De Belgische fintechsector zit in de lift. 5 Belgische bedrijven werden geselecteerd voor het Scale | FinTech-programma van consultancybureau PwC.

Advertentie

Fintech, een afkorting van ‘financiële technologie, is één van de snelst groeiende innovatiedomeinen. De coronapandemie heeft voor een nieuwe revolutie binnen fintech gezorgd. Omdat we meer online winkelen bijvoorbeeld stijgt de nood aan digitale betaaloplossingen. Die vinden we niet altijd bij de traditionele banken terug, al investeren zij hier ook flink in, en van die leegte in de markt hebben fintechstartups gebruik gemaakt. Tegenwoordig hebben veel mensen naast een traditionele bankrekening nog een PayPal-account of Visa-kaart en hebben ze Google Pay, Apple Pay en Payconiq by Bancontact op hun smartphone geïnstalleerd om aankopen mobiel te kunnen betalen.

De groei van de fintechindustrie zal zich in 2021 nog verder doorzetten. Daar zijn zowat alle analisten experts het over eens. Volgens de wildste voorspellingen zal er in totaal meer dan 30 miljard dollar in fintechoplossingen geïnvesteerd worden. De sleutel voor de traditionele financiële grootmachten om die financiële revolutie niet te missen is om samenwerkingen te sluiten met gespecialiseerde fintechstartups. Consultancybureau PwC telde in 2020 bijna 40 nieuwe partnerships op de Belgische markt.

België zet de toon

Om de industrie verder te helpen groeien, lanceerde PwC het Scale | FinTech-programma om fintechstartups te helpen hun groeipotentieel te ontwikkelen. PwC selecteerde uit duizenden aanvragen uit heel Europa 10 gelukkigen voor het programma. Dat uit die 10 geselecteerden 4 startups in België gevestigd zijn, illustreert de toonaangevende rol die ons land speelt in het Europese fintechlandschap. Van deze 4 Belgische fintechstartups mogen we de komende jaren veel moois verwachten:

RiskConcile

RiskConcile heeft zijn hoofdkantoor naast de KU Leuven gevestigd. Die locatie is symbolisch voor het bedrijf, want RiskConcile heeft er zijn roots liggen. Twee van de oprichters waren in een vroeger leven werkzaam voor de grootste universiteit van ons land. Met een ervaren team van software-ingenieurs, wiskundigen en actuarissen ontwikkelen ze oplossingen die focussen op risicobeheersing en compliance. Tot hun cliënteel behoren vermogensbeheerders, beleggingsfondsen en hedgefondsen van over heel de wereld.

B.fine

B.fine is een startup met hoofdkantoor in Brussel die zich gespecialiseerd heeft in het stroomlijnen van regelgevende rapportageprocessen binnen de financiële sector. De bekendste oplossing is het softwareplatform b.rx. Deze cloud- en datagedreven rapportagetool maakt een einde aan ongestructureerde datastromen en verspreide documenten. Het is de eerste tool die het volledige rapportageproces voor financiële regelgeving omvat op een efficiënte én tijdbesparende manier.

FinFlag

FinFlag regelt de backoffice van banken en financiële instellingen. Deze startup uit Brussel daagt de traditionele financiële sector uit hun business model in vraag te stellen en hun diensten aan te passen aan de digitale wereld. Het no-code softwareplatform B-CEPHAL helpt hen die stap te zetten. Tot de partners van FinFlag behoren onder andere ING, Beobank en Payconiq.  

Penbox

Penbox is actief binnen de verzekeringsmarkt. De startup met hoofdkantoor te Elsene probeert veel onnodige complexiteit uit verzekeringsformulieren weg te nemen. De slimme klantformulieren van Penbox zijn overzichtelijk en eenvoudig voor de klant om in te vullen. Bijgevolg beschikt de verzekeraar ook over completere en accuratere informatie zonder de klanten daarvoor herhaaldelijk te moeten contacteren. De oplossingen van Penbox brengen verzekeraar en klant weer dichter bij elkaar.


Geen velden gevonden.

Gerelateerde artikelen

10 veelbelovende Belgische techstart-ups voor 2022

Van welke Belgische tech-startups mogen we veel verwachten in 2022? We lijsten enkele bedrijven op om in de gaten te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here