overnames visuals

Techgiganten kopen bedrijven zoals wij nieuwe kleren kopen. Deze overnames hadden een grote impact op de techsector.

Advertentie

Wat doe je als je geld te veel hebt? Dan ga je shoppen. Die redenering maken veel technologiebedrijven ook. Nieuws over overnames binnen de techsector waarbij miljarden dollars gemoeid zijn, doen ons dan ook niet meer raar opkijken. Uiteraard dienden die overnames niet gewoon om wat overtollige cashflows weg te werken. Overnames zijn een strategische zet om het eigen productportfolio uit te breiden en zich in een nieuwe afzetmarkt in te kopen. Of bedrijven willen juist een opkomende concurrent in hun eigen markt onschadelijk maken door die in te lijven.

Overnames verlopen altijd met wisselend succes. Soms worden beide partijen er beter van, maar even vaak ontbreekt het aan enige synergie. Dat is ook in de technologiesector niet anders. We overlopen enkele van de grootste overnames ooit in de techsector op basis van overnamebedrag (omgerekend naar euro) en de impact op de industrie.

8 grootste overnames ooit in de techsector

1. Facebook & WhatsApp (2014) – 18,58 miljard euro

Facebook kocht Instagram in 2012 voor ongeveer een miljard euro. Dat is echter peanuts in vergelijking met wat de socialmediareus twee jaar later neerlegde voor berichtenapplicatie WhatsApp. Facebook kondigde de overname begin 2014 aan voor een bedrag van 16 miljard euro. Dat zou later nog oplopen tot omgerekend 18,58 miljard euro. De overnames van WhatsApp en Instagram zijn vandaag vooral onderwerp van antitrustrechtszaken. Beleidsmakers zouden liever zien dat Facebook haar dochterbedrijven opnieuw afstaat.

WhatsApp

2. HP & Compaq (2001) – 21,11 miljard euro

Dit is een schoolvoorbeeld van overnames die niet altijd tot succesverhalen leiden. HP zorgde voor een grote verrassing toen ze op 3 september 2001 aankondigden de krachten te bundelen met sectorgenoot Compaq. Beide partijen wilden samen een superkracht vormen in de computerindustrie. De overname/fusie had een beurswaarde van meer dan 21 miljard euro. Investeerders van HP waaronder Walter Hewlett (zoon van co-stichter William Hewlett) kantte zich echter tegen de zet van toenmalig CEO Carly Fiorina. De tegenstanders kregen gelijk. Door te grote overlap tussen de producten van HP en Compaq en dalende winstmarges in de industrie draaide de overname uit op een mislukking. Fiorina werd enkele jaren later aan de deur gezet.

hp

3. Microsoft & LinkedIn (2016) – 22,12 miljard euro

Microsoft kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. We hadden kunnen opteren voor de recente overname van het spraaktechnologiebedrijf Nuance, maar met een waarde van 13,5 miljard euro blijft die ver onder de overname van LinkedIn. Eind 2016 legde Microsoft 22,12 miljard euro neer om het zakelijke sociale medium in het Office 365-ecosysteem te mogen integreren. Daarmee maakte de softwarereus de sprong naar sociale media. Deze overname mag je eigenlijk wel als een succesverhaal bestempelen. LinkedIn heeft altijd een onafhankelijke koers mogen varen en CEO Satya Nadella heeft zich dankzij deze zet onsterfelijk gemaakt binnen Microsoft. Minder succesvol was het softwarebedrijf toen ze afgelopen zomer TikTok probeerde over te nemen.

linkedin

4. Salesforce & Slack (2020) – 23,39 miljard euro

In december 2020 kondigde Salesforce aan Slack over te gaan nemen voor 23,39 miljard euro. Salesforce wil de professionele chatapplicatie gebruiken om haar belangrijkste product Customer 360 om te toveren tot een ‘nieuw besturingssysteem voor werk’ en als het even kan de concurrentiestrijd met Microsoft verder aan te scherpen. Gezien de wittebroodsweken nog volop aan de gang zijn, is het nog veel te vroeg om te kunnen oordelen of het een geslaagd huwelijk wordt.

Salesforce

5. SoftBank & ARM (2016) – 27 miljard euro

Deze overname is vooral in de spotlights komen te staan door de vervolgsoap. Het Japanse bedrijf SoftBank nam de chipfabrikant ARM in 2016 over voor 27 miljard euro. Maar ondanks een positieve groei bleek ARM enorm verlieslatend te zijn, waardoor SoftBank al vrij snel opnieuw van de chipproducent af wilde. Met Nvidia vond SoftBank in september 2020 ook een geïnteresseerde partij. Nvidia wilde ARM kopen voor bijna 34 miljard euro, maar de overname heeft tot op heden nog geen groen licht gekregen. Grote rivaal AMD kreeg wel groen licht voor de overname van het Chinese Xilinx, ter waarde van 29,5 miljard euro. Welke chipcrisis?

nvidia

6. IBM & Red Hat (2019) – 28,71 miljard euro

Toen Microsoft GitHub overnam in 2018 dachten ze wellicht de grootste overname ooit binnen de opensourcesoftwaremarkt gerealiseerd te hebben. Amper een jaar later overblufte IBM hen door Red Hat over te nemen voor 28,71 miljard dollar. Red Hat is het grootste opensourceplatform ter wereld en opereert nu als een aparte afdeling in IBM’s clouddivisie. De overname van Red Hat luidde ook een strategische koerswijziging in van IBM. Het technologiebedrijf zou zich voortaan meer in de markt gaan zetten als cloudprovider met specialisatie in hybride cloud.

IBM

7. Avago & Broadcom (2015) – 31,24 miljard euro

Broadcom is de houder van het illustere record van duurste mislukte overname. In 2018 hoopte Broadcom sectorgenoot Qualcomm over te nemen voor een astronomisch bedrag van 102 miljard euro. De deal ketste finaal af omdat Donald Trump het niet zo zag zitten. Die viel onder meer over het feit dat het hoofdkwartier van Broadcom in Singapore stond. Dat was het gevolg van de recordovername waar Broadcom in 2015 bij betrokken was. Het Singaporese Avago legde in 2015 34 miljard euro neer om de fabrikant van chiptechnologie over te nemen. Sinds 2015 is er veel veranderd voor Broadcom. Het bedrijf ‘verhuisde’ weer naar Californië en werd na overnames ook een softwareleverancier. De volgende overname die op de planning staat blijkt SAS te zijn. Met een vermeend bedrag van 16,88 miljard euro zou die overname deze lijst net niet halen.

broadcom

8. Dell & EMC (2016) – 56,78 miljard euro

Er kan maar één overname de titel van ‘duurste aller tijden’ dragen. Dat is op heden nog steeds de overname van storagespecialist EMC door Dell. 56,78 miljard euro had Dell vijf jaar geleden over om het bedrijf binnen te halen. Met EMC kreeg Dell VMWare er gratis en voor niets bij, maar ondertussen heeft VMWare het ouderlijke huis verlaten. Gaat er ooit een overname komen die dit record nog kan breken? We sluiten het zeker niet uit.

Dell
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here