Able werd tien jaar geleden overgenomen door Vasco Data Security. Een decennium later wil het Belgische bedrijf weer op eigen benen staan.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Alex Ongena richtte 21 jaar geleden Able op: een Mechels bedrijf dat andere firma’s hielp met het verbinden met het internet. Dat doel groeide al snel uit tot het product AXS Guard dat niet alleen de internetverbinding van bedrijven op zich nam, maar ook voor de nodige beveiliging zorgde. Het snelgroeiende bedrijf wekte de interesse van Vasco Data Security op, waarna Able werd overgenomen. Nu, zo’n tien jaar later, splitst Able zich weer af van de international. We spraken met Alex Ongena over de beweegredenen achter deze beslissing.
 
[quote body=”Nu hebben we veel minder klanten, maar deze klanten zijn wel groter. “]
 

Andere focus

Wanneer een kleine, lokale speler wordt overgenomen door een grote international, betekent dat doorgaans goed nieuws voor de kleine firma. Een groot bedrijf heeft immers meer expertise in huis, meer financiële middelen en bovenal een groter klantenbestand. Ongena legt me tijdens ons gesprek uit dat er ook een hoop beperkingen zijn waarmee je rekening moet houden als je niet langer op eigen benen staat.
 
“Door met Vasco samen te werken hebben we veel bijgeleerd over security,” begint hij zijn verhaal. “Vasco is echter meer gefocust op authenticatie en gaat op zoek naar grote spelers, zoals verzekeringskantoren en banken. Hierdoor moesten we onze focus van de KMO-markt verschuiven.”
 
Deze verschuiving in focus had tot gevolg dat het product van Able – AXS Guard – bij organisaties terecht kwam waarvoor de software oorspronkelijk niet was bedoeld. “Door de samenwerking met Vasco hebben we de kwaliteit van ons product kunnen bewijzen bij grote klanten, maar AXS Guard is bovenal een product voor kleine en middelgrote bedrijven, typisch tussen de 5 tot 1000 werknemers,” aldus Ongena.
 
Bovendien zorgde deze andere focus ervoor dat AXS Guard door minder verschillende klanten werd gebruikt. “Voor de acquisitie kenden we een erg harde groei van ons klantenbestand. Nu hebben we veel minder klanten, maar deze klanten zijn wel groter. We willen ons echter weer focussen op kleine bedrijven.”
 
[quote body=”Door deze verschillen konden we AXS Guard maar moeilijk in de verf zetten.”]
 

Promotie

Het verschil in focus tussen Vasco Data Security en Able kwam eveneens naar boven wanneer het ging over het aanprijzen van AXS Guard. “Vasco Data Security heeft als belangrijkste productvisie authenticatie. AXS Guard is echter zo veel meer dan dat. Authenticatie maakt maar 10 procent uit van ons product. Door deze verschillen konden we AXS Guard maar moeilijk in de verf zetten,” legt Ongena uit.
 
Door af te splitsen van Vasco Data Security kunnen alle functies van AXS Guard weer actief gepromoot worden. “Door onafhankelijk te zijn, kunnen we 100 % voor AXS Guard gaan,” aldus Ongena.
 

Doorgroeimogelijkheden

Een ander voordeel van onderdeel uit te maken van een groot bedrijf zijn de vele doorgroeimogelijkheden voor medewerkers. Hoe groter een bedrijf is, hoe meer verschillende functies het aanbiedt, waardoor werknemers niet van werkgever hoeven te veranderen om promotie te maken. Toch meent Ongena dat al zijn medewerkers positief reageren op de afsplitsing.
 
“Je hebt gelijk dat een groot bedrijf meer doorgroeimogelijkheden heeft, maar in ons geval is dat eerder theoretisch. AXS Guard bevindt zich immers in een ander vakdomein dan de overige producten van Vasco. Onze ingenieurs zijn gespecialiseerd in onder andere Linux en firewalls, terwijl de medewerkers van Vasco zich meer concentreren op authenticatie en hardware,” legt Ongena uit.
 
Ongena is zelfs van mening dat hij door de afsplitsing meer doorgroeimogelijkheden aan zijn medewerkers kan bieden. “Door de overname van Vasco hebben we sommige functies moeten afschaffen, zoals advies geven aan klanten. Nu kunnen we weer consultants gebruiken die iedere klant persoonlijk advies geeft. We hebben met andere woorden nu meer doorgroeimogelijkheden,” aldus Ongena.
 
[related_article id=”172440″]
 

Transitieperiode

Ongena nam Able officieel op 4 augustus weer over, maar de afsplitsing is nog volop gaande. “Je kan zoiets niet op één dag doen; daarvoor heb je een transitieperiode nodig. De boekhouding en dergelijke moeten volledig op orde worden gebracht,” legt Ongena uit.
 
Able heeft alvast als voordeel dat alle oorspronkelijke medewerkers eveneens afscheid nemen van Vasco. “De R&D is nooit weggeweest. Alle ingenieurs, supportmedewerkers en zelfs de sales director keren terug naar Able,” besluit Ongena.