Analyse

Coinbase maakt furore bij beursgang; een nieuw momentum voor cryptomunten?

Het online cryptomuntenplatform Coinbase heeft een opgemerkte intrede op Wall Street gemaakt. Wat mogen we van de cryptobeurs verwachten?

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de beursgang van Coinbase op woensdag. Voor de eerste keer maakte een cryptomuntenplatform de overstap naar de traditionele beurs. Coinbase sloot zich aan bij de Nasdaq-index waar de grote technologiebedrijven genre Apple, Alphabet en Tesla ook toebehoren. Het cryptobedrijf koos wel voor een andere aanpak door aandelen direct aan handelaren te verkopen en de banken links te laten liggen als tussenpersonen.  Die strategie pakte goed uit, want de aandelen openden op een prijs van 380 dollar in plaats van de geanticipeerde 250 dollar. Door die hoge verkoopprijs werd de kapitalisatiewaarde van het bedrijf op 100 miljard dollar geschat. Doorheen de dag werd er wel een marktcorrectie aangebracht richting de 315-320 dollar per aandeel en daalde de waarde van het bedrijf richting de 70 miljard dollar.

Coinbase heeft er dus al meteen een bewogen eerste dag opzitten op Wall Street. Analisten voorspellen dat het niet snel rustig zal worden rond het cryptoplatform. Wat gaat dit beteken voor de toekomst van cryptomunten?

Wat is Coinbase?

Voor wie nog nooit van de naam Coinbase gehoord heeft: het is een online veilingplaats voor het kopen en verkopen van cryptomunten dat in 100 landen actief is. Het platform ontstond in 2012, ongeveer tegelijkertijd met de ontwikkeling van de bekendste cryptomunt Bitcoin. Je kan er uiteraard ook handelen in andere cryptovaluta zoals Ethereum en de befaamde Dogecoin. Met een community van 56 miljoen geregistreerde gebruikers speelt het platform een fundamentele rol in de verspreiding van cryptovaluta. Coinbase is wel niet het grootste platform van zijn soort; op het platform Binance worden elke dag voor 47 miljard dollar aan cryptomunten verhandeld.

Achter Coinbase zit een bedrijf zoals dat bij elk digitaal platform het geval is. Het gelijknamige bedrijf werd opgericht door ene Brian Amstrong, een 38-jarige Amerikaan die Coinbase sinds 2012 als CEO runt. Investeringsmaatschappij Andreesen Horowitz is de voornaamste aandeelhouder. Door de stijgende populariteit en prijs van bitcoin zag het bedrijf op korte tijd zijn omzet exploderen. In het eerste kwartaalrapport van dit jaar noteerde Coinbase een omzetstijging van maar liefst 847% tot 1,8 miljard dollar. Dat is positief voor CEO Amstrong, wiens vermogen volgens Forbes een netoowaarde van 6,5 miljard dollar heeft. Dat maakt hem nog lang geen Jeff Bezos of Elon Musk, maar hij is toch één van de rijzende sterren uit de techwereld. Door naar de beurs te trekken hoopt Amstrong de kas van Coinbase (en wellicht ook zijn eigen bankrekening) verder aan te dikken.

Brian Amstrong, de CEO van Coinbase. Image Credit: CNN

Boost voor bitcoin

Analisten die de crypto-industrie op de voet volgen spreken van een historisch moment voor cryptovaluta. Cryptomunten lijken steeds meer aanvaard te worden door de maatschappij. PayPal en MasterCard willen ze integreren in hun fintechplatformen en Tesla aanvaardt de munt als betaalmiddel. De beursgang van Coinbase geeft die evolutie een nieuwe boost. Platformen zoals Coinbase zijn niet alleen cruciaal voor de handel in cryptomunten, ze verbinden ook de cryptowereld met de reële wereld. Dat Coinbase naar de beurs trekt, betekent een enorme validatie voor de cryptomunten en zal de acceptatie van bitcoin versnellen.

Niet geheel onverwacht ging de beursgang dan ook gepaard met een nieuwe recordkoers voor de bitcoin, die bij het openen van Wall Street gisterenochtend 65.000 dollar waard was (inmiddels weer bijgesteld naar een prijspeil van 63.200 dollar). Ook Ethereum en Dogecoin braken hun persoonlijke record.

Niet voor mensen met een zwak hart

Toch is lang niet iedereen even enthousiast over de beursgang van Coinbase. Analisten van MarketWatch raden af te investeren in het bedrijf als je een zwak hart hebt. Dat komt omdat de cryptomuntenmarkt bijzonder moeilijk te voorspellen is. Nu gaat het wel uitzonderlijk goed met bitcoin, maar zal dat over een maand nog zo zijn? Het is vaak koffiedik kijken.

Als één van de grootste veilingplatformen zijn de inkomsten van Coinbase enorm gevoelig voor prijsschokken. Het koersverloop van hun beursgenoteerde aandelen zal dus nauw samenhangen met hoe de koers van bitcoin en co verlopen. Daarom durft niemand nu al voorspellen of de beursgang op lange termijn zal slagen. Waag je gerust aan een gokje in de reacties. Het wordt in ieder geval een zeer interessante testcase voor het bedrijf en de hele cryptomarkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business