Achtergrond

Waarom heet Black Friday Black Friday?

Binnenkort bieden winkels over de hele wereld straffe kortingen aan op Black Friday. Maar waarom heet het Black Friday?

24 november pakken veel winkelketens uit met grote kortingen tijdens de zogenaamde ‘Black Friday’: het koopjesfenomeen dat is overgewaaid van de Verenigde Staten. De dag na Thanksgiving doen veel Amerikanen kerstinkopen en bieden winkels producten aan goedkopere prijzen aan. De populariteit van het concept nam zodanig toe dat ook in Europa winkels uitpakken met straffe kortingen. Maar waarom worden er net op die vrijdag grootschalige kortingsacties op poten gezet en waarom heet deze dag Black Friday?

Zwarte cijfers

Een populaire verklaring voor de naam Black Friday heeft te maken met de waanzinnige omzet die winkels op de koopjesdag draaien. Op Black Friday – zo luidt de theorie – konden retailers die verlieslaten, of ‘in het rood staan’, dankzij de koopjesdag toch zwarte cijfers opschrijven. Deze uitleg werd voor het eerst geopperd in 1981, volgens Snopes. Het is een leuke theorie, maar volgens experts niet helemaal geloofwaardig. De term Black Friday wordt volgens verschillende bronnen immers al gebruikt sinds de jaren 60, lang voor de theorie de ronde deed.  Een andere, meer waarschijnlijke hypothese zegt dat de politie uit Philadelphia voor het eerst de woorden Black Friday in de mond nam.

Verkeersdrukte

In dat scenario verwijst Black Friday naar de verstikkende drukte op het wegennet, de dag na Thanksgiving. Thanksgiving valt immers steevast op een donderdag, waardoor veel bedrijven en scholen de vrijdag erna een dag vrij geven. Omdat de winkels die dag echter wel open zijn, besluiten veel mensen dan hun eerste kerstinkopen te doen. Het verkeer dat daarmee gepaard ging, zorgde in Philadelpha voor de ergste files van het jaar, waardoor de plaatselijke politie-eenheden de dag vervloekten als Black Friday. Opvallend: de daaropvolgende zaterdag stond toen ook nog bekend als Black Saturday.

In een nieuwsbericht 1994 dat Snopes kon inkijken, vertelde nieuwsreporter Joseph P. Barrett hoe hij de term gebruikte in een nationale reportage in de krant. ‘In de vroege jaren 60 stelden Kleger [politieagent uit Philadelphia, nvdr.] en ik een voorpagina-artikel samen over Thanksgiving, en we gebruikten de term ‘Black Friday’ om de verschrikkelijke verkeersomstandigheden te beschrijven. […] We gebruikten het jaar na jaar. Toen pikte de televisie het op.’

Vanaf toen werd de term ook wijdverspreid gebruikt door de media, waarna tot slot ook winkels de vrijdag na Thanksgiving zouden benoemen als ‘Black Friday’ en de drukke dag zouden kiezen om extra klanten te lokken met koopjes.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business