Analyse

Joe Biden roept techgiganten bijeen: wat betekent dit voor cybersecurity?

witte huis joe biden
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een overleg gehouden met de CEO’s van Alphabet, Microsoft, Apple en IBM om een nieuwe aanpak voor cybersecurity te bespreken.

Cybersecurity staat vandaag de dag in veel landen hoog op de politieke agenda. Ook Amerikaans president Joe Biden maakte bij zijn inhuldiging meteen duidelijk van cybersecurity een topprioriteit te maken. In de nasleep van het SolarWinds-incident was daar ook alle reden toe. De president liet zich omringen door een team van cybersecurity-experten. Maar Joe Biden vindt dat de private sector ook meer inspanningen moet leveren om zijn infrastructuur te beveiligen tegen cyberaanvallen. Daarbij kijkt hij in de richting van de techgiganten om de kar te trekken.

Woensdag organiseerde Joe Biden een cybersecuritytop in het Witte Huis om een nieuw nationaal strijdplan voor cybersecurity uit te werken. Veel schoon volk uit de technologiewereld was aanwezig op die bijeenkomst. Denk maar aan Sundar Pichai van Google, Satya Nadella van Microsoft, Tim Cook van Apple en Arvind Krishna van IBM.

Mooie beloftes

Na een constructief gesprek beloofde de techgiganten om in de komende jaren meer middelen vrij te maken voor cybersecurity. De focus komt enerzijds te liggen op het investeren in de eigen technologie, maar ook op het aanbieden van interne en externe trainingsprogramma’s. Elk bedrijf legt wel zijn eigen accenten.

Google bijvoorbeeld belooft 100.000 nieuwe IT-profielen op te leiden om kritieke openstaande vacatures te vullen. Over een periode van vijf jaar wil het bedrijf ook meer dan 10 miljard dollar pompen in de beveiliging van opensourceplatformen. Zo is Google nu al een van de grootste investeerders voor de ontwikkeling van Linux-software. Ook Microsoft en IBM beloven miljarden dollars te investeren in de ontwikkeling van nieuwe securitytechnologie en opleidingen. Microsoft opteert voor een betere samenwerking met de overheid, IBM reikt eerder de hand aan de academische wereld. Apple kijkt in de eerste plaats naar haar eigen supply chain en zal haar partners beter ondersteunen om goed beveiligde technologie te maken.

“Cybersecurity is het belangrijkste probleem van dit decennium”

Arvind Krishna, CEO IBM(via CNBC)

Wat betekent dit voor cybersecurity in België?

Wat achter de deuren van het Witte Huis gebeurt, is zeker geen ver-van-mijn-bedshow. Zeker als technologie het onderwerp van gesprek is. Wij steunen immers elke dag op Amerikaanse technologie, zowel thuis als op het werk. Een aanval op een Amerikaans technologiebedrijf kan rechtstreeks of onrechtstreeks problemen veroorzaken bij Belgische bedrijven. Dat heet in vaktermen een supply chain-aanval: als één schakel in de softwareketen getroffen wordt, voelt de volledige keten daar de gevolgen van. De aanval op mailserver Microsoft Exchange die in april ontdekt werd, illustreert dat.

We hebben er in België dus alleen maar baat bij dat de techgiganten inzetten op de beveiliging van hun technologieën. Maar dan moeten ze de mooie beloften die ze gemaakt hebben ook nakomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business