Q&A: Wat je moet weten over usb

IT staat er om bekend de gebruiker om de oren te slagen met de meest hoog-dravende termen. In onze rubriek Q&A leggen we daarom in mensentaal uit wat er bedoeld wordt met de meest voorkomende begrippen; zo ben je altijd mee.

Wat is USB?

USB staat voor Universal Serial Bus, en wordt gebruikt om diverse soorten externe randapparatuur zoals printers, webcamera’s en harde schijven te laten communiceren met een pc. Naast datacommunicatie kan een USB-kabel ook in stroom voorzien. De USB-standaard zag in 1998 het levenslicht en evolueerde sindsdien verder. USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. De eerste is de gebruikte standaard, de tweede de gebruikte poort. Beiden worden beheerd door een onafhankelijk consortium: het USB Implementers Forum. Sinds 1998 passeerden er vier belangrijke standaarden de revue: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1.

Hoe snel kan USB communiceren?

USB 1.1 had een maximale transfersnelheid van 12 Mbit/s en een maximale stroomoutput van 2,5 Volt aan 500 milliampère. In het jaar 2000 werd USB 2.0 op de wereld losgelaten. Met een maximale transfersnelheid van 480 Mbit/s betekende de nieuwe standaard een flinke vooruitgang. Ook de elektriciteitsoutput kreeg een update, van 500 mA naar 1,8 A.

In 2008 was het de beurt aan USB 3.0. Die standaard staat garant voor een maximale transfersnelheid van 5 Gbit/s, terwijl het maximale voltage naar 5 volt verdubbelde tegenover de vorige generatie. Vorig jaar zag dan USB 3.1 het levenslicht. USB 3.1 levert 10 Gbit/s en maximaal 20 volt en vijf ampère.

[related_article id=”167602″]

Hoe zijn de types USB-poorten te onderscheiden?

De USB 1.1, 2.0 en 3.0-standaard maakten gebruik van dezelfde poort: Type A. De Type A-poort is de klassieke USB-poort en haar uiterlijk bleef sinds 1998 onveranderd. Hoewel opeenvolgende USB-standaarden geavanceerder werden, bleef het binnenwerk van de poort op zo’n manier geordend dat nieuwere standaarden fysiek compatibel bleven met oudere. Een USB 3.0-stick past dus in een USB 2.0-poort, aangezien beiden gebruik make van de Type A-aansluiting. Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort door het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven.

 

In de loop der jaren ontstond ook Type B. Onder Type B schuilen een heleboel verschillende aansluitingen. Denk aan de micro-USB-aansluiting van je smartphone of tablet en de Standaard-B-aansluiting van je printer. Die gebruikte aansluiting staat echter los van de gebruikte standaard.

[related_article id=”167647″]

Wat is een USB Type-C-poort?

De vorig jaar geïntroduceerde Type-C-poort is dus een nieuw soort fysieke aansluiting. USB Type-C moet de vertrouwde USB Type-A-poort op termijn vervangen. De aansluiting moet bovendien komaf maken met het allegaartje aan Type-B-aansluitingen, zodat ook die op termijn verdwijnen.

 

De Type-C-poort brengt fysiek een heel aantal voordelen met zich mee. Ze heeft het formaat van een micro-USB-aansluiting maar is veel robuuster. Bovendien heeft ze geen boven- of onderkant. Gedaan dus met friemelen en op de één of andere manier telkens drie keer proberen alvorens je kabeltje in de poort past. Langs de technische kant kan ze overweg met hogere transfersnelheden maar ook grotere hoeveelheden stroom. Via een USB Type-C-aansluiting kan je genoeg stroom sturen om een laptop op te laden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business