Een reeks kwalitatieve updates gekoppeld aan verschillende bedrijven die Ethereum op een duurzame manier gebruiken, en natuurlijk een flinke dosis hype, zorgen ervoor dat de Ether records breekt.

Advertentie

 
Voor één Ether betaal je momenteel meer dan 400 euro: een absoluut record. Ether is het digitale token dat het Ethereumnetwerk aandrijft. Ethereum kreeg de afgelopen maanden verschillende updates die de veiligheid en vooral de capaciteit van het netwerk flink verhoogden. Bovendien kent het Ethereum-netwerk intussen verschillende gebruikers die duurzame verdienmodellen op poten zetten, zonder dat daar gecontesteerde Initial Coin Offerings (ICO’s) mee gemoeid waren. Beide factoren verhogen het vertrouwen in het netwerk, en bijgevolg het enthousiasme in de Ether.
 
[related_article id=”172030″]
 
De Ether is de op één na waardevolste cryptomunt. Bitcoin blijft de absolute recordhouder: voor één bitcoin betaal je op het moment van dit schrijven 8.149 euro. Ethereum heeft echter het potentieel een stuk interessanter te zijn dan het bitcoinnetwerk. Dat laatste bestaat uit een blockchain met maar één doel: transacties van de digitale bitcoinmunt bijhouden. De Ether is in contrast geen digitale munt, en Ethereum heeft niet als doel om Ethertransacties bij te houden. Het is een bijproduct van het hoofddoel van het netwerk: een publieke blockchain bieden waarop ontwikkelaars eigen applicaties kunnen bouwen, die niet noodzakelijk iets met geld te maken hebben.
 

Vertrouwen

Als dusdanig is Ethereum populair bij grote namen. Intel en Microsoft vertrouwen bijvoorbeeld op de technologie om hun eigen Coco-raamwerk voor bitcoinimplementatie in Azure uit te rollen. Dat dergelijke technologiereuzen zich achter Ethereum scharen, zorgde eind augustus al voor hoge Ether-koersen. Niet veel later kelderde de koers echter, met dank aan verschillende Aziatische landen. China zette de toon door als eerste ICO’s te verbieden. Bij zo’n ICO lanceert een bedrijf een eigen cryptomunt die het verkoopt aan investeerders. Zij hopen dat de munt in waarde zal stijgen, en het bedrijf krijgt een startkapitaal. Ook Europa waarschuwde al voor die dubieuze praktijk, die zelden tot winst kan leiden.
 
 
ICO’s hebben in principe geen betrekking op de integriteit of de relevantie van Ethereum. Ook de waarde van bitcoin zou er los van moeten staan. Toch zorgde de onzekerheid ervoor dat de koers van beiden een duik nam. Bitcoin herstelde vrij snel, Ethereum niet. De fluctuatie toont aan dat hype nog steeds een heel belangrijke rol speelt in de koers van cryptotokens. Behoudens verdere onzekerheid voorspellen experten nu dat de koers van de Ether de komende maand een positieve tendens zal blijven volgen. Wat daarvan aan is, blijft natuurlijk afwachten. We weten echter dat Ethereum een geschiedenis heeft van de bitcoinkoers achterna te hollen. De kans dat er nog flink wat waardestijging zit aan te komen voor de Ether, is dan ook groot.
 


 

Nieuwe functies

Het grote verschil met bitcoin is dat het enthousiasme in Ethereum wel degelijk gebaseerd is op feiten, waarvan het enthousiasme van ontwikkelaars het belangrijkste is. Verder is het netwerk vandaag performanter dan ooit. Het kan meer dan een half miljoen transacties per dag verwerken, wat dubbel zoveel is als bitcoin. Bovendien zorgde de recentste update voor de integratie van zogenaamde SK-SNARKs-transacties. Die moeten op termijn anonieme transacties mogelijk maken, wat Ethereum een nieuwe privacydimensie geeft.
 
Vergeet voor je een investering overweegt niet dat het Ethereumnetwerk vooral technologische waarde heeft. Hoeveel de Ether waard is, heeft geen impact op de werking van het blockchainnetwerk. Het enige nut van het token is als soort vergoeding voor de verwerking van transacties, gegenereerd door blockchaintoepassingen die op Ethereum draaien (de zogenaamde gas price). Of de Ether 5.000 dan wel 5 euro waard is, is irrelevant, zolang miners maar voldoende betaald krijgen voor hun werk.
 

Bitcoin en Ethereum: wat is het verschil?