Security in de cloud: laat je niet leiden door angst

Het lijdt geen twijfel meer dat er een heuse aardverschuiving aan het gebeuren is binnen het IT-landschap. Toepassingen worden vereenvoudigd en verhuizen massaal naar de cloud. Cloudtechnologie heeft ervoor gezorgd dat bedrijven efficiënter kunnen inspelen op de noden van de klant. Het heeft hen competitiever gemaakt.

Maar, die nieuwe technologie vraagt ook om vooruitstrevende beveiligingssystemen. De security tools uit het verleden zijn ontworpen voor een tragere, minder dynamische IT-infrastructuur. Het risico bestaat erin dat bedrijven hun online security niet afstemmen op de cloudsystemen die in het bedrijfsnetwerk geïntegreerd zijn. Netwerkbeveiliging is op enkele jaren tijd een stuk uitdagender geworden. Dat heeft onder meer te maken met het stijgende aantal verbonden apparaten, de opmars van cloudtoepassingen en de steeds frequenter wordende cyberaanvallen.

Om veilig van die nieuwe, meer agile (wendbaar, lenig en flexibel) cloudtechnologie te kunnen genieten, moet de security erop afgestemd zijn. Om de onderneming te beschermen heeft de IT-verantwoordelijke van een bedrijf een dieper inzicht nodig in de beveiliging van cloudinfrastructuur. Door zogenaamde cloud-native procedures (van nature eigen aan de cloud) toe te passen, kan de IT-dienst het optimale evenwicht vinden tussen agility en security. IT-werknemers die het altijd gewoon zijn geweest om met lokaal opgeslagen data te werken, hebben vaak nog onvoldoende ervaring met best practices als het aankomt op cloudsecurity. Dat leidt dan al snel tot gebrekkige inzichten rond het configureren van aan cloud aangepaste beveiliging. Het risico bestaat dat netwerkbeheerders de toegang tot de cloud niet voldoende afbakenen en het bedrijf kwetsbaar maken voor cyberaanvallen.

Laat een lokale, betrouwbare speler over je cloudsecurity waken

Om een uitstekende cloudbeveiliging te installeren hoef je niet terug te vallen op de grote Amerikaanse spelers. Voor een lokale, betrouwbare speler kiezen heeft absoluut zijn voordelen. Zo wordt je data letterlijk dichtbij opgeslagen, binnen Europa en vaak zelfs binnen België. Bovendien zal de ondersteuning toegankelijker zijn en het contact persoonlijker verlopen. En net dat is exact wat je wil wanneer er snel geschakeld moet worden om de veiligheid van je gegevens te waarborgen. Op die manier voorkomt je bedrijf downtime en omzetverlies. Zo kan je zorgeloos de overstap maken naar de cloud, zonder je zorgen te hoeven maken om hackers en malware. Kies voor een toegankelijke provider die alle tools in handen heeft om je virtuele bedrijfsomgeving veilig houden, met de beste bescherming en de nieuwste technologie.

Er is geen enkele reden om angstig of wantrouwig te zijn ten aanzien van de cloud.

Garantie op de beste beveiliging met ISO 27001-certificering

Om je bedrijf optimaal te beschermen, kies je best voor cloudbeveiliging op verschillende lagen. Zo kan je bedreigingen op meerdere niveaus het hoofd bieden. Ga voor een lokale, betrouwbare speler die als bijkomende garantie een ISO 27001-certificering kan voorleggen. Dat houdt in dat de beveiliging voldoet aan de strenge, meest recente internationale standaarden van netwerk- en cloudbeveiliging.

Fysieke beveiliging en secuur netwerk

Ook fysieke beveiliging is nodig om een goed beveiligd netwerk te vrijwaren. Daarom moet een datacenter beschermd zijn tegen brand, inbraak, vandalisme en onvoorziene natuurrampen. Daarnaast zijn ook de verbindingen tussen de fysieke servers optimaal beschermd. Een performant glasvezelnetwerk zorgt voor uitstekende prestaties en een extreme beveiliging die rekening houdt met alle mogelijke noodsituaties. VPN- en MPLS-oplossingen zorgen voor een veilige verbinding vanuit je bedrijf naar het netwerk van de provider.

DDoS-aanvallen in de kiem gesmoord

Wanneer de servers van een bedrijf aangevallen worden, gaat het in veel gevallen om een zogenaamde DDoS-aanval. Door het netwerk veelvuldig te contacteren, hopen cybercriminelen de spreekwoordelijke autosnelweg aan dataverkeer te doen dichtslibben, met een panne als gevolg. Een gespecialiseerd netwerk kan zulke pieken aan, zodat de aanval zijn doel mist. Bovendien reageren de netwerkspecialisten meteen op dit ‘vuile’ verkeer door het te blokkeren. Je bedrijfswebsite blijft zo steeds bereikbaar.

Back-ups gegarandeerd

Kies voor een hostingprovider die back-ups kan maken van je cloudomgeving. Dat laat toe om je netwerk naar een vorige staat te herstellen, wanneer een noodsituatie daarom vraagt. Die back-up wordt veilig bewaard als een externe opslag in een ander datacenter. 30 dagen lang worden alle gegevens één-op-één bijgehouden. Wanneer er in een uitzonderlijke geval een recovery-actie nodig is, kan dat op bestandsniveau. Op die manier kan je bedrijf zonder enige hinder met de nodige data blijven werken.De hostingserver kan op elk moment opnieuw gestart worden met een gebruiksklare back-up (disaster recovery).

cloud backup

Conclusie: angst is een slechte raadgever

Voor alle duidelijkheid: er is geen reden voor je bedrijf om angstig of wantrouwig te zijn voor de transitie naar de cloud. Hoewel de meer agile technologie ook complexere beveiliging vereist, zijn de voordelen op de lange termijn te groot om de stap niet te wagen. Door cloudtechnologie op een efficiënte en veilige manier in je onderneming op te nemen, zal je op termijn veel tijd en geld besparen. De productiviteit zal ongetwijfeld toenemen.

Om tot een zo sterk mogelijke online security te komen, moeten de verschillen tussen traditionele beveiliging en cloud security duidelijk zijn. Vervolgens is het zaak om een beroep te doen op een betrouwbare beveiligings- expert en tot een robuust, maar eenvoudig uit te voeren beleid te komen. Tegelijkertijd genieten van de voordelen van een agile én veilige cloudomgeving hoeft echt geen utopie te zijn.

Wil je meer lezen over cloud? Download hieronder dan het gratis e-book Op weg naar de cloud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business