gekopieerd kon worden. Hoewel de eigenlijke inbreuken door de eindgebruikers werden gepleegd, werd Sony medeverantwoordelijk geacht en voor de rechtbank gedaagd. Het hooggerechtshof besliste echter dat Sony niet aansprakelijk kon worden gesteld, omdat de apparatuur ook substantieel voor legitieme doeleinden gebruikt kon worden.

De Betamax-doctrine was behoorlijk revolutionair. De affaire werd later gevoelig uitgehold in de zaken tegen Kazaa, Morpheus en Grokster (2005). Toen werd namelijk beslist dat het niét voldoende is dat technologie substantieel voor legitieme doeleinden gebruikt kan worden. Als de apparatuur immers duidelijk op de markt werd gebracht voor illegale doeleinden, dan kan er nog steeds sprake zijn van een inbreuk.
 

In Europa bestaat er geen doctrine zoals Betamax. Het Europees recht biedt online dienstverleners wel een zekere bescherming, maar dan enkel voor drie zeer specifieke categorieën (access providers, hosting providers en uitbaters van caching services). Het probleem is echter dat die categorieën nogal gedateerd zijn en doorgaans weinig bescherming bieden aan typische Web 2.0-dienstverleners. Want hoewel het volgens mij volstrekt terecht is dat The Pirate Bay wordt veroordeeld, zijn er ook aanwijzingen dat het juridisch dezelfde richting uitgaat met vele andere online dienstverleners. Ook met diegenen zonder illegale intenties, of waarvan de mogelijke "illegaliteit" zeer beperkt is. Misschien wordt het daarom tijd om de Betamax-doctrine ook op Europees niveau in te voeren, want ze biedt volgens mij een evenwichtige benadering van het copyrightprobleem. De Web 2.0-dienstverleners zouden er in ieder geval wel bij varen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business