Cryptovaluta minen met malware lijkt een nieuwe trend, maar nooit minen cybercriminelen de populairste munt: bitcoin. Waarom?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Voor cybercriminelen is ‘cryptojacking’ een eenvoudige manier om geld te verdienen. Ze loodsen een stukje malware op je computer, die de rekenkracht van jouw computer steelt om cryptomunten te mijnen. Niet enkel computers, maar ook servers lijken de laatste maanden ten prooi te vallen aan deze cryptojackers.
 
Bitcoin is de meest bekende en populairste cryptomunt op de virtuele markt, maar deze is niet interessant voor cybercriminelen door de toenemende complexiteit van het bitcoin-netwerk. Het minen van de munt vereist gespecialiseerde hardware en grote hoeveelheden aan rekenkracht om enorm beperkte hoeveelheden van de munt te ontginnen. De meerderheid van de huis- en kantoorcomputers beschikt niet over die benodigde kracht.
 

ASIC’s

Om het minen van bitcoin winstgevend te maken, is een ASIC (application-specific integrated circuit) vereist, een stuk hardware specifiek ontworpen voor het oplossen van berekeningen voor het minen van bitcoins. De gemiddelde computer beschikt echter niet over voldoende rekenkracht, waarop cybercriminelen niet de tijd willen spenderen om cryptomalware te ontwerpen.
 
Het is niet onmogelijk om zonder ASIC’s een kleine hoeveelheid aan bitcoins te minen, maar die hoeveelheden zijn zo beperkt dat cybercriminelen de stap niet zetten en kiezen voor andere cryptocurrencies. Monero is een cryptomunt die vaak gebruikt wordt door cybercriminelen en bovendien relatief eenvoudig op de processor of grafische kaart van een geïnfecteerde computer te ontginnen is.
 

Anonimiteit en privacy

Monero biedt naast de mogelijkheid om het te minen om minder krachtige hardware, ook meer anonimiteit en privacy dan zijn grote broer, de bitcoin. In het verleden zijn cybercriminelen succesvol opgespoord door analyse van de bitcoin wallet en de sporen die ze achterlieten op het blockchain-netwerk.
 
Bitcoin blijft de grootste cryptomunt, maar voor hackers en criminelen is de munt te moeilijk om te minen met cryptojackers en kan bovendien hun identiteit vrijgeven. Cybercriminelen nemen die risico’s niet en ondernemen geen pogingen om bitcoins illegaal te minen.
 
Toch is het verstandig om voorzichtig om te springen met het verhandelen van bitcoins, want hackers houden zich nog wel bezig met het stelen van bitcoins uit wallets. Bitcoins minen met cryptojackers doen cybercriminelen niet, de cryptomunten stelen wel.