Van welke Belgische technologiestartups mogen we veel verwachten in 2021? We lijsten enkele bedrijven op om in de gaten te houden.

Advertentie

België heeft zeer vruchtbare grond voor het stichten van een technologiebedrijf. Al jarenlang stijgt het aantal nieuwe startups die uit de grond wordt gestampt. Antwerpen en Gent zijn de populairste locaties voor technologiebedrijven, maar ook onze hoofdstad Brussel is zich aan het opwerken als techhub. Elk jaar slagen tientallen Belgische technologiestartups er in om internationaal door te breken.

Welke technologiestartups hebben alle ingrediënten in huis om dit jaar de wereld (verder) te veroveren? We lichten tien startups en scale-ups uit die aan het punt van hun grote doorbraak staan, anderen hebben hun visitekaartje al lange tijd afgegeven.

Deliverect

Onlangs take-out besteld? Dan heb je mogelijk zonder het te beseffen geprofiteerd van de diensten van Deliverect, een softwarebedrijf uit Gent. Deliverect werd opgericht in 2018, maar het bedrijf is nu al in acht verschillende landen aanwezig. Het softwarebedrijf ontwikkelde een digitale oplossing voor horecazaken om bestellingen via take-away sites zoals JustEat en UberEats sneller te kunnen verwerken. Het platform stuurt elke bestelling die binnenkomt rechtstreeks naar de kassasystemen en de keuken. Zo worden heel wat tussenstappen weggenomen, en hoeven wij niet te lang op onze pizza of sushi te wachten. Dank u Deliverect!

www.deliverect.be

Hey

Deze bescheiden startup uit Brussel heeft één grote doelstelling: van het internet een betere plaats maken. Het bedrijf is een mix van een blockchainbedrijf en een social mediabedrijf. Heb je veel volgers op een bepaald social mediaplatform, dan brengt Hey je graag met hen in contact. Via een link die je aan je account koppelt kunnen je volgers een videocall aanvragen en aangeven waarover ze met je willen kwetsen. Heb je daar zin in, dan accepteer je de aanvraag. Via een tokensysteem kunnen volgers jou een financiële bijdrage geven.

Hey.network

Unifly

Drones beginnen steeds meer een normaal zicht te worden in het straatbeeld. Het Antwerpse bedrijf Unifly heeft van de veilige integratie van drones in onze maatschappij een specialisatie gemaakt. Unifly ontwikkelde een softwareplatform voor luchtvaarautoriteiten om drones te visualiseren en hun data te beheren. Vooral de laatste jaren groeide Unifly zeer snel, en zelfs de Belgische overheid pompte al enkele miljoenen euro’s in het bedrijf, dat haar reputatie als veelbelovende startup al helemaal heeft waargemaakt. Het zal niet lang meer duren vooraleer Unifly te groot is voor deze lijst.

www.unifly.aero

Parrot Drones - ANFI

Cowboy

De naam Cowboy heb je ongetwijfeld al wel eens zien voorbijkomen op TechPulse. De fietsen van het Brusselse startupbedrijf dat in 2017 werd opgericht, hebben al vaak op onze redactie gestaan. Zowel qua hardware als software zijn de fietsen van uitmuntende kwaliteit. Eind 2018 lanceerde Cowboy haar allereerste model, en een jaar later volgde de uitbreiding naar onze buurlanden. Vorig jaar eindigde Cowboy op een derde plaats in de Tech5, één van Europa’s grootste awards voor technologiestartups. Dat zal de internationale allure van Cowboy alleen maar meer in de verf zetten.

www.cowboy.com

Guardsquare

Dit bedrijf uit Leuven is de startupfase eigenlijk al lang gepasseerd. Guardsquare specialiseert zich in het beveiligen van mobiele applicaties, en heeft vandaag de dag ongeveer 4 miljoen mobiele applicaties onder haar hoede. Het is één van de marktleiders in haar nichedomein. Het bedrijf werd opgericht door Heide Rakels, een voormalig judoka. In 2018 wist het bedrijf de aandacht te trekken van Amerikaanse investeerders, wat het bedrijf internationaal op de kaart zette. Toch zit er zeker nog rek op de groeispurt van Guardsquare. Vorig jaar nam Guardsquare een Duitse sectorgenoot over om haar dienstenportfolio te kunnen uitbreiden. Het hoofdkantoor is al die tijd wel gewoon in Leuven gebleven.

