Achtergrond

Bitcoin is geen digitale munt meer: wat dan wel?

Hoewel de koers van bitcoin dag na dag nieuwe hoogtes opzoekt, is de digitale munt die omschrijving niet meer waard. Als bitcoin geen cryptomunt meer is, waarom blijft de koers dan stijgen?

 
Voor één bitcoin betaal je momenteel meer dan 15.000 euro. De koers fluctueert de laatste week tussen 14.000 euro en bijna 17.000 euro. De koers van de digitale munt gaat omhoog omdat de vraag groot is. Die is groot omdat de koers stijgt. Je ziet meteen waarom de hoge bitcoinkoers een symptoom is van een zeepbel. Iedereen lijkt het er over eens dat de markt van de cryptomunten vroeg of laat zal spatten, maar iedereen denkt nog snel een centje te kunnen bijverdienen eer het zover is.
 
Die evolutie is nefast voor bitcoin zelf, dat ondanks zijn hoge financiële waarde praktisch waardeloos geworden is. Bitcoin werd gelanceerd als gedecentraliseerde munt. Het digitale geld zou banken buiten spel zetten en financiële macht teruggeven aan het volk. Het idee van een volksmunt was nobel en leek zelfs aan te slaan. Voor de immense boom van de bitcoinwaarde kon je op verschillende websites betalen met bitcoin en was het zelfs mogelijk om in de fysieke wereld met de hulp van een app in bitcoins te betalen. Ook vandaag kan je nog met bitcoin betalen in de plaats van met kredietkaart of Paypal, maar je moet wel gek zijn om dat ook daadwerkelijk te doen.
 

Waardeloos als munt

In het geval van extreme inflatie kan je je geld niet snel genoeg uitgeven. Een brood dat ’s ochtends nog betaalbaar is, kan ’s avonds het equivalent van een maandloon kosten. Geld wordt in essentie waardeloos. Beeld je nu het tegenovergestelde in. Stel je voor dat het bedrag waarvoor je ’s ochtends een lang grof gesneden kan bestellen bij de bakker ’s avonds volstaat om een wagen te kopen. Zou je je zuurverdiende euro’s dan aan het brood geven, of ze liefst nog even in je portemonnee bewaren?
 
Bitcoin maakt een vergelijkbare situatie mee: de koers van de munt is zo onderhevig aan verandering terwijl de tendens steil positief blijft, dat het onverstandig is om ook maar iets te betalen in bitcoin. Een week na de aankoop kunnen je uitgegeven digitale munten immers het dubbele waard zijn. De hype rond de cryptomunt heeft bovendien voor een enorme instroom van investeerders gezorgd die geen intentie hebben om bitcoin als munt te gebruiken. Zij zien hun bitcoins als digitaal goud. Ze hebben het gekocht, en zullen het na verloop van tijd opnieuw verkopen voor meer geld.
 
[related_article id=”173638″]  
Voor dergelijk gebruik was bitcoin nooit bedoeld, en dat laat zich voelen. Een bitcointransactie kost vandaag tientallen euro’s en duurt uren om bevestigd te worden. Extreme transactiekosten en lange wachttijden maken een betaalmiddel niet bepaald interessant. Wie zijn leefomgeving bovendien een warm hart toedraagt, mag de enorme elektriciteitskost van het bitcoinnetwerk niet uit het oog verliezen.
 

Verstikkende hype

Om het netwerk te versnellen, stelden enkele voorname bitcoinminers eerder dit jaar wijzigingen in het netwerk voor. Die werden door de meerderheid van de miners afgewezen, waarna zich een zogenaamde hard fork voordeed: Bitcoin Cash splitste als nieuwe munt af van het bitcoinnetwerk. Bictoin Cash heeft transactiekosten van amper enkele eurocenten en werkt bovendien bliksemsnel, wat de munt technisch geschikter maakt voor gebruik als geld in het echte leven. In de praktijk is ook Bitcoin Cash niet ongevoelig voor de cryptohype. In de afgelopen 14 uur steeg de waarde van die munt met meer dan 20 procent. Opnieuw is het dus onverstandig om Bitcoin Cash als echt geld te gebruiken.
 
Omwille van de hype is er momenteel geen enkele cryptomunt die bruikbaar is als echte digitale munt, en bitcoin nog het minst van al. Hoe hoog de koers staat is irrelevant: ze moet stabiel zijn. Als bitcoin nu aan een neerwaartse spiraal begint, is het immers voor handelaars onverstandig om de cryptomunt nog te aanvaarden, en staat de munt weer nergens.
 
Bitcoin is momenteel een investering waar geen echte waarde meer achter zit. De vergelijking met goud gaat deels op in de zin dat het om een gelimiteerd goed gaat waarvan de waarde door vraag en aanbod wordt bepaald. In tegenstelling tot goud wordt de waarde van cryptomunten echter volledig bepaald door een hype, gedreven door steeds meer mensen die een koers naar boven zien gaan en willen meespelen zonder dat ze weten waarin ze hun geld stoppen. Zolang cryptomunten hype opwekken, zijn ze bijna per definitie onbruikbaar als munt. Tot nader order lijkt het originele bitcoinexperiment dan ook volledig mislukt.
https://www.smartbiz.be/achtergrond/173615/5-toepassingen-van-blockchain-die-niets-met-bitcoin-te-maken-hebben/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business