Bedrijven lopen gevaar door ongeïdentificeerd netwerkverkeer

IT-managers zijn niet in staat om het netwerkverkeer binnen een onderneming te identificeren. Dat blijkt uit de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van Vanson Bourne. Dat ongeïdentificeerde netwerkverkeer zorgt voor beveiligingsrisico's en vermindert de efficiëntie van het netwerkbeheer.

 

Uit het ‘The Dirty Secrets of Network Firewalls’-onderzoek dat in oktober en november 2017 werd uitgevoerd door Vanson Bourne, blijkt dat IT-managers niet weten wat er op het bedrijfsnetwerk gebeurt.

 

Het netwerkbeheer is blind voor ransomware- en onbekende malware-besmettingen, datalekken en andere bedreigingen zoals potentieel schadelijke applicaties én kwaadwillige gebruikers. “Een enkele inbreuk in het netwerk brengt vaak meerdere computers in gevaar”, stelt Senior Vice President en General Manager Products bij Sophos Dan Schiappa.

 

Cyberaanvallen

Een zakelijke cyberaanval heeft desastreuze gevolgen voor een bedrijf. 84 procent van de respondenten bevestigt dat het gebrek aan zichtbaarheid op het bedrijfsnetwerk een ernstig beveiligingsprobleem vormt. “IT-professionals zijn te lang blind geweest en cybercriminelen hebben hiervan gebruik gemaakt”, benadrukt Dan Shiappa.

 

“Een verhoogde netwerkzichtbaarheid vereist een totaal andere benadering”, stelt Dan Schiappa. “Door de firewall toe te laten rechtstreeks informatie te verkrijgen vanuit de endpoint security, kunnen alle applicaties positief worden geïdentificeerd. Dus ook obscure en maatwerkapplicaties.”

 

Bedrijven besteden gemiddeld zeven werkdagen per maand aan het opschonen van zestien geïnfecteerde apparaten. “Hoe sneller je een infectie een halt kunt toeroepen, hoe meer de schade kan worden beperkt en de tijd die nodig is om de computers op te schonen”, benadrukt Dan Schiappa.

 

Netwerkfirewalls onvoldoende

Netwerkfirewalls met signature-based beveiliging kunnen onmogelijk voldoende efficiënt bedreigingen opsporen door het verhoogde gebruik van encrypties, browseremulatie en geavanceerde ontwijktechnieken in het dataverkeer op het bedrijfsnetwerk.

 

De respondenten bevestigen dat de firewalls een beveiligingsupgrade nodig hebben en geven in het onderzoek ook aan dat ze een betere beveiliging verwacht van de gebruikelijke beveiliging. Onder meer firewalltechnologie die geïnfecteerde computers automatisch isoleert en een endpoint- en firewalloplossing van eenzelfde leverancier zijn begeerd onder de netwerkbeheerders.

 

Productiviteit

Bovendien stelt 52 procent van de ondervraagden dat, naast veiligheidsrisico’s, een verlies aan productiviteit een tweede gevolg is van het ongeïdentificeerd dataverkeer op het bedrijfsnetwerk. IT-managers zijn niet in staat om bedrijfskritische toepassingen prioriteit te verlenen door het verhogen van de bandbreedte.

 

Een gebrek aan zichtbaarheid maakt verder ook blind voor potentiële dataoverdrachten van illegale gegevens of ongepaste inhoud op het bedrijfsnetwerk. Die kunnen leiden tot procedures en nalevingsproblemen. “Nu regeringen wereldwijd zware straffen opleggen voor datalekken en -verliezen wordt het belangrijk te weten wat er op het netwerk gebeurt”, stelt Dan Schiappa.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business