Achtergrond

Waarom cryptomunten slecht zullen eindigen volgens Warren Buffet

Topinvesteerder Warren Buffet verklaart in een interview dat hij de hype rond cryptocurrency niet goed ziet eindigen, al kan hij niet voorspellen wanneer de bubbel uiteindelijk zal barsten.

 
“Ik kan met bijna honderd procent zekerheid zeggen dat cryptomunten in het algemeen een slecht einde zullen kennen.” Dat voorspelt Warren Buffet, topinvesteerder en CEO van Berkshire Hathaway. Hoe of wanneer het cryptotijdperk ten val zal komen, weet Buffet niet. In 2014 al uitte de succesvolle investeerder zijn twijfels over Bitcoin. “Het is een mirage”, zei hij toen. “Het idee dat bitcoin een intrinsieke waarde bevat, is in mijn opinie een grap.” Charlie Munger, de rechterhand van Buffet, deelt de mening van zijn baas. Hij noemde de hele cryptomuntenmarkt een zeepbel, wat niet meteen een wereldschokkende opinie is.
 
[related_article id=”173809″]  
Verrassend genoeg plant Buffet niet om in te zetten op de val van Bitcoin door een shortpositie in te nemen. Dat kan sinds eind vorige maand op een select aantal Amerikaanse beurzen, maar de man plant zijn handen er niet aan vuil te maken. “Waarom zou ik in godsnaam een shortpositie innemen in iets dat ik niet begrijp”, aldus Buffet.
 

Waardeloos

De mening van de man ligt in de lijn van wat andere topinvesteerders zeggen. Er lijkt geen substantiële waarde achter Bitcoin en consorten te zitten. De prijs wordt omhoog gedreven door de vraag, die stijgt omdat de prijs omhoog gaat. Geen enkele bestaande populaire cryptomunt heeft waarde buiten die cirkel. Zelfs Bitcoin kan je waardeloos noemen: de digitale munt gaat gebukt onder de cryptohype waardoor ze onbruikbaar is geworden om effectief betalingen mee door te voeren.
 
Zelfs tokens van substantieel onderbouwde blockchainprojecten zijn zwaar overgewaardeerd. Het Ethereum-project lijkt bijvoorbeeld een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan als publieke blockchain die iedereen kan gebruiken om zelf blockchaintoepassingen op te bouwen. Het netwerk wordt aangedreven door tokens (Ether) die momenteel meer dan 1.000 euro per stuk waard zijn. Om correct te functioneren is de waarde van de tokens echter irrelevant. Ethereum werkt net zo goed als de Ether minder dan een euro waard is. Hetzelfde geldt voor die andere sterke stijger: Ripple. Het is niet omdat banken het Ripple-netwerk omarmen, dat de Ripple-token plots heel veel waard is.
 

Onvoorspelbaar

Er zit dus weinig tot niets achter de stijging van cryptomunten, en dat houdt gerenommeerde investeerders tegen om er iets mee te doen, op welke manier dan ook. Je kan er immers van uit gaan dat de cryptozeepbel gaat spatten, maar omdat die niet gebaseerd is op iets substantieels is het onmogelijk om te voorspellen wanneer de stijgende trend eindelijk een duik zal nemen.
 
[related_article id=”173532″]  
Die mening wordt gedeeld door onder andere Jamie Dimon, CEO van J.P Morgan Chase. Hij dreigde ermee om iedere werknemer die iets met Bitcoin te maken had te ontslaan omdat het niet alleen tegen de regels is, maar vooral “omdat ze dom zijn”. Dimon noemde Bitcoin bovendien fraudulent, maar kwam recent op die mening terug. Hij beseft nu dat de blockchaintechnologie achter Bitcoin wel degelijk legitiem en waardevol is. Dat standpunt vat de essentie van de huidige hype samen: de waarde van de cryptobubbel is nergens op gebaseerd, maar de achterliggende technologie is wel veelbelovend ongeacht de evolutie van de koers van de tokens.
 

Niet zonder toekomst

Dat wil niet zeggen dat een cryptomunt an sich geen toekomst heeft. Ze moet echter waarde hebben buiten de hype om. Bitcoin zou waardevol zijn, ware het niet dat de veel te hoge en volatiele koers gekoppeld aan exuberante transactiekosten en een verwerkingstijd die oploopt tot dagen het systeem ongeschikt maken om mee te betalen. Bitcoin Cash werkt technisch beter, maar is eveneens niet praktisch bruikbaar omwille van de wispelturige koers. Kodak kondigde pas aan dat het zelf een cryptomunt gaat lanceren gekoppeld aan een slim blockchainsysteem om auteursrechten van foto’s te beheren. Als zo’n munt niet ten onder gaat aan de hype, is er geen reden waarom ze op de lange termijn niet als gespecialiseerd betaalmiddel kan werken.
 
https://www.smartbiz.be/achtergrond/173800/kodak-lanceert-blockchainplatform-wat-het-en-waarom-explodeert-hun-aandeel/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business