Windows 10 zette geïnstalleerde antivirussoftware op non-actief ten voordele van Windows Defender, zo erkent Microsoft. Het bedrijf is momenteel verwikkeld in een juridische strijd met Kaspersky rond misbruik van zijn marktpositie.

Online shoppen is zo ingeburgerd dat je niet noodzakelijk twee keer nadenkt bij een bestelling buiten de EU. Tot je pakket plots geblokkeerd zit bij de douane en je tegen een berg extra kosten aankijkt.

Advertentie

Online shoppen is meestal een aangename ervaring dankzij mooie en overzichtelijke websites, een enorm aanbod en snelle levertijden. Tot je op een dag een pakket buiten de EU bestelt. Dan komt de douane zich moeien en kan je genieten van onverklaarbaar lange doorvoertijden met bijhorende vertragingen van je pakket en pijnlijk hoge douanekosten. Wij zochten uit hoe het precies zit.

Vrijhandelszone

Binnen de Europese Unie hoef je je nergens zorgen over te maken. De vrijhandelszone laat, ondanks steeds luidere anti-Europese stemmen, nog steeds een vrij verkeer van personen en goederen toe. Omdat het land van oorsprong en ons Belgenland de buitengaande en binnenkomende goederen niet aan de grens hoeven te inspecteren, geraakt je pakketje zonder vertragingen, en vooral zonder extra kosten, van Spanje, Denemarken of Polen tot voor je deur.

Zodra je buiten de EU bestelt, moet je bestelling wel doorheen de wondere wereld van de grenscontrole. Voor elke zending waarvan de waarde hoger ligt dan 22 euro, moet je bijkomende kosten betalen. In principe moet je pakket voorzien zijn van een douaneformulier, ingevuld door de verzender. In de praktijk is dat meestal niet het geval, en kan je aan het regelen. We overlopen hoe de vork in theorie in de steel zit en voerden drie steekproeven uit om de praktijk te testen.

Minimumwaarde

Een pakket van buiten de EU zal sowieso voorbij de douane passeren. Gaat het om een kleine prullendoos, dan zal de doos daar waarschijnlijk zonder al te veel poespas door passeren. Al zou het kunnen dat je pakket ter controle tijdelijk wordt tegengehouden. Ziet het er naar uit dat de waarde van je bestelling meer dan 22 euro bedraagt, dan wordt je zending duurder. In principe wordt je zending tot in België afgehandeld door een internationale postdienst, zoals USPS in de VS. Na aankomst in België wordt het pakket voor afhandeling overgedragen aan Bpost.

Wanneer de douane vermoedt dat de ontvanger extra kosten moet betalen, zal het Bpost in principe binnen de drie werkdagen een brief aan jouw adres laten afleveren met een vraag voor meer informatie over de inhoud van de doos. Concreet moet je details delen zoals de inhoud van de zending en de afrekening van het pakket, inclusief de kosten van de verzending. Een betaalbewijs voeg je best ook bij. Je stuurt de extra info samen met de identificatiecode van je pakket (de tracking code) naar [email protected].

Flinke vertraging

Bpost en de douane hebben vervolgens 7 à 8 dagen nodig om te berekenen hoeveel douanekosten je de Belgische staat verschuldigd bent, waarna je pakket wordt vrijgegeven. Bpost schiet de douanekosten voor zodat jij ze bij ontvangst aan de koerier kan betalen. In principe kan je dus rekenen op een vertraging van je verzending met minstens een week met dank aan de grenscontrole. Het is verstandig om zelf je pakket in het oog te houden.

[quote align=”center” body=”In principe kan je rekenen op een vertraging van je verzending met minstens een week.”]

Hoofdrekenen

Hoewel het een week duurt vooraleer de douane je pakket vrijgeeft nadat je de nodige info hebt verstuurd, kan je eenvoudig zelf berekenen hoeveel je extra moet betalen. De manier waarop de douane het verschuldigde bedrag berekent, is vrij transparant. We zullen het evenwel niemand kwalijk nemen als je je na het lezen van de methode bestolen voelt.

Bpost zelf legt je aan de hand van twee voorbeelden uit hoe de berekening werkt. We kijken naar een hypothetisch paar schoenen met een waarde van 48 euro, verstuurd vanuit de VS. Het kost nog eens 20 euro aan verzendkosten om het pakket te bestellen. Omdat het om een product van meer dan 22 euro gaat dat van buiten de EU komt, ben je btw verschuldigd. Het standaardtarief van 21 procent is van toepassing, maar de douane beslist om onverklaarbare redenen om die 21 procent te berekenen op de waarde van het product plus de waarde van de verzending plus de kost van de ‘douaneformaliteiten’.

Douaneformaliteiten is de naam die Bpost geeft aan het bedrag dat het je aanrekent voor de moeite die het steekt in het regelen van de douanezaken. Voor pakketten met een waarde onder de 150 euro gaat het om een forfaitair bedrag van 15 euro.

douanekosten
Wil je iets invoeren? Dan zal je er flink voor betalen.

Douanekosten

Kijken we dan naar de berekening van de douanekosten in het voorbeeld, dan betaal je 21 procent op 83 euro (48 euro + 20 euro + 15 euro). Aan btw ben je zo 17,43 euro kwijt. De 15 euro douaneformaliteiten heb je ook nog niet betaald, dus die moet je daar nog eens bijtellen. Zo verwacht de koerier van Bpost die het pakket uiteindelijk aan je deur komt afleveren in het geval van de schoenen 32,43 euro.

De berekening loopt hetzelfde op alle pakketten tussen 22 en 150 euro. Overstijgt de waarde van je bestelling dat bedrag, dan moet je bovenop de btw ook invoerrechten betalen. Opnieuw gaat het om een percentage op de waarde van het pakket. Voor de schoenen vanuit de VS liggen de invoerrechten op 16,9 procent. Dat percentage wordt opnieuw berekend op de waarde van het product vermeerderd met de verzendingskosten, deze keer zonder de douaneformaliteiten. Omdat het pakket nu meer dan 150 euro kost, gaan de douaneformaliteiten ook omhoog naar 30 euro.

Met invoerheffing

Een tweede voorbeeld: dit pakket bevat een zending met boeken en posters ter waarde van 190 euro. Verzending vanuit de VS kostte 85 euro. Omdat de waarde van het pakket boven de 150 euro ligt, rekent Bpost 35 euro voor de douaneformaliteiten. De ‘douanewaarde’ van ons pakket is dus 310 euro (190 + 85 + 35), zodat de btw 65,10 euro bedraagt.

[quote align=”center” body=”We moeten de invoerheffing, de btw en de formaliteiten betalen, zodat het totaal op 185,10 euro aan extra kosten komt”]

Traag en duur

Eén ding staat als een paal boven water: als je pakket van buiten Europa meer dan 22 euro aan spullen bevat en het wordt tegengehouden door de douane, dan betaal je een bom geld. Zo ontmoedigen België en Europa de verhuis van euro’s naar een niet EU-land, maar maken ze het ook praktisch onbetaalbaar om spullen uit de VS of China te laten komen die hier niet verkrijgbaar zijn. Dat de douane haar tijd neemt om je pakket te verwerken, maakt de financiële kater niet eenvoudiger om te verteren.

Advertentie