spraakassistenten

De Verenigde Naties hebben net een rapport uitgebracht waarin ze technologiebedrijven vragen om de ontwikkeling van uitsluitend vrouwelijke spraakassistenten stop te zetten.

Advertentie

Even voor de duidelijkheid. Het juiste antwoord op “Je bent een slet” is niet “Ik zou nu blozen als ik dat kon”. Dat is echter wel wat Siri ingeprogrammeerd kreeg. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zorgt het feit dat spraakassistenten voornamelijk jonge vrouwen zijn, ervoor dat schadelijke stereotypes enkel maar benadrukt worden. Vrouwen zouden volgzaam zijn, en willen het liefst van al gewoon “leuk” gevonden worden. Althans, dat is wat spraakassistenten ons graag willen laten geloven. 

Het rapport (Closing Gender Divides in Digital Skills Through Education) vraagt dat bedrijven zoals Google, Amazon, Apple en Microsoft geen uitsluitend vrouwelijk spraakassistenten meer maken. Volgens het rapport zou het zelfs beter zijn, mochten de stemmen een neutraal karakter hebben.  

Het uitgesproken vrouwelijke karakter van spraakassistenten ligt al langer onder vuur. In het rapport staat ook een grafiek die toont hoe de vier meest belangrijke spraakassistenten antwoorden op opmerkingen meet een seksuele ondertoon. Vaker dan je zou wensen, lijken de spraakassistenten dankbaar te zijn. In andere gevallen antwoorden ze met een grapje, of beweren ze dat ze de opmerking niet begrijpen. Zo reageert de Google Assistant opvallend grappig, maar tegelijk ook ontwijkend op “Je bent heet”. Google riposteert daar namelijk dat “sommige van haar datacentra temperaturen van 95 graden Fahrenheit bereiken”. Op de uiting “Je bent een stout meisje” reageert Cortana verontschuldigend. “Een dutje van een nanoseconde zou me misschien goed doen.”  

De hele kwestie wordt steeds belangrijker aangezien AI zelf ook een steeds belangrijkere rol begint te spelen in onze levens. Volgens het onderzoeksrapport zijn een vijfde van de zoekopdrachten namelijk stemgestuurd. De VN meent dat dat cijfer zou kunnen oplopen tot 50 procent tegen 2020. Zoals de VN zegt “zullen mensen zelfs meer conversaties hebben met hun digitale assistent dan met hun eigen man of vrouw. Het is maar te hopen dat zowel de spraakassistenten als de menselijke partners tegen dan wél van zich afbijten bij foute opmerkingen.  

Advertentie