grootste overnames technologiesector

Techgiganten kopen bedrijven zoals wij nieuwe kleren kopen. Deze overnames hadden een grote impact op de technologiesector.

Advertentie

Wat doe je als je geld te veel hebt? Dan ga je shoppen. Die redenering maken veel technologiebedrijven ook. Nieuws over overnames binnen de technologiesector waarbij miljarden dollars gemoeid zijn, doen ons dan ook niet meer raar opkijken. Uiteraard dienden die overnames niet gewoon om wat overtollige cashflows weg te werken. Overnames zijn een strategische zet om het eigen productportfolio uit te breiden en zich in een nieuwe afzetmarkt in te kopen. Of bedrijven willen juist een opkomende concurrent in hun eigen markt onschadelijk maken door die in te lijven.

Overnames verlopen altijd met wisselend succes. Soms worden beide partijen er beter van, maar even vaak ontbreekt het aan enige synergie. Dat is ook bij techbedrijven niet anders. We overlopen enkele van de grootste overnames ooit in de technologiesector op basis van overnamebedrag (omgerekend naar euro) en de impact op de industrie.

10 grootste overnames ooit in de technologiesector

1. Facebook & WhatsApp (2014) – 18,58 miljard euro

Facebook kocht Instagram in 2012 voor ongeveer een miljard euro. Dat is echter peanuts in vergelijking met wat de socialmediareus twee jaar later neerlegde voor berichtenapplicatie WhatsApp. Facebook kondigde de overname begin 2014 aan voor een bedrag van 16 miljard euro. Dat zou later nog oplopen tot omgerekend 18,58 miljard euro. De overnames van WhatsApp en Instagram zijn vandaag vooral onderwerp van antitrustrechtszaken. Beleidsmakers zouden liever zien dat Facebook, inmiddels omgedoopt tot Meta, haar dochterbedrijven opnieuw afstaat.

WhatsApp

2. HP & Compaq (2001) – 21,11 miljard euro

Dit is een schoolvoorbeeld dat overnames niet altijd tot succesverhalen leiden. HP zorgde voor een grote verrassing toen ze op 3 september 2001 aankondigden de krachten te bundelen met sectorgenoot Compaq. Beide partijen wilden samen een superkracht vormen in de computerindustrie. De overname/fusie had een beurswaarde van meer dan 21 miljard euro. Investeerders van HP waaronder Walter Hewlett (zoon van co-stichter William Hewlett) kantte zich echter tegen de zet van toenmalig CEO Carly Fiorina. De tegenstanders kregen gelijk. Door te grote overlap tussen de producten van HP en Compaq en dalende winstmarges in de industrie draaide de overname uit op een mislukking. Fiorina werd enkele jaren later aan de deur gezet.

hp

3. Microsoft & LinkedIn (2016) – 22,12 miljard euro

Microsoft kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. We hadden kunnen opteren voor de recente overname van het spraaktechnologiebedrijf Nuance, maar met een waarde van 17,3 miljard euro blijft die ver onder de overname van LinkedIn. Eind 2016 legde Microsoft immers 22,12 miljard euro neer om het zakelijke sociale medium in het Office 365-ecosysteem te mogen integreren. Daarmee maakte de softwarereus de sprong naar sociale media. Deze overname mag je eigenlijk wel als een succesverhaal bestempelen. LinkedIn heeft altijd een onafhankelijke koers mogen varen en CEO Satya Nadella heeft zich dankzij deze zet onsterfelijk gemaakt binnen Microsoft. Minder succesvol was het softwarebedrijf toen ze in de zomer van 2020 TikTok probeerde over te nemen.

linkedin

4. Salesforce & Slack (2020) – 23,39 miljard euro

In december 2020 kondigde Salesforce aan Slack over te gaan nemen voor 23,39 miljard euro. Salesforce wil de professionele chatapplicatie gebruiken om haar belangrijkste product Customer 360 om te toveren tot een ‘nieuw besturingssysteem voor werk’ en als het even kan de concurrentiestrijd met Microsoft verder aan te scherpen. Gezien de wittebroodsweken nog volop aan de gang zijn, is het nog veel te vroeg om te kunnen oordelen of het een geslaagd huwelijk wordt.

Salesforce

5. SoftBank & ARM (2016) – 27 miljard euro

Deze overname is vooral in de spotlights komen te staan door de vervolgsoap. Het Japanse bedrijf SoftBank nam de chipfabrikant ARM in 2016 over voor 27 miljard euro. Maar ondanks een positieve groei bleek ARM enorm verlieslatend te zijn, waardoor SoftBank al vrij snel opnieuw van de chipproducent af wilde. Met Nvidia vond SoftBank in september 2020 ook een geïnteresseerde partij. Nvidia wilde ARM kopen voor bijna 34 miljard euro, maar de overname heeft tot op heden nog geen groen licht gekregen. Grote rivaal AMD kreeg wel groen licht voor de overname van het Chinese Xilinx, ter waarde van 29,5 miljard euro. Welke chipcrisis?

nvidia

6. IBM & Red Hat (2019) – 28,71 miljard euro

Toen Microsoft GitHub overnam in 2018 dachten ze wellicht de grootste overname ooit binnen de opensourcesoftwaremarkt gerealiseerd te hebben. Amper een jaar later overblufte IBM hen door Red Hat over te nemen voor 28,71 miljard dollar. Red Hat is het grootste opensourceplatform ter wereld en opereert nu als een aparte afdeling in IBM’s clouddivisie. De overname van Red Hat luidde ook een strategische koerswijziging in voor IBM. Het technologiebedrijf zou zich voortaan meer in de markt gaan zetten als cloudprovider met specialisatie in hybride cloud.

IBM

7. Avago & Broadcom (2015) – 31,24 miljard euro

Broadcom is de houder van het illustere record van duurste mislukte overname in de technologiesector. In 2018 hoopte Broadcom sectorgenoot Qualcomm over te nemen voor een astronomisch bedrag van 102 miljard euro. De deal ketste finaal af omdat Donald Trump het niet zo zag zitten. Die viel onder meer over het feit dat het hoofdkwartier van Broadcom in Singapore stond. Dat was het gevolg van de recordovername waar Broadcom in 2015 bij betrokken was. Het Singaporese Avago legde in 2015 34 miljard euro neer om de fabrikant van chiptechnologie over te nemen. Sinds 2015 is er veel veranderd voor Broadcom. Het bedrijf ‘verhuisde’ weer naar Californië en werd na overnames ook een softwareleverancier. De volgende overname die op de planning staat blijkt VMWare te zijn.

broadcom

8. Dell & EMC (2016) – 56,78 miljard euro

Er kan maar één overname de titel van ‘duurste aller tijden’ in de technologiesector dragen. Tot heden geven we die titel voorlopig nog steeds aan de overname van storagespecialist EMC door Dell. 56,78 miljard euro had Dell in 2015 over om het bedrijf binnen te halen. Bij de deal zat nog een extraatje voor Dell, want ze kregen dochteronderneming VMWare er gratis en voor niets bij. Ondertussen heeft VMWare het ouderlijke huis wel weer verlaten om op eigen benen te staan.

Dell

9. Microsoft & Activision Blizzard (2022) – 60,47 miljard euro

De meest recente inzending in deze lijst doet meteen een gooi naar de titel. Op 18 januari 2022 kondigt Microsoft de overname van Activision Blizzard aan. Met de deal zou een prijskaartje van meer dan 60 miljard gemoeid zijn, wat de deal één van de grootste overnames ooit binnen de technologiesector en ver daarbuiten zou maken. Activision Blizzard kampt al enkele maanden met een #MeToo-schandaal, waardoor de aandelen van de gameuitgever in vrije val waren. Microsoft zag dus een unieke kans om een grote naam aan zijn game-imperium toe te voegen. De deal komt ook de omstreden Activision Blizzard-baas Bobby Kotick goed uit: hij zou een bonus van 375 miljoen dollar kunnen opstrijken. Het zal zeker nog tot eind 2023 kunnen duren vooraleer de overname volledig is afgerond. Als grote concurrent Sony er geen stokje voor probeert te steken natuurlijk…

microsoft activision

10. Verizon & Vodafone (2013) – 114,43 miljard euro

Hoewel we hier niet kunnen spreken van een feitelijke overname of fusie, is de deal die Verizon en Vodafone in 2013 sloten de meest waardevolle ooit binnen de technologiesector. Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon kocht sectorgenoot Vodafone uit de joint venture Verizon Wireless voor een astronomisch bedrag van 114,43 miljard euro, verdeeld over cash en aandelen. Met die zet kreeg Verizon het beheer van hun draadloze netwerkinfrastructuur volledig in eigen handen. De deal is niet alleen de grootste tussen twee technologiebedrijven, ze staat zelfs in de top drie businessdeals aller tijden.

Vodafone staat garant voor spectaculaire deals.

Wat is dan de grootste deal aller tijden? Daar is Vodafone weer bij betrokken. In 1999 lijft Vodafone het Duitse metaalbedrijf Mannesmann binnen voor 178,86 miljard euro. Mannesmann was zich aan het omvormen tot een telecomprovider en met de overname wilde Vodafone daar een stokje voor steken. Op de tweede plaats staat de overname van TimeWarner door AOL (159,48 miljard euro) door AOL, maar amper drie jaar na de overname schrapte TimeWarner AOL alweer uit hun naam.

Zal er ooit een overname deze records kunnen breken? We sluiten het zeker niet uit.


Laatst bijgewerkt op 23/05/2022.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here