Achtergrond

Wie niet digitaal transformeert, is een vogel voor de kat

Gebrek aan kennis en digitale strategie ontbreekt bij velen, met alle gevolgen van dien. Maar er is ook goed nieuws! We analyseren de Technobarometer 2017 van SAP.

 
Het onderzoek steekt van wal met een frappant gegeven: bijna 6 op 10 Belgische bedrijven beseft dat zonder digitale transformatie groei en competitiviteit moeilijk wordt. Het is goed nieuws dat heel wat bedrijven dat in zien, want vorig jaar was amper 24 procent bezig met de digitale transformatie. Vandaag is dat 53 procent.
 
Aan het onderzoek van de Technobarometer hebben meer dan 1.000 bedrijven deelgenomen.
 

Wat is transformatie?

De belangrijkste vraag van allemaal is direct ook de eerste vraag: wat is digitale transformatie. Uit de Technobarometer blijkt dat 25,5 procent van de ondervraagde bedrijven geen idee heeft wat het is. 39 procent weet het ongeveer, terwijl 34 procent 100% weet wat het inhoudt.
 
Bij grote bedrijven (meer dan 500 werknemers) is meer dan 87 procent van de bedrijven bezig met digitale transformatie. De helft van alle ondervraagde bedrijven laat weten dat het tot 5 digitale project heeft lopen.
 

KMO’s doen mee

Grote bedrijven zijn aan boord, maar ook de KMO’s snappen de noodzaak van digitale transformatie. 77% ervan zit in de beginfase. Volgens SAP zijn ze zich bewust dat er iets gaat veranderen, maar ervaren ze nog niet onmiddellijk de gevaren van het gebrek aan digitale transformatie.
 
De directie is verantwoordelijk voor 70% van alle digitale transformatiebeslissingen. De belangrijkste motivatie is het verhogen van de efficiëntie (76%). Op de tweede plaats komt de verbetering van de service naar de klanten (61%).
 

Kennisprobleem

Het belangrijkste excuus van bedrijven die nog niet of weinig met digitale transformatie bezig zijn? Ze hebben niet de kennis is huis (57%), er is geen digitale strategie (54%) of ze hebben niet de juiste mensen aan boord (50%).
 
Alain Georgy, Managing Director SAP BeLux: “Ook hier zien we een positieve evolutie. In onze vorige studie 18 maanden geleden zagen we dat digitale transformatie meestal een technisch probleem is. Het onderzoek toont aan dat het technologische probleem naar de achtergrond verdwijnt en andere factoren beslissend zijn.”
 
Digitale transformatie is alom tegenwoordig. Machine learning, blockchain, cloud, internet of things, allemaal draaien ze rond data en de verwerking ervan. Wie niet op de digitale transformatietrein stapt, is een vogel voor de kat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business