Technology computer and internet cyber security and anti virus concept, Businessman pressing security shield with check mark icon with blurred office background.

"No More Ransom is als een veiligheidsgordel: het is een cruciaal veiligheidsnet, maar het is het beste om je aan de verkeersregels te houden."

Advertentie

In 2016 richtte een collectief van veiligheidsdiensten en IT-bedrijven No More Ransom op, een project met als doel ‘de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren’. Vier jaar later hielp No More Ransom al meer dan vier miljoen slachtoffers voor een totale som van 700 miljoen euro.

Ransomware is een kwaal die steeds meer bedrijven treft. Bij een aanval versleutelen cybercriminelen bedrijfsgegevens of -systemen met kwaadaardige software. Nadien eisen ze losgeld (‘ransom’) in ruil voor het vrijgeven van die data of systemen. Die afpersingspraktijken wil No More Ransom net tegengaan. Het collectief – waaronder Europol, McAfee en Kapersky – helpt slachtoffers weer toegang te krijgen tot bedrijfskritische functies zonder in te gaan op de losgeldeis van de criminelen.

Concreet biedt No More Ransom verschillende decryptietools aan om files terug te krijgen nadat ze zijn versleuteld door hackers. Op de site staan momenteel tools voor meer dan 140 soorten ransomware die in totaal meer dan 4,2 miljoen keer zijn gedownload. Zo leverde Kapersky vijf tools voor meer dan 32 ransomwarefamilies. Emisoft hielp de organisatie dan weer met 54 tools voor 45 ransomwaretypes.

Preventie

‘Bij No More Ransom komt alles samen – belangrijke partners en wetshandhavingsinstanties van over de hele wereld – en iedereen kijkt in dezelfde richting. We zien nu concrete stappen om ransomware tegen te gaan op een preventief niveau,’ zei Edvardas Šileris van Europols European Cybercrime Center (EC3) tegen ZDNet.

De decryptietools die de organisatie levert, zijn natuurlijk maar een pleister op de wonde. Een effectieve pleister, maar geen duurzame oplossing. De organisatie pleit er dan ook voor om meer in te zetten op preventie. ‘No More Ransom is als een veiligheidsgordel: het is een cruciaal veiligheidsnet, maar het is het beste om je aan de verkeersregels te houden om de kans dat je het nodig hebt te verkleinen. Of, anders gezegd, ransomware is zeker een geval waarin voorkomen beter is dan genezen’. Europol beveelt dan ook enkele concrete stappen aan om problemen bij een aanval te voorkomen.

Zo is het offline back-uppen van bestanden een belangrijke stap. Op die manier hebben bedrijven bij een ransomware-aanval toch toegang tot hun bestanden. Ook user awareness is volgens Europol cruciaal. Werknemers die zich bewust zijn van cyberrisico’s, zullen minder snel een verdacht bestand downloaden of op een kwaadaardige link klikken. Het regelmatig updaten en patchen van software is een derde stap due bedrijven kunnen zetten.

Ondertussen is No More Ransom beschikbaar in 36 talen. De website kreeg al bezoekers van 188 landen over de vloer, waaronder Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Rusland.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here