www.guardsquare.com

Loop Earplugs

Dit bedrijf uit Antwerpen toont aan dat oordopjes niet per se een stijlbreuk hoeven te zijn. De oordoppen verminderen de geluidssterkte tot dertig decibel, zonder iets aan de helderheid van het geluid af te doen. Die functionaliteit zit verpakt in een mooi design. Het is wat anders dan die lelijke gele oordoppen die je gratis in concertzalen en festivalweides kreeg. Loop mocht vorig jaar haar product op de technologiebeurs CES voorstellen om buitenlandse investeerders te overtuigen. Wanneer we eindelijk opnieuw naar concerten mogen gaan, dan zal je ongetwijfeld wel iemand met Loop-oordoppen tegenkomen.

eu.loopearplugs.com

WeGroup

Verzekeringsprocedures waren vroeger altijd een onnodige complexe zaak. In 2017 beslissen drie computeringenieurs dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. WeGroup, gevestigd te Gent, treedt op als digitale tussenpersoon tijdens verzekeringsprocedures. Het bedrijf ontwikkelde een softwareplatform dat maatschappijen in staat stelt hun klanten efficiënter te bereiken. Sinds 2019 heeft het bedrijf ook een kantoor in Londen en Warschau, en geldt het als de referentie voor de digitalisering van verzekeringen.

www.wegroup.be

Bsit

Op zoek naar een babysitter? Download dan Bsit op je smartphone! Deze mobiele applicatie werd in 2015 ontwikkeld om werkende ouders met jonge kinderen een hand toe te steken. Via de applicatie komen zij eenvoudig in contact met babysitters of crèches om op hun kinderen te passen tijdens de werkuren, of als zij eens nood hebben aan wat tijd voor hunzelf. Bsit probeert ook werkgevers actief te betrekken in haar verhaal. De zoektocht naar een ideale werk-privé balans wordt er een stuk eenvoudiger op. Bsit is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

www.bsit.com

Qover

Qover is het tweede bedrijf in deze lijst die verzekeringsproducten in een modern jasje probeert te steken. Het bedrijf uit Brussel is een aanhanger van de opensourcefilosofie. Zij ontwikkelen verzekeringsoplossingen en bieden deze aan als open API’s. Nu we steeds meer IT-sectoren richting opensource zien evolueren, is Qover zeker een bedrijf om verder in de gaten te houden.

www.qover.com

Wooclap

De digitalisering van het onderwijs, het is een zeer actueel thema. Dit bedrijf uit Brussel had vijf jaar geleden een revolutionaire visie. Zij zagen in technologie een hulpmiddel om het onderwijs interactiever te maken. Elke student heeft tegenwoordig een smartphone, dus waarom die smartphones niet als een onderwijstool beschouwen? Vandaag de dag is de visie van Wooclap een realiteit. Hun wetenschappelijk onderbouwd leerplatform kan voor vele scholen een hulpmiddel zijn om afstandsonderwijs toch een boeiende en leerrijke ervaring te maken voor leerlingen. In 2020 lanceerden zij nog een nieuw platform Wooflash. De platformen zijn beschikbaar in zeven talen en kunnen overal ter wereld gebruikt worden. De universiteiten van Maastricht, Madrid en Singapore zijn enkele van de vele onderwijsinstellingen die Wooclap gebruiken.

www.wooclap.com

Deze lijst van veelbelovende technologiestartups is uiteraard niet exhaustief. België telt nog heel wat bedrijven met een enorm groeipotentieel. Seedtable maakte een lijst van 121 Belgische startups om in de gaten te houden tijdens 2021.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here