De helft van de ondernemingen gebruikt cloudplatformen of is van plan om in de toekomst de overstap te maken, een trend die het gevolg is van de voordelen die cloudplatformen bieden voor bedrijven en developers.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De toonaangevende cloudplatformen bieden ontwikkelaars tientallen diensten aan die een breed scala van toepassingen behandelen en mogelijk ondersteunen. Om de toestand van de cloudplatformenmarkt te beoordelen en te bekijken hoe de leveranciers zich tegenover elkaar verhouden, evalueerde Forrester de sterke en zwakke punten van de cloudontwikkelingsplatformen.

 

Full-stack cloudplatformen geven professionals diepgaande controle over applicatie-architecturen, inclusief de configuratie en het gebruik van computer-, opslag- en netwerkdiensten. Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat Amazon Web Services, Microsoft en Google het voortouw namen in de clouddienstenmarkt.

 

De industrieleider

Amazon Web Services genereert bijna drie keer zoveel jaarlijks omzet als zijn naaste concurrent Microsoft en breidt haar waaier van development services, klanten, partners en datacenters verder uit. Het cloudplatform is geliefd door programmeurs en Amazon Web Services poogt nu een bredere ontwikkelingsgemeenschap te bereiken met vooraf geconfigureerde services, servicebundels en tools.

 

De grootste kracht van Amazon Web Services is de brede service, compliance-certificeringen en een enorme gemeenschap van partners en klanten die het platform gebruiken. De ontwikkelaarsdiensten zijn over de hele lijn sterk en uitgebreid.

 

Inhaalbeweging van Microsoft

Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat het cloudplatform van Microsoft de Amazon Web Services op de hielen zit. Microsoft is snel op de kar gesprongen, een strategie die hen een solide tweede positie onder de cloudontwikkelingsplatformen oplevert. Het bedrijf heeft haar expertise op het gebied van coderingstools, database- en bedrijfsrapportage gebruikt in de verdere ontwikkeling van het Azure-platform.

 

Azure biedt de beste ontwikkelaarservaring, een ommekeer in iets minder dan twee jaar. Azure omvat een enorme waaier aan services, waaronder ook databaseservices en een ruime keuze uit voorgeprogrammeerde configuraties.

 

Google vervolledigt de lijst

Het technologiebedrijf Google is een geduchte concurrent van zowel Amazon Web Services als Microsoft, over de hele wereld. Dat blijkt uit het onderzoek van Forrester. Het bedrijf investeert jaarlijks meer dan alle andere leveranciers van cloudplatformen samen in haar wereldwijde infrastructuur en een toenemend aantal bekende ondernemingen erkent de ambitie van de technologiegigant.

 

Het doel van Google is om met hun cloudontwikkelingsplatformen alle tekortkomingen van cloud-native development te verhelpen en de productiviteit van ontwikkelaars verder te verhogen, zonder infrastructuurconfiguratie. De nadruk ligt op open source en volledig beheerbare diensten.

 

Andere clouddiensten

Oracle bevindt zich in een gevecht met IBM. Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat Oracle in de afgelopen twee jaar de uitgaven voor wereldwijde infrastructuur opvoerde en gebruikmaakt van meer consistente pay-as-you-go-prijzen voor alle diensten. Het bedrijf creëerde een uniform platform dat aantrekkelijker is voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Oracle Cloud is nog steeds een werk in uitvoering, maar verbetert sneller dan IBM Cloud in dezelfde tijdsperiode.

 

Na verschillende verschuivingen in de cloudstrategie betreedt IBM de markt met het cloudplatform IBM Cloud en, een op containers gebaseerd ontwikkelplatform, IBM Cloud Private. Consistentie heeft IBM altijd parten gespeeld, maar de catalogus is in de afgelopen twee jaar kleiner geworden.

 

Naast Oracle en IBM zijn ook Salesforce, SAP, Alibaba, Red Hat en Pivotal Software verweven in een onderlinge strijd om een plaats in de top van de cloudontwikkelingsplatformen. De opkomst van platformen voor developers biedt ondersteuning voor platform-as-a-service en containers-as-a-service met minimale configuratie-eisen voor de ontwikkelaars.