Cloud voor beginners: wat is cloud computing?

Het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van cloud computing neemt steeds toe. De cloudtoepassingen breiden steeds uit en worden steeds krachtiger, waardoor ze des te aantrekkelijker worden voor zowel grote als kleine bedrijven. Dankzij alle verschillende vormen en diensten kan de term vaag overkomen. Wat houdt cloud computing nu eigenlijk allemaal in?

De digitalisering staat niet stil en neemt alle aspecten van ons leven over, waaronder ook onze bedrijven. Steeds meer organisaties maken gebruik van digitale middelen om hun bestaande infrastructuur mee te versterken of te vervangen. Dit beperkt zich trouwens niet enkel tot grote bedrijven; ook kleinere organisaties doen er steeds meer een beroep op. Veel van deze digitalisering is te danken aan de cloud en al haar verschillende toepassingen. Ondanks de interesse in deze vorm van digitale dienstverlening is cloud computing voor velen echter nog steeds een te ruim begrip waar ze al snel in kunnen verdwalen. We hopen je er op een begrijpelijke manier doorheen te gidsen.

Cloud computing is een overkoepelende term voor verschillende computerdiensten die via het internet verleend worden. Dit bevat niet enkel de opslag van data of het werken met bepaalde softwarepakketten, maar kan ook over de hele IT-infrastructuur van een bedrijf gaan, zoals netwerken, servers en databases. Kortom, je hebt dus steeds toegang tot al jouw e-mails, bestanden, data, software en volledige digitale bedrijfsvoering, maar dan nu vanop een externe locatie. Je kan er dus mee werken waar je maar wil. Je moet natuurlijk wel steeds over een werkende internetverbinding beschikken, maar in 2021 zou dit toch geen probleem meer mogen zijn. Deze cloud met al jouw data in wordt beheerd door een provider die het grootste deel van de technische opvolging over- neemt. Dit kan ook gecombineerd worden met data die je graag zelf in huis houdt. Het tijdperk van bedrijven die investeren in grote servers, dure IT-toepassingen en voortdurend onderhoud van al dat materiaal ligt dus stilaan achter ons.

Soorten cloud computing

Zoals we reeds aanhaalden, is de cloud een verzamelnaam voor allerlei platformen en diensten waar een bedrijf gebruik van kan maken. Niet elk bedrijf is hetzelfde, dus de noden op vlak van cloudtoepassingen verschillen. Daarom is het als organisatie belangrijk om te weten wat je juist wil bereiken, zodat je de juiste beslissingen kan maken bij het overschakelen naar de cloud. Zodra je zelf weet wat je allemaal wil bereiken, kan je gaan kijken naar welk type cloud computing bij jou past.

Zo kan je bijvoorbeeld beslissen dat je enkel met bepaalde softwarepakketten in de cloud wil werken. Daar kan je je dan voor inschrijven en zal je elke maand bepaalde abonnementskosten voor moeten betalen. De cloudbeheerder zorgt voor alle updates en jij hoeft je van het platform verder helemaal niets aan te trekken. Google Workspace is hier een mooi voorbeeld van.

Je kan er ook voor kiezen om je volledige IT-infrastructuur naar de cloud over te hevelen, gaande van servers tot software, websites en meer. Deze clouddiensten kunnen in drie verschillende groepen worden ingedeeld op basis van hun opbouw: publiek, privaat of hybride. Ze hebben elk hun eigen nut en voordelen, en je kan er ook steeds voor kiezen om zelf in te staan voor het beheer (unmanaged hosting) of om dit uit handen te geven (managed hosting).

Publieke cloud

Met een publieke cloud deel je jouw infrastructuur met andere bedrijven en organisaties. Je beschikt echter wel over een afgeschermde virtuele server. Je hebt daarmee dus de veiligheid van je eigen server, maar met enkele technische beperkingen. Je staat op een gedeeld platform, wat inhoudt dat je niet volledig zelf kan kiezen wat je erop wenst te plaatsen. Een publieke cloud staat altijd bij een externe hostingprovider. Al jouw data komt integraal bij hen terecht. Dit is vaak allemaal enorm handig, omdat het kant-en-klare oplossingen biedt, zowel voor grote als kleinere bedrijven. Je hoeft dus zelf geen ruimte te maken voor je eigen infrastructuur, want alles bevindt zich bij de derde partij. Alles heeft ook zijn vaste kosten en als je jouw toepassingen wil uitbreiden, dan is dat in een wip gebeurd. Publieke clouds hebben als voordeel dat ze veel eenvoudiger schaalbaar zijn.

Private cloud

Private cloudservers zijn op maat gemaakt van jouw bedrijf. Jouw cloud en alle daarbij horende data bevinden zich op een toegewijde fysieke server, dus je deelt niets van je toepassingen met andere organisaties. Je hebt de volledige vrijheid om de software erop te plaatsen die jij wil en hoe jij wil. Dat kan handig blijken als jouw organisatie nood heeft aan ingewikkelde installaties. Deze servers kunnen zich zowel bij een derde partij bevinden, als op jouw eigen grond. Je hebt zelf de volledige vrijheid en kunt dus bouwen op de specifieke noden die je als bedrijf hebt.

Niet elk bedrijf is hetzelfde en de noden zullen dus verschillen. Weet daarom goed wat je wil.

Hybride cloud

Bij hybride cloud kan je zowel elementen van publieke als private opstellingen terugvinden. Hier kan je dus met een publieke cloud werken, waardoor de delen op deze cloud makkelijk schaalbaar zijn. Dit wordt dan gecombineerd met een toegewijde server waarop jouw gevoelige data worden geplaatst. Deze kan zich zowel bij derden bevinden, als op jouw eigen terreinen. Dankzij bepaalde toepassingen kunnen deze twee clouddiensten dan met elkaar communiceren, zodat je met jouw bedrijf dus steeds ongeremd toegang hebt tot beide. Omdat je met beide systemen werkt, heb je dan ook meteen het beste van twee werelden. Je hebt zowel de veiligheid en het zeggenschap van een private cloud als de flexibiliteit een schaalbaarheid van een publieke cloud.

De keuze van het juiste systeem hangt dus af van jouw noden. Cloud computing biedt je een enorme vrijheid in vergelijking met traditionele dataopslag, waardoor het enorm aantrekkelijk wordt voor eender welke opstelling, ongeacht de grootte ervan. Dat is dan ook te zien aan de populariteit. En als we daarvan mogen uitgaan, dan vermoeden we dat die nog niet snel gaat liggen. Het ziet ernaar uit dat de cloud dus nog even zal blijven hangen.

Meer lezen over cloud computing? Download dan ons gratis e-book Op weg naar de cloud via onderstaand formulier:

                                                                                                                                                                                                                                         

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business