De top vijftig van beste e-commerce-sites werden door Pingdom.com getest op snelheid, grootte en aantal HTTP-verzoeken. Hoe is het gesteld met de meest succesvolste e-commerce-sites ter wereld?

Advertentie

Gebruikerservaring is alles in e-commerce. Hoe aangenaam je site is, bepaalt voor een deel  hoe lang de bezoeker op jouw website blijft. Kan hij rustig surfen of krijgt hij de impuls om het venster dicht te klikken en zijn zoektocht verder te zetten? Die beslissing gebeurt bovendien in slechts enkele seconden. Meer dan de helft van de bezoekers zou een website immers verlaten als deze niet laadt binnen de drie seconden. Zo loop je bezoekers, en dus ook conversies mis.

Het is kortom aannemelijk dat succesvolle webshops beschikken over een snelle laadtijd, maar is dat ook zo? Pingdom.com onderzocht de top vijftig beste e-commerce-websites ter wereld – op basis van de rangschikking van Alexa.com – en presenteerde enkele interessante resultaten.

Fractie van een seconde

Zo’n 78 procent van de top honderd beste webshops laadde in minder dan drie seconden, en blijven zo onder de grens waarop bezoekers massaal kunnen afhaken. Ongeveer de helft van de geteste websites had minder dan twee seconden nodig. De snelste website in de lijst werd Bhphotovideo.com, gevolgd door HM.com en BestBuy.com. Zij laadden in minder dan één seconde. Slechts 5 procent deed er vijf seconden of langer over. Taobao.com en Yoox.com waren het traagst met meer dan acht seconden gemiddelde laadtijd. Voor meeste bezoekers is dat zenuwtergend langzaam.

Te groot

Dat die laadsnelheid samenhangt met de omvang van een pagina, is niet verwonderlijk. Daarom werd de grootte van de homepages van de top vijftig onder de loep gelegd. Tmall.com bleek de kleinste website te hebben met een halve megabyte, terwijl Rakuten.com.jp aan het andere eind van het spectrum ligt, met net geen 10 megabyte.

De gemiddelde grootte schommelde rond de 2,55 MB, boven de aanbevolen grootte van 2,46 MB. Net niet de helft slaagde erin om onder die limiet te blijven. Het moet echter gezegd worden dat grootte en snelheid niet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Uit het onderzoek van Pingdom.com kwam ook naar voren dat twee van de drie traagste websites zich ook in de top drie bevinden van kleinste homepage.

Verzoekjes

Een derde criterium dat Pingdom.com opnam in hun onderzoek, was het aantal verzoeken. Wanneer een pagina laadt, moet het bepaalde bijkomende bestanden laden. Dat kan zo ongeveer alles zijn, van JavaScript-bestanden, tot afbeeldingen. Je browser moet daarvoor een verzoek sturen naar de server; een HTTP-verzoek. De server ontvangt het verzoek en stuurt het juiste bestand terug, en dat voor elk bestand. Des te meer elementen, des te langer het zal duren voor de pagina is geladen. Het gemiddelde aantal elementen die de sites in de top vijftig laadden, was 169. Ook nu zien we dat Tmall.com minder elementen moet downloaden dan Rakuten.com.jp, met vijftig tegenover een duizelingwekkende 825.

Gebuisd

Met al deze criteria in het achterhoofd, kan een algemeen cijfer worden berekend. Vijf categorieën van A tot F delen de websites in van “bijna perfect” tot “erbarmelijk slecht”. Verrassend genoeg behaalt slechts één website een ‘A’. Die eer ging naar Bhphotovideo.com, tevens ook de snelste website. De meerderheid van de websites scoorden significant lager, en behaalden een ‘D’.

Hoewel de testsubjecten allen uit de top vijftig beste e-commerce-websites ter wereld behoorden, scoort het overgrote deel dus niet zoals verwacht. De meeste homepages blijven te groot en bevatten te veel elementen om vlot te laden. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering. Zelf kan je enkele gratis tests uitvoeren om te controleren of de snelheid van jouw webshop optimaal is. Probeer de tool van Pingdom.com of de eenvoudige test van Google die meteen ook kijkt of je website mobielvriendelijk is.

 


 


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here