Roep eens blockchain en zie de waarde van je bedrijf verdubbelen. Kodak lanceert op CES onder luid enthousiasme de digitale munt KodakCoin met bijhorend KodakOne-blockchainplatform.

Advertentie

 
Kodak pakt uit met een blockchainplatform en bijhorende digitale munt. Het KodakOne-platform moet blockchain inzetten om de digitale rechten op afbeeldingen te vrijwaren, terwijl KodakCoin de aankoop van licenties op die rechten moet ondersteunen. De ex-fotografiegigant deed zijn plannen uit de doeken op CES, waarna het aandeel van de Eastman Kodak Company met bijna 118 procent de lucht in sprong, naar zijn hoogste peil in drie maanden.
 

Hype en substantie

Het Amerikaanse bedrijf viel van zijn voetstuk toen het de digitale fotografietrein miste. Kodak lijkt vastbesloten niet dezelfde vergissing te maken, en omarmt blockchaintechnologie nu met een plan dat ook voorbij de hype veelbelovend lijkt. Vooral het KodakOne-platform heeft potentieel.
 
[related_article id=”171947″]
 
KodakOne is een gereguleerd blockchainsysteem waarop fotografen hun werk kunnen registreren. Kodak ontwikkeld het platform samen met partner Wenn. We legden eerder al uit dat een blockchain geschikt is om alle informatie te vergaren. De Bitcoin-blockchain houdt Bitcointransacties bij, maar je kan de technologie net zo goed gebruiken om bijvoorbeeld de koop en verkoop van huizen te regelen, of intellectueel eigendom op een ontegensprekelijke manier vast te leggen.
 

Automatisch licentiekosten innen

Kodak wil beschermde afbeeldingen integraal in zijn blockchain coderen. Wie de afbeelding wil gebruiken, kan een licentie betalen. De licentie koop je in splinternieuwe KodakCoins. De bijhorende transactie wordt ook in de KodakOne-blockchain gecodeerd. Vervolgens koppelt het bedrijf een webcrawler aan zijn platform. Die gaat op zoek naar de beschermde afbeeldingen op het internet. Komt de crawler een prent tegen die in de blockchain zit, dan kan het systeem automatisch nagaan of aan de juiste licentievoorwaarden voldaan is. Blijkt dat niet het geval, dan stuurt het systeem automatisch een eerste mail met daarin de vraag het juiste bedrag (in KodakCoin) over te maken.
 
[related_article id=”172835″]
 
Auteursrechtenbescherming is één van de meest voor de hand liggende toepassingen van blockchaintechnologie. Dat Kodak verder gaat dan de introductie van een dergelijke gedistribueerde database voor foto-eigendom, en er ook een verdienmodel aan koppelt dat de fotografen ten goede komt, is best innovatief. Kodak heeft ondanks zijn verlies aan relevantie sinds de uitvinding van de digitale fotografie bovendien nog steeds zijn naam mee.
 

Wat met de cryptomunt?

Hoe belangrijk KodakCoin in het hele verhaal is, is onduidelijk. De munt faciliteert het KodakOne-platform door automatische registratie van licentie-aankopen mogelijk te maken, maar schrikt tevens een beetje af. Ondanks de populariteit van cryptomunten groeit het wereldwijde besef dat de markt een zeepbel is die ieder moment kan spatten. KodakCoin hoeft geen deel uit te maken van de cryptohype, al lijkt de koersstijging van het Kodak-aandeel te illustreren dat het daarvoor al te laat is.
 
[related_article id=”172090″]
 
Kodak zelf doet wel z’n best om de munt op een duurzame manier te doen slagen. Het registreerde daarvoor zijn plannen bij alle bevoegde Amerikaanse instanties. Het bedrijf plant desalniettemin een Initial Coin Offering (ICO). Bij zo’n ICO wordt een eerste lading zelfgemaakte cryptomunten te koop aangeboden in ruil voor andere cryptomunten zoals Bitcoin of echt geld. Tal van start-ups gebruiken de slecht gereguleerde techniek om snel geld op te halen, maar zowat iedere relevante overheidsinstantie in Europa, de VS en Azië waarschuwde beleggers al voor het volatiele karakter en het totale gebrek aan investeringszekerheid dat eigen is aan de ICO’s. Om daaraan tegemoet te komen, zal Kodak slechts een beperkte hoeveelheid, voornamelijk binnenlandse, investeerders aanbieden om KodakCoin te kopen bij de lancering eind deze maand.
 

De aandelenkoers van Kodak in dollar. Kan je raden wanneer het bedrijf zijn blockchain-aankondiging maakte?

 
De plannen van het bedrijf zijn enerzijds een mooie illustratie van wat blockchaintechnologie kan doen buiten cryptomunten om. Langs de andere kant koppelt Kodak alsnog een cryptomunt aan zijn beheersysteem voor intellectuele eigendom, waardoor het hele plan toch een zeker hypegehalte krijgt. Wij zijn benieuwd om te zien of het ooit zo gerenommeerde fotografiebedrijf blockchaintechnologie kan gebruiken om zich opnieuw naar de top te katapulteren.
 

5 toepassingen van blockchain die niets met bitcoin te maken hebben

Advertentie