Achtergrond

Hoe veilig is gezichtsherkenning in de iPhone X?

[Analyse] De iPhone X is Apples eerste toestel met gezichtsherkenning. Hoe veilig is deze authenticatiemethode?

Eén van de meest besproken functies aan de iPhone X is gezichtsherkenning, of Face ID zoals Apple het noemt. De iPhone X heeft geen homeknop en kan je daardoor niet met je vinger ontgrendelen. In plaats daarvan moet je een blik werpen op het TrueDepth-camerasysteem, waarna het toestel je gezicht herkent. We kunnen de functie nog niet zelf uitproberen op een iPhone, maar kunnen wel een inschatting making van de kwaliteit van het systeem aan de hand van de specificaties. Is het veilig om je iPhone met je gezicht te vergrendelen?

Samsung Galaxy S8

Allereerst moeten we aanhalen dat Apple niet eerst is met de integratie van gezichtsherkenning in een toestel. Verscheidene laptops met Windows Hello kan je met gezicht ontgrendelen en de Samsung Galaxy S8 bevat eveneens zo’n functie. In tegenstelling tot de iPhone X zijn deze toestellen al veelvuldig getest, met wisselende resultaten. Zo werd het toestel van Samsung eenvoudig misleidt met behulp van een foto. Samsung verdedigt de gezichtsherkenning van zijn toestel door aan te halen dat je je smartphone met veel verschillende methodes kan beveiligingen – gaande van een vingerafdruk tot je iris. Bovendien kan je gezichtsherkenning niet gebruiken om toegang te verkrijgen tot Samsung Pay.

[related_article id=”214292″]

Desalniettemin zorgt dit verhaal voor een slecht imago voor gezichtsherkenning. Het is gemakkelijk om slechts naar je toestel te hoeven kijken om deze te ontgrendelen, maar het is eveneens eenvoudig voor hackers om deze bescherming te kraken. De iPhone X gebruikt echter meer dan alleen een camera om je gezicht te herkennen. Volgens Apple volstaan de extra sensoren alvast om een veilige ontgrendelingsmethode te garanderen.

Privacy

Apple doopte zijn gezichtsherkenning ‘True Depth’, wat bestaat uit een microfoon, camera, een puntprojector, een belichter en een nabijheidssensor. Al deze componenten werken samen om een gedetailleerd model van je gezicht te vormen. Volgens Apple werkt zijn systeem nog steeds wanneer je een hoed of bril draagt, of zelfs je kapsel drastisch verandert.

De gegevens die over jouw uiterlijk worden verzameld, gaan nooit naar een server van Apple. Alle berekeningen gebeuren op je iPhone en ook de data met betrekking tot je gezicht verlaat nooit het toestel. Eenmaal je telefoon is ontgrendeld, worden foto’s van je gezicht bovendien nergens bewaard. In theorie is je privacy hierdoor gegarandeerd.

 

 

Dubbelgangers

Ergens op de wereld lopen er mensen rond die erg hard op jou lijken. Toch zouden deze gezichten het gezichtsherkenningssysteem van Apple niet in de war mogen brengen. Phil Schiller van Apple beweert dat de kans 1 op een miljoen is dat de iPhone X iemand anders met jou verwart, al veranderen deze percentages wanneer het gaat over familieleden. Wie een identieke tweelingzus of –broer heeft, houdt zijn toestel dan ook beter in de gaten.

Toch is gezichtsherkenning een stuk veiliger dan hoe de vingerafdrukscanner van Apple werkt. Bij deze technologie bestond een kans van 1 in 50.000 dat iemand anders je iPhone zonder problemen kon ontgrendelen. Een vingerafdrukscanneer verzamelt immers minder datapunten, waardoor het model van je vinger minder uniek is.

3D-model

Dat je de iPhone niet kan misleiden met het gezicht van een dubbelganger wil echter nog steeds niet zeggen dat een foto het toestel niet in de war brengt. Ook hiervoor heeft Apple echter een oplossing klaar. Door zijn camera in combinatie van een puntprojector en nabijheidssensor te gebruiken, vormt Apple immers een 3D-model van je gezicht. Hierdoor zal een platte foto onmiddellijk door de mand vallen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat dezelfde problemen die bij de Samsung Galaxy S8 de kop opsteken, ook bij de iPhone X gebeuren.

Bovendien legde Apple tijdens zijn event uit dat ze het camerasysteem eveneens testten met gezichtsmaskers die werden gemaakt door een kunstenaar. Volgens hen volstonden deze neppe gezichten niet om de iPhone te ontgrendelen, al moeten we Apple hier wel op zijn woord geloven.

Staan mensen te wachten op gezichtsherkenning?

Conclusie

Apple is niet de eerste smartphonemaker die gezichtsherkenning in zijn toestel integreert, maar gebruikt in vergelijking met Samsung meer sensoren. Hierdoor is het herkenningssysteem van Apple veiliger en zou je het in principe niet kunnen misleiden met foto’s en maskers. Bovendien wordt alle data lokaal bewaard, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over een gehackte cloud.

Wel blijft de vraag of mensen staan te wachten op gezichtsherkenning. Een vingerafdrukscanner is ondertussen ingeburgerd geraakt bij het brede publiek en werkt eveneens eenvoudig. Snel je vinger leggen op de homeknop werkt even snel als naar je smartphone kijken. Bovendien hebben de eerdere beveiligingsproblemen bij de gezichtsherkenning van de Samsung Galaxy S8 voor imagoproblemen gezorgd. In het geval van de iPhone X wordt de keuze je echter ontnomen: wie geen gezichtsherkenning wil gebruiken, moet terugvallen op een pincode, wat minder veilig en bovenal minder gebruiksvriendelijk is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business