Ripple is aan een extreme opmars bezig. De cryptomunt stootte pas Bitcoin Cash van de troon als derde grootste cryptomunt ter wereld. Waar komt die hype vandaan, en wat is Ripple precies?

Advertentie

 
Gisteren rapporteerden we nog dat Ripple in de rangschikking van grootste cryptomunten ter wereld de vierde positie van Litecoin had afgesnoept, ondanks de stijgende koers van die laatste. Nog geen etmaal later marcheert de relatief onbekende munt door naar plaats drie op de ranglijst. De totale marktkapitalisatiewaarde van alle Ripple-tokens bedraagt momenteel meer dan 26 miljard euro. De waarde van één munt is de afgelopen 24 uur dan ook met bijna 45 procent gestegen van 50 dollarcent per stuk naar 80 dollarcent.
 
[related_article id=”173629″]
 
De geweldige opmars van Ripple is op z’n zachtst gezegd vreemd te noemen. Ripple is hoegenaamd geen nieuwe munt. Sterker nog: het blockchainnetwerk zag het levenslicht al in 2004 onder de naam Ripplepay. Ripplepay moest betalingen tussen individuen op een gedecentraliseerde manier mogelijk maken. Pas in 2012 werd het systeem echter herwerkt om gebruik te maken van blockchaintechnologie. Het doel bleef hetzelfde: de bliksemsnelle transfer van geld faciliteren. Ripple ondersteunt zowat alle mogelijke vormen van geld, van euro’s en dollars tot vliegtuigmijlen. De insteek van Ripple is dus helemaal anders dan die van bitcoin. Bitcoin wil z’n eigen munt zijn, Ripple wil transacties van bestaande munten eenvoudiger maken.
 

Bankwezen

In 2014 richtte Ripple zich met volle overgave op de banksector. Het Ripple-protocol maakt het voor hen mogelijk om veel sneller internationale betalingen uit te voeren voor klanten. Sinds oktober van dit jaar omarmen meer dan 100 banken over de hele wereld het Ripple-protocol. In november nog ging American Express samen met Ripple in zee. Klanten van American Express kunnen voortaan zonder wachttijd geld overmaken naar partners in het Verenigd Koninkrijk, zolang die klant zijn bij Santander. Die Spaanse bank is al langer bezig met Ripple-implementatie.
 
[related_article id=”173591″]
 
Internationale betalingen zijn vaak vrij complex, waardoor het uren, dagen of in extreme gevallen zelfs weken kan duren alvorens fondsen correct worden overgemaakt. Door de transacties te enten op een gespecialiseerde blockchain kunnen ze op een transparante en ontegensprekelijke manier worden bijgehouden. Via Ripple kan geld internationaal van handen wisselen in amper drie tot vijf seconden tijd.
 

XRP

Het Ripple-netwerk is uitgerust met een eigen digitale munt: XRP. Die XRP is de laatste dagen geweldig in waarde aan het stijgen en zorgt voor de hoge marktkapitalisatie van het Ripple-netwerk. De digitale Ripple-munt dient ter ondersteuning van enkele geavanceerde functies van het Ripple-netwerk, maar speelt tevens een rol bij de internationale betaling. Wil je dollars naar een eurorekening storten, dan berekent het netwerk het meest optimale pad om dat te doen. Soms is dat directe conversie van het geld, soms is het interessanter om via een omweg te werken en de dollars bijvoorbeeld eerst om te zetten in yen, vervolgens in Ripple en dan pas in euro. Gebruikers zijn echter niet verplicht om met Ripple als munt te werken.
 

Het grote publiek heeft Ripple en de XRP ontdekt

 
Er is momenteel meer dan 38 miljard XRP in omloop, wat verklaart hoe Ripple de op twee na waardevolste cryptocurrency kan zijn terwijl één munt slechts 0,8 dollarcent waard is. Hoewel Ripple op zich kan bestaan als transferprotocol, kan je als cryptobelegger in XRP investeren in de hoop dat de koers tegenover de euro zal stijgen en je geld zal verdienen. Hoewel Ripple al een hele tijd bestaat en één van de meest volwassen blockchainnetwerken van het moment is, lijkt de grote massa XRP nu pas ontdekt te hebben.
 

Hype

Naar alle waarschijnlijkheid speelt de bitcoinhype een grote rol. Nu één bitcoin meer dan 14.000 euro waard is, is het niet meer aantrekkelijk voor nieuwkomers om op de kar te springen. Ethereum kende recent ook een geweldige boost, waardoor één Ether je ongeveer 600 euro kost. Aspirant-investeerders zijn op zoek naar betaalbare cryptomunten waarvan ze hopen dat de grote boom nog moet komen. Iedereen wil immers enkele tokens komen voor een habbekrats, om enkele jaren later duizenden euro’s af te halen.
 
De stijging van XRP en Ripple lijkt dus niet gebaseerd op iets substantieels. Ripple doet het als protocol geweldig goed en zal zich vermoedelijk een blijvende plaats veroveren in de bankwereld, maar dat is al geruime tijd duidelijk. Denk dus niet dat de stijging van de waarde van XRP iets zegt over Ripple zelf, positief dan wel negatief. Hoe lang de hype zal doorrazen, hebben we met z’n allen het raden naar. Op het moment van dit schrijven is de waarde van XRP al lichtjes aan het terugzakken, maar de cryptocurrency-hype zelf is alomtegenwoordiger dan ooit.
 

5 toepassingen van blockchain die niets met bitcoin te maken hebben