Achtergrond

Distributed cloud: de laatste nieuwe trend in cloud computing

Wat is distributed cloud nu precies? En hoe kunnen bedrijven profiteren van deze nieuwe technologie?

De kans dat je nog nooit van distributed cloud hebt gehoord is groot. Toch gaat deze trend het cloudlandschap de komende jaren sterk bepalen. Volgens experts van The Next Trend zal deze nieuwe technologie ‘een aardverschuiving veroorzaken’ in het zakelijke IT-wereld. Ook Gartner is overtuigd van het potentieel. Distributed cloud brengt edge computing en multicloud samen in één uitgekiende IT-omgeving.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner rekent ‘distributed cloud’ tot de top 10 strategische trends voor 2020. Hoewel het nog even zal duren voordat deze vorm van cloud computing echt doordringt tot het bedrijfslandschap, is de evolutie richting distributed cloud al een tijdje ingezet. Het cloudlandschap wordt namelijk in toenemende mate gekenmerkt door decentralisatie, zegt Gartner. Naast een grote publieke cloud gebruiken ondernemingen ook steeds meer private clouds en edge-toepassingen. Uiteindelijk wordt zo de beweging naar distributed cloud gemaakt.  

Distributed cloud slaat de brug van de publieke cloud naar on-premise en de edge. De technologie maakt het mogelijk om publieke clouddiensten naar verschillende locaties te brengen, van je eigen datacenter tot geconnecteerde apparaten aan de rand van je IT-omgeving. Ondertussen blijft de cloudprovider verantwoordelijk voor het beheer van de clouddiensten. Het gedecentraliseerde model biedt dan ook voor bedrijven veel voordelen. Doordat bedrijven de gegevens uit hun datacenter en edge-toepassingen niet voortdurend naar een centrale publieke cloud moeten sturen, kunnen ze de latency, de netwerkcongestie en het risico op gegevensverlies verminderen. Ook houdt een distributed cloud-model rekening met de internationale en nationale wetgeving in verband met datasoevereiniteit. De bedrijfsgegevens kunnen immers worden bewaard in het land waarin ze zijn gegenereerd. 

Twee ontwikkelingen 

Volgens Gartner is distributed cloud de synthese van twee aparte ontwikkelingen. Enerzijds zullen de data en applicaties van bedrijven in de toekomst steeds meer verspreid zitten. Volgens het studiebureau zal zo in 2022 de helft van alle bedrijfsdata geproduceerd en verwerkt worden buiten traditionele datacenters of één centrale cloud. Nu is dat nog maar tien procent. Die evolutie is grotendeels toe te schrijven aan technologieën als artificiële intelligentie en het Internet of Things. Hierdoor produceren bedrijven niet alleen veel meer data, ze produceren ook data op verschillende locaties. Denk bijvoorbeeld aan slimme meters of sensoren in een fabriek of een kantooromgeving.  

In de plaats van alle data van die slimme apparaten naar een centrale locatie in de publieke cloud te sturen, zullen steeds meer bedrijven er volgens Gartner voor kiezen om een stukje rekenkracht, netwerkcapaciteit en opslag naar de edge te brengen. Dat resulteert in microclouds die dichter bij de gebruiker staan. Bedrijven zullen in de toekomst dan ook gebruikmaken van verschillende locaties om hun workloads op te slaan en te verwerken: on-premise, in de public cloud en in de edge.  

De tweede ontwikkeling die de weg baant voor een gedistribueerd IT-model is multicloud. Hoewel veel organisaties multicloud vandaag nog begrijpen als twee verschillende clouds die naast elkaar worden gebruikt, zegt Gartner dat een modulaire benadering in de toekomst de overhand zal nemen. Naast een private en een publieke cloud zullen ondernemingen steeds meer verschillende diensten aan hun IT-omgeving kunnen koppelen. Dat gaat dan bijvoorbeeld van publieke IaaS-leveranciers, een private PaaS, on-demand beheer- en beveiligingssystemen van publieke clouds tot een private meteringdienst. Zo wordt er een hybride cloud opgezet op basis van een uitgekiende set van private en publieke clouddiensten. Die shift richting een modulair systeem, in combinatie met de sterke spreiding van data in ondernemingen, zal uiteindelijk uitmonden in distributed cloud.  

‘Met een druk op de knop kan je die diensten naar elke omgeving uitrollen en ‘as-a-service’ gebruiken.’ 
 
 

Arvind Krishna, CEO IBM

 
Eenvoudig beheer en automatisatie 

Ondertussen beginnen ook de eerste distributed cloud-oplossingen op de markt te komen. Zo kondigde IBM de nieuwe dienst Cloud Satellite aan tijdens de Think-conferentie in mei. Ook andere aanbieders werken vandaag aan een gelijkaardig alternatief. De Cloud Satellite van IBM koppelt niet alleen verschillende clouds aan elkaar in een virtuele omgeving. De techgigant voegt daaraan ook automatisatie toe. Hierdoor wordt de ontwikkeling van applicaties en het onderhoud ervan versneld, zo zei IBM-CEO Arvind Krishna tijdens de conferentie. ‘In tegenstelling tot veel andere publieke clouds kent de IBM Cloud een architectuur gebaseerd op open-source en het orkestratiesysteem Kubernetes. Dat vergroot de portabiliteit naar IBM Cloud Satellite-locaties.’ 

Het grote voordeel van distributed cloud is de eenvoud van een gecentraliseerd model, weet de IBM-CEO. Bedrijven kunnen nu vrij kiezen waar ze hun data en applicaties laten draaien: de public cloud, een eigen datacenter of de edge. ‘Met een druk op de knop kan je die clouddiensten naar elke omgeving uitrollen en ‘as-a-service’ gebruiken’, zei Krishna verder. ‘De beschikbaarheid en controle over diensten wordt vereenvoudigd. Er komt één dashboard alsmede gemeenschappelijk beheer van identiteit en toegang. Je kunt vanuit een centraal punt zien wat er op al die verschillende fysieke locaties gebeurt.’ Wanneer de Cloud Satellite precies beschikbaar komt, is nog niet bekend. Maar dat het een grote impact zal hebben op de IT-architectuur van de toekomst, is al wel duidelijk.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business