dragonchain

Ex-werknemers van Disney willen een veiliger alternatief voor ethereum uit de grond stampen met behulp van blockchaintechnologie ontwikkeld voor de filmgigant.

Advertentie

 
Disney is onlosmakelijke verbonden met geanimeerde kinderfilms, maar het bedrijf is achter de schermen ook bezig met het ontwikkelen van innovatieve technologie, zowel op het vlak van hardware als software. Zo onthulde dochterbedrijf Disney Research dit voorjaar plannen om een volledige kamer met draadloze stroom uit te rusten. Disney zelf onderzocht drie jaar geleden al de voordelen van blockchain voor zijn bedrijf. Ex-werknemers willen nu met de ontwikkelde technologie een zakelijk alternatief aanbieden voor bedrijven die bestaande blockchains te openbaar vinden.
 

Dragonchain

 
In 2014 startte Disney’s kantoor in Seattle, dat zich focust op technologie, met de ontwikkeling van een eigen blockchain. Het protocol dat het bedrijf uitbouwde kreeg de naam Dragonchain. De blockchaintechnologie legt een sterkere nadruk op het beschermen van data dan andere alternatieven zoals ethereum of bitcoin. Hoe het dat doet? Door met een hybride systeem te werken. Net als bij de cloud heb je bij blockchain privé, hybride, en publieke opties.
[related_article id=”168812″]
Bij ethereum en vele van zijn consorten zijn de encryptiemethodes publiek en de data vrij beschikbaar om te raadplegen in verschillende registers die kopieën van elkaar zijn. Dragonchain opteert daarentegen voor een gemengde manier: sommige informatie is publiek, andere blijft privé. De reden waarom hoeft niet ver gezocht te worden. Heel wat grote bedrijven zien potentieel in de blockchain, maar zijn terughoudend omdat de publieke registers gevoelige data en bedrijfsinformatie zouden kunnen blootstellen aan hackers en concurrenten. Volgens de ontwikkelaars vult Dragonchain een gat in de (toekomstige) markt.
 

Context

 
Dragonchain laat verificatie toe afhankelijk van de context. “Deze methode biedt vijf niveau’s van verificatie aan, van een basis transactie-verificatie tot publieke blockchain-verificatie op bitcoin of ethereum die een onafhankelijke getuigenis of een ‘proof of existence’ voorzien. “We noemen het een spectrum van vertrouwen,” stelt Joe Roets, die Dragonchain als apart bedrijf uit de grond stampte.
[related_article id=”172633″]
Dragonchain werd oorspronkelijk ontwikkeld als een private blockchain, maar hierbij verlies je het voordeel van de betrouwbaarheid die de technologie zo vernieuwend maakt. Bij een publieke blockchain kan iedereen in de registers controleren of een bepaalde transactie in de blockchain correct is verlopen en niet vervalst is. Bij een private blockchain valt dat voordeel weg. Een hybride oplossing biedt dan een compromis tussen beide posities: een betere authenticatie-controle dan bij de privé-variant, en meer controle over de data dan bij de publieke blockchain.
 

Opensource

 
Disney stelde in 2016 zijn platform aan de wereld voor, maar koos er uiteindelijk voor om het project te laten vallen en de code in plaats daarvan opensource te maken. Enkele voormalige werknemers die binnen Disney aan Dragonchain werkten zagen hun kans om er zo toch een commerciële toepassing uit te halen. Ze vormden een eigen bedrijf met de naam Dragonchain. Deze week hopen ze fondsen op te halen met behulp van een Initial Coin Offering.
 
Het protocol is gratis beschikbaar. Dragonchain biedt voor de technologie een gebruiksvriendelijk platform aan om er nieuwe projecten aan toe te voegen, en elementen zoals gebruiksklare smart contracts voor bedrijven. Het bedrijf wil ook een start-up incubator oprichten voor teams die met Dragonchain aan de slag willen gaan.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171947/hoe-werken-blockchain-en-bitcoin-nu-echt/