Achtergrond

QuaQua doorbreekt taalbarrières tijdens videovergaderingen

In de overvolle markt van videoconferentiesoftware onderscheidt QuaQua zich door te specialiseren in online vergaderingen met simultaanvertaling.

Videovergaderingen, ze zijn tegenwoordig onderdeel geworden van het dagelijkse werkleven. Het aantal beschikbare videochatapplicaties is dan ook stilaan niet meer bij te houden. Tussen de grote, gevestigde namen zoals Microsoft Teams en Zoom is er ook een Belgische speler zich aan het opwerken in de markt: QuaQua.

De videoconferentietool QuaQua bestaat eigenlijk al sinds 2015, toen een eerste versie werd gelanceerd door moederbedrijf duvall. In 2016 maakte duvall het besluit om over te stappen naar een webapplicatie. Eind 2019 kreeg deze de naam QuaQua. De grote doorbraak moet er dit jaar komen.  

Wat zeg je?

QuaQua biedt een oplossing voor een veel voorkomend obstakel tijdens vergaderingen dat andere spelers volledig links laten liggen: taalbarrières. Business wordt alsmaar internationaler. Hierdoor wordt vergaderen met klanten of collega’s die niet dezelfde taal spreken een normale dagtaak. Hoewel de meeste mensen tweetalig zijn, voelt niet iedereen zich even op zijn of haar gemak om een vergadering in een andere taal te volgen.

Tolken ondersteunen je vergadering om die potentiële taalbarrières weg te werken nog voor ze kunnen opduiken door simultaan te vertalen. Zo kan iedereen deelnemen in zijn of haar eigen taal. QuaQua beschikt hiervoor over een wereldwijd partnernetwerk dat tolken voorziet.

Set-up en belangrijkste features

Een vergadering opzetten met QuaQua is een eenvoudige procedure. Doordat het een webapplicatie is, hoeft geen software geïnstalleerd te worden op jouw computer. Een meetinglink doorsturen volstaat. QuaQua is enkel compatibel met Google Chrome. Ondersteuning voor meerdere browsers zou voor ons mogen. Ook heb je zeker geen gespecialiseerde hardware nodig: enkel met je werklaptop kom je al heel ver. Oortjes of een headset met ingebouwde microfoon zijn aan te raden, maar zelfs met een set eenvoudige oortjes en de microfoon van mijn laptop ben ik er in geslaagd zonder enige technische storingen een gesprek te voeren.

Hierboven zie je een screenshot van de interface van een QuaQua-vergadering. Dit is de interface voor deelnemers, al ziet die voor tolken er mits enkele kleine verschillen vrij gelijkaardig uit. We bespreken enkele van de belangrijkste features. Één van de meest belangrijke functies is waarschijnlijk de sprekerslijst rechts. QuaQua ondersteunt een hoog aantal deelnemers voor vergaderingen, en het microfoonmanagement dient er om rust te scheppen in de chaos. De host van de vergadering kan instellen hoeveel mensen tegelijkertijd het woord hebben. Het woord vragen doet iemand door op de knop ‘Start speaking’ te drukken, of gewoon via de spatiebalk. Is het aantal actieve sprekers overschreden, dan word je in de wachtrij gezet. Door het aantal sprekers bewust beperkt te houden, verloopt een vergadering gestructureerd en worden tolken ook niet overladen met informatie die ze moeten vertalen. Actieve tolken kan je overigens ook via de sprekerslijst zien.

Verder werkt QuaQua zeer vanzelfsprekend en net zoals andere applicatie die je mogelijk al gebruikt. De persoon die aan het woord is, komt centraal in beeld en kan de schermdeelfunctie gebruiken om een presentatie te tonen. Hoeveel personen links worden getoond, kan zelf handmatig ingesteld worden via de instellingen, met een maximum van 10 personen. Een laatste feature die wel het bespreken waard is, is de knop ‘FLOOR’ links onderaan. Via het pijltje ernaast krijg je een overzicht van het aantal beschikbare taalkanalen waarachter een tolk actief is. Deze worden voor de meeting op maat geconfigureerd, maar als gewone deelnemer heb je daarover geen controle. Met de functies ‘DUB’ en ‘Microfoon’ kan je de geluidsinstellingen van je eigen micro of de vergadering aanpassen.

Verdict

QuaQua biedt een gebruiksvriendelijke en bovendien goedkope oplossing aan (de webtool wordt zonder licentiekosten ter beschikking gesteld) voor meertalige communicatie. De vergaderingen die ik er al mee gehouden heb, zijn altijd vlekkeloos verlopen. De set-up is eenvoudig, en ook de verschillende features van de applicatie wijzen zichzelf uit. Meer hoef je uiteindelijk niet te verlangen van een videoconferentietool. QuaQua onderscheidt zich door de simultaanvertalingen met professionele tolken. Een waarde-aanbod dat vrij ongeëvenaard is in de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business