Achtergrond

Het verschil tussen cryptomunten ontleed

Zeg niet zomaar bitcoin tegen een cryptomunt. Er bestaan meer dan honderd digitale munten die gebruik maken van de blockchain. Sommige zijn schaamteloze bitcoinkopieën, andere zijn hun eigen beestje. We duiken in de digitale economie en onderzoeken het verschil.

 
Blockchain en bitcoin zijn nog voor veel mensen synoniem. Wie de blockchaintechnologie wat opvolgt, weet intussen dat het potentieel buiten de financiële sector immens is. De toekomst voor veilige digitale logistiek, slimme contracten en digitale aandelen is rooskleurig. De blockchain is echter geboren als fundering van de digitale bitcoinmunt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er vandaag heel wat digitale munten bestaan. Bitcoin ken je wel, Ethereum vermoedelijk ook. Litecoin en Ripple zijn al een stuk minder bekend. Wist je dat er (op het moment van dit schrijven) 209 verschillende digitale munten zijn met een marktkapitalisatie (totale waarde van de munten in omloop) van meer dan tien miljoen dollar? Nemen we één miljoen dollar als ondergrens, dan tellen we al 411 verschillende cryptomunten. Een mens zou van minder hoofdpijn krijgen.
[related_article id=”171947″]  

Altcoins

Munten die minder bekend zijn dan de grootste namen gaan door het leven onder de noemer ‘altcoins’. Ze willen een alternatief bieden op de gevestigde waarden en hebben vaak enkele kleine troeven in handen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Denk aan snellere of veiligere transacties, of een erg specifiek doel waarvoor je ze kan gebruiken. Alle munten hebben echter één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op een blockchain (zie kader). Een blockchain heeft als eigenschap dat ze transparant, maar toch veilig is. Nieuwe munten worden aangemaakt wanneer zogenaamde miners nieuwe informatie aan de blockchain toevoegen. Op die manier worden ze beloond voor hun werk. Dat heeft als resultaat dat er van eender welke cryptomunt een beperkte hoeveelheid digitale munten in omloop zijn. Het is niet zo dat iemand plots tienduizend bitcoins kan ‘bijdrukken’.
 
Hoewel digitale munten niet tastbaar zijn, zijn ze dus wel schaars. Dat maakt ze economisch interessant. Inherent heeft geen enkele cryptomunt waarde. Bitcoin kon alleen doorbreken omdat mensen bereid waren de digitale munten te wisselen voor dollars en euro’s. Start-ups zoals Coinbase sprongen op die kar en rolden digitale beurzen uit waarop mensen cryptomunten kunnen wisselen voor klassiek geld. Zo ontstaat er op basis van vraag en aanbod automatisch een wisselkoers.
 
[related_article id=”171814″]  
Dat verklaart meteen het bestaan van de honderden verschillende cryptomunten. Zolang er ergens een marktplaats bestaat waar iemand bereid is een gegeven munt te wisselen in dollars of euro’s, kan je een waarde aan de munt toeschrijven. Het systeem is volledig vrij van regulering zodat de enige beperking op het ontstaan van nieuwe cryptomunten de interesse van investeerders is. We overlopen de belangrijkste exemplaren.

Initial Coin Offering

Met bovenstaande heb je een idee van de belangrijkste munten in het cryptocurrencylandschap, maar er zijn er veel meer. We spraken al van enkele honderden munten met een noemenswaardige totale waarde, maar er bestaan ondertussen duizenden munten waarin je kan investeren. Het cryptocurrencyverhaal plaveide de weg voor wat we een Initial Coin Offering (ICO) noemen. Een ICO is een ongereguleerde investeringsronde waarmee start-ups of bedrijven geld willen ophalen voor een nieuw project. Ze stampen een nieuwe munt uit de grond, die ze vervolgens zullen koppelen aan eigen diensten. Die munt wordt in de markt gezet in de hoop dat investeerders ze zullen kopen. Bij een ICO hoort doorgaans een uitgebreid plan dat moet aantonen waarom het project waarvoor geld wordt opgehaald de moeite is. Investeerders hopen natuurlijk dat de munten die ze bij de ICO kopen later meer waard zijn.
 
Een ICO is een kruising tussen een Initial Public Offering (IPO) waarbij echte aandelen van een bedrijf tegenover een investering staan, en een crowdfundingcampagne. China besloot als één van de eerste landen dat ICO’s een gevaar kunnen vormen voor de stabiliteit van de eigen munt en bestempelde de investeringsmethode enkele maanden geleden als illegaal. ICO’s lijken het goed te doen omwille van de schijnbaar niet aflatende populariteit van cryptomunten in het algemeen, en dragen zo vermoedelijk bij aan de zeepbel.
 

Onhoudbaar

Dat een landschap met duizenden digitale munten onhoudbaar is, lijkt evident. ICO’s waarbij munten uit het niets worden bijgemaakt, dragen niet bij aan de stabiliteit van het geheel. De cryptocurrencywereld is nog jong, en dat zie je. Vermoedelijk liggen er nog enkele grote koerscorrecties in het verschiet en zal de hype op termijn gaan liggen. Dat de digitale munt een blijvertje is, lijkt wel vast te staan. Het grootste potentieel zit zoals steeds in de ‘munten’ die er eigenlijk geen zijn: het Ethereum-netwerk functioneert ongeacht de prijs van de Ether. Hetzelfde geldt voor Ripple. Beide technologieën bouwen verder op de blockchainlegacy, wat ze robuuster en vooral interessanter maakt. Al wil dat niet zeggen dat de investeringen gegarandeerd zullen opbrengen.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171814/hoe-bitcoin-opsplitste-en-een-nieuwe-digitale-munt-ontstond/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